Pokaż pełną wersję : [A.geniculata] Czy jest jeszcze sens?
Mam geniculate L13 lub L14 ma ona 7 lat nie miała kokonu i jest po wylince 2 miesiące i 4 dni jak myslicie czy jej sens ją dopuszczać ? Czy zdąży złożyć kokon przed wylinką?
Jeśli jest 2 miesiące po wylince to spokojnie możesz dopuszczać;)
Tak myslałem, ale martwi mnie jedno to ze ta gienia jets strasznie najedzona czy to nie przyspieszy wylinki? Może juz jej nie dawać jeść??
Jeśli jest dobrze najedzona to dobrze bo zmniejszy to szanse na zjedzenie samca podczas kopulacji:). Poza tym z czegoś musi czerpać energię na wyprodukowanie jajeczek. Gieńki w tym wieku nie powinny linieć częściej niż raz na rok więc nie masz się czym przejmować.
Spokojnie. Dorosłe pająki linieją rzadziej. :) Jedzenie jej raczej aż tak bardzo nie przyspieszy :).
Spokojnie możesz ją dopuszczać.Skoro wylinkę miała dwa miesiące temu , to zanim będzie miała następną to zdąży złożyć dwa kokony:)
Nie ma powodu do obaw, tylko ją porządnie nakarm przed dopuszczeniem:P
lashlo93
09-10-2007, 17:14
Zgadzam się ze wszystkimi, ja swoje pajączki często karmie, mają starszny apetyt (zwłaszcza gienie i chromki). Co do wylinienia to się nie bój, przeciesz dorysły pająk linieje raz na rok, czyli zostało jej jeszcze ok. 8-10 miesięcy na wylinienie. A kokon składa o wiele krócej.
Spokojnie możesz podjąć się próby dopuszczenia ;), popieram wypowiedzi innych.
Dopuściłem tzn kopulacji nie widziałem bo zostawiłem samca na 3 dni samicy :D przezył i właśnie sie napełnia :) Skoro się napełnia to raczej ją stuknął co nie?
vBulletin - Arachnea.org