Pokaż pełną wersję : [Myszy] czy moge dac??
Siemka nie wiem czy pisze w dobrym dziale ale chyba tak :D:D:D Mam pytanie mam murinusa L13 niestesty bez jednej nogi (w takim stanie go dostalem ...) I zastanawiam sie czy moge dac mu 10 cm szczura ?? czy lepiej mala myszke.
//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach - Maxtor
Czesc.
Szczur raczej odpada, myszki dorosle tez.. no chyba że chcesz mieć w terrarium walke na śmierć i życie obu zwierząt. Gryzonie mają zęby i pazury i nie wachają się ich używać. Jeżeli juz musisz, daj mysiego noworodka lub taką ledwo co owłosioną małą myszkę.
A ile ma murinus cm??Wrzuć mu oseska,czyli mysiego noworodka!!Pozdro 4all :P
BadBekon
10-02-2007, 23:10
Lepiej oseska...
Osobiscie nie lubie karmienia pająka myszą... Zbyt mi jej szkoda...
LukaszMat
10-02-2007, 23:27
Mam dac oseska dlatego ze murin nie ma 1 nnogi czy poprostu sobie nie poradzi z mysza?
Ciumek1918
10-02-2007, 23:51
Nie chodzi o ta noge..tylko myszy moga w walce z pajakiem zranic go albo i zabic wiec lepiej daj jemu noworodka :)
tak jak poprzednicy daj mu noworodka!!!!!!
jak chcesz dac szczura czy mysze mozesz stracic pajaka (co ci tego niezycze) beda sie bic, jak wsadzisz do homika lape to cie zapewnie ugryzie i nieraz krew poleci a niemowiac o pajaku taki miekki jest to latwo o śmierć :/
NIERADZE CI DAWAC TEGO SZCZURA !!
LukaszMat
11-02-2007, 00:35
Hmmmm ok to dam mu oseska (ale np na www.ptaszniki.prv.pl daja myszy :) )
facehugger
11-02-2007, 01:21
ugryzie i nieraz krew poleci a niemowiac o pajaku taki miekki jest to latwo o śmierć :/
pająk ma miękki odwłok reszte ciała chroni twarda chitynowa powłoka....
kolczykos
11-02-2007, 02:15
Całe ciało pająka jest z chityny- również odwłok.
Co was tak fascynyje w karmieniu myszami?
Poczytajcie też o skutkach karmienia myszami bo co jakis czas też pojawia się taki topic: Mój pająk ma drgawki, wczoraj zjadł mysz.
LukaszMat
11-02-2007, 02:37
Drgawki?? :shock: chyba mu nic nie jest
facehugger
11-02-2007, 02:39
Całe ciało pająka jest z chityny- również odwłok.
Poczytajcie też o skutkach karmienia myszami bo co jakis czas też pojawia się taki topic: Mój pająk ma drgawki, wczoraj zjadł mysz.
odwłok jest chyba pokryty chityna w mniejsyzm stopniu skoro jest rozciągliwy...
kolczykos
11-02-2007, 02:47
kapelusz grzyba też jest pokryty chityną i sztywny nie jest;] nawet nieraz elastyczny.
matise12
12-02-2007, 16:56
Moim zdaniem nie dawaj mu szczura ani myszy jak juz chcesz daj mu oseska ale tak to ja bym dal mu takiego ogromniastego swierszcza lub karaczana madagaskarskiego a tak nawiasem myszek mi szkoda.
lampek show
25-02-2007, 20:54
murinus ma silny jad i mysz po ugryzieniu nie ma szans jad zadziała szybko tak mi się wydaje ja bym raczej dał tą myszkę
heh te twoje skutki to sa wyjatki bo mysze nie sprawdzone :] jak mysz jest z dobrego zrodla i dobrana do pająka to nic nie powinno sie stac.
kolczykos
10-03-2007, 12:30
ja mówię tak jak jest, bo ludzie dają mysz od tak...
Dla mnie to głupota.
ja mówię tak jak jest, .
no własnie że nie :] mówisz jak może być (a nie jak jest ) w skrajnie złym przypadku podania myszy :]
ja myszy daje z czysto ekonomicznych powodów :]
zawsze mam z tego samgo zródła i naprawde sporo ich poszło i nigdy nic sie nie stało pajączkowi ... jeśli ktoś boi sie albo ma wątpliwości to niech pozostanie przy świerszczach itp.
Wszystko trzebna z głowa ( jak to przy pajączkach bywa :])
pozdrawiam
kolczykos
10-03-2007, 15:53
źle mnie zrozumiałeś;] ja nie mowię, ze pająk po zjedzeniu myszy umiera, tylko, że co jakis czas pokazują się podobne tematy, w których userzy piszą, że podali mysz, a z pająkiem dzieje się cos dziwnego.
