PDA

Pokaż pełną wersję : [kopulacja] na jakiej zasadzie ??

Lajpiec
30-09-2007, 19:06
Na jakiej zasadzie samiec identyfikuje samice? Zdawało mi się że to za pomocą feromonów jakichś no ale po dopuszczeniu samca murinusa do samca murinusa niedorosłego dorosły zaczął z nim kopulować walił o ziemie nogami chciał go podnieść no ale tamten nie wiedział o co chodzi to ich rozdzieliłem. Czyli że co? Samiec musi identyfikowac samice za pomoca ubarwienia ? Nie wiem już sam co o tym mysleć. Jesli by ktoś to wiedział niech napisze

BoBaZ
30-09-2007, 22:06
Hmm,

Gdy ja dopuszczałem B. vagansy to samiec stał w miejscu, samica do niego podeszła, a On zaczął się trząść jakby sie bał :D I po jakichś 2 min zaczeli spokojnie kopulować...

Lajpiec
30-09-2007, 22:49
No dobrze ale ja dopuściłem samca dorosłego do niedorosłego i dorosły chiał z nim kopulować...

poczatkujacy
01-10-2007, 19:11
samca do samca ??? hmmm weźmy przyklad z naszego otoczenia ;) ... np psy ... byki tez jakos niby feromony ... a czasami skacza na siebie ... moze to jakos na podobnej zasadzie ? ;|

Kiss-of-Death
01-10-2007, 20:17
hehehe.. dorosłe samce mają odkleje, i swoje potrzeby fiziologiczne hehe
U mojego kolegi był motyw że dorosły napełniony samiec chromki przedarł sie przez karton którym był oddzielone akwarium, po drugiej stronie byłą dorosła samica P.murinusa. I co.. zaczoł sie napełniać w jej akwa a ona(murin) siedziała w koncie, niezerzarła go ale zapewne "straszyła" lecz samiec sobie nie dał spokoju.. heh :) Z tym na samej górze to oczywiście żart, aczkolwiek kiedyś naukowcy mogą dojść do takich wniosków <?joke?>

mishi_111
02-10-2007, 09:03
mniw wydaje sie ze feromony moga robic swoje ale to jak porusza sie samiec i jak samica tez ma wplyw.czemu samiec gdy chcekopulowac odprawia ten smieszny taniec godowy...no chyba nie tak dla picu...wydaje mi sie ze to ma jakis zwiazek

Tan-Kian
02-10-2007, 15:57
Są ptaszniki, które tworzą swojego rodzaju "sieci sygnałowe", samiec skubie je w odpowiednim rytmie, dlatego samiczka odbiera ruchy pajęczyny jako coś w rodzaju "pieśni" małżonka, który chce kopulować z samiczką. Poza tym dorosłe samice wytwarzają zapach. słyszałem też o pająku, który przynosi swojej wybrance martwą muchę w prezencie :)

mishi_111
02-10-2007, 19:39
ten pajak to pisaura...i nie musi to byc mucha...poprostu tzryma w klach jadowych cos "na przekaske"...i kolacja przy swiecach...hehe

Tan-Kian
02-10-2007, 19:43
Może i tak, czytałem o tym dosyć dawno i zapamiętałem tylko to, ze przynosi prezenty :)

T-REX
03-10-2007, 20:37
Tupaniem może...Jakieś porozumiewanie,Może kiedyś bliżej to poznamy? :>

Jover
07-10-2007, 15:25
Mysle ze to homosexualisci.