dlatego jak ktoś koniecznie chce podać mysz to niech ma sprawdzone zródło i unikniemy wtedy tych tematów w stylu ,,zjadł mysz ma padaczke teraz'' :]
pozdrawiam
Ganjalv87
11-03-2007, 01:30
Co do podawania myszy i drgawek:
Myszy w zoologach są pryskane różnym świństem przeciw pchłom, pasożytom itp. Pająk po zjedzeniu takiego gryzonia najczęściej choruje na "Discinetic syndrome", a objawy widoczne są już po 2-3 dniach najczęściej, nie muszę chyba pisać co dzieje się z pajączkiem po upływie jakiegoś czasu od zachorowania :roll:
kolczykos
11-03-2007, 01:34
Kompletnie pomieszałeś ;)
Dyscinetic syndrom nie ma raczej nic wspólnego z podaniem myszy;)
Ganjalv87
11-03-2007, 11:36
Czytałem już tutaj na forum, kilka razy ktoś pisał, że po podaniu myszy z zoologa pająk miał objawy Discinetic'a i w krótkim czasie zdychał :roll: . Jeśli jest jakaś choroba o podobnych objawach to powiedz mi jaka, znowu będę wiedział więcej. Dodaję cytat z tamtego postu:
Pisze ten temat by uświadomić jakie powikłania mogą stanowić te małe gryzonie. A więc tak moja A.geniculata jest 2 tygodnie po 11 wylince, zdecydowałem się kupić karaczany. Kiedy byłem w sklepie dowiedziałem się że aktualnie zabrakło karaczanów. Moje oko przykuły myszy, pytałem się sprzedawczyni czy nie są napakowane jakimiś świństwami. Sprzedawczyni powiedziała że kupują te myszki do węży więc kupiłem jedną najmniejsza jaka była. Wpuściłem do terrarium geniculaty, nie było żadnej szarpaniny, myszka szybko padła. Od wczoraj czyli po 2 dniach geniculata zaczeła się dziwnie zachowywać tzn; dostała drgawek wyczesywała włoski parzące bez przyczyny. Wiem że pająk padnie ponieważ czytałem o takim samym przypadku
kolczykos
11-03-2007, 12:03
Dyscinetic syndrom to zupełnie coś oddzielnego.
Pająk albo szaleje w terrarium- to co widziałem na filmie było straszne,
Albo nogi odchylaja sie do góry i nie może chodzić, nie możemy mieszać do tego myszy.
Ganjalv87
11-03-2007, 14:00
Wiem jak wyglądają objawy Discinetic Syndrome widziałem kilka przypadków. Faktem jest, że nie wiemy czy środki stosowane na myszach w celu ochrony przed pasożytami nie wywołują objawów DS, i czy objawy lub skutki nie są nasilone czy też przyspieszone. Także nie można powiedzieć, że mieszanie myszy jest zbędne.
Także nie można powiedzieć, że mieszanie myszy jest zbędne.
nie bardzo rozumiem sens tego? chodzi ci o to żeby myszy z różnych hodowli dopuszczac? Co do reszty to wydaje mi (nie sprawdzone informacje) że jak mysz jest trzymana na jakiejs chemi to pajączek po zjedzeniu jej zatruwa sie i ma objawy podobne do DS.
Ganjalv87
11-03-2007, 14:29
Chodzi o to, że mysz kupiona w zoologu jest zazwyczaj pryskana różnymi syfami przeciwko pasożytom i dlatego szkodzi pająkowi. Jeśli hodujesz myszy to młode tych myszy już są ok. I z tego, co wynika z tamtego tematu (tego z mojego cytatu) można wywnioskować, że właśnie te środki mogą powodować objawy DC.
Istnieje także mało prawdopodobna możliwość, że akurat te 2 dni po zjedzeniu myszy pająk dostał objawów DC i nie było to związane ze zjedzeniem jej. Możliwe, że to zbieg okoliczności :roll: ale...
stoprocent
11-03-2007, 14:39
Raczej nie dawałbym myszy z Zoologa. Są pryskane świństwem i pająk choruje.
wystarczyło napsiać że chodiz ci o to że nastepny miot (nawet jak rodzice byli ,,na chemi'') bedzie zdrowy?
bo żes tu zamotał :]
Ganjalv87
11-03-2007, 15:39
No dobra dobra, wiem zakręciłem, przyznaję się bez bicia :lol:
Więc tak krótko węzłowato: Myszy spryskane tym świństwem mogą zaszkodzić pająkowi, natomiast ich młode są już zupełnie "czyste" i śmiało możesz podać. :D
Oczywiście jak już wiele użytkowników przedemną pisało najlepsze są oseski czyli te małe, różowe, gołe myszki, gdyż nie wyrządzą pająkowi krzywdy. Starszych osobników i dorosłych nie polecam, bo pająk może doznać kontuzji na skutek pazurków czy też ząbków takiej myszy.
PandaFaka
11-03-2007, 15:51
murinus ma silny jad i mysz po ugryzieniu nie ma szans jad zadziała szybko tak mi się wydaje ja bym raczej dał tą myszkę
Zanim ukąsi, najpierw musi tę mysz "złapać" [;
Krzyżaku
12-03-2007, 21:41
Jak chcesz karmić mięskiem to ja polecam kawałki piersi kurczaka (musi być on z własnej hodowli, takie ze sklepu często sa pakowane jakimiś świństwami ;D ) Urozmaicenie pożywienia, minimalna ilość wapnia... czyli czegoś niepotrzebnego (czasami nawet szkodzacego) pajakowi, i wszystkie zalety karmienia myszami... bez wad.
Wypróbowałem na swoim pajączku... ładnie zgrubiał, i wygląda na zadowolonego. Karm co ok. 2-3 miechy takimi "paseczkami z piersi kurki".
A jak chcesz naprawdę dać myszkę albo szczurka... daj myszkę, po podaniu szczurka, zdaje mi się że szczurek będzie mieć ucztę, nie pająk... :D
vBulletin - Arachnea.org