Pokaż pełną wersję : [skorpiony]wrażenia z hodowli
Witam
Chciałem zapytać się osób, które miały już kontakt ze skorpionami o spostrzeżenia dotyczące hodowli. Zastanawiam się nad kupnem skorpiona i jestem ciekaw co możecie powiedzieć o swoich, jakieś zalety, wady posiadania. Trochę o tym czytałem, ale nie potrafie się zdecydować.
Imperator podoba mi się z wyglądu oraz ze względu na gabaryty, jednak jak on się zachowuje? Cały czas siedzi w kryjówce czy jest w miarę aktywny? Ze swojego pierwszego pajaka nie byłem zadowolony, także nie chce się rozczarować na skorpionie. Nie chce hodować "kryjówki". Słyszałem, że imperatory bardzo wolno rosną, czyli najbardziej opłaca się kupić dorosłego? Macie może kogoś godnego polecenia jeśli chodzi o sprzedaż? Na allegro co prawda obecnie są ale gdzieś przeczytałem, że użytkownik, który je sprzedaje to "oszust". (słodki anioł) miał może ktoś z nim do czynienia?
Czytałem także o maurusach, z charakteru o takie mi właśnie chodzi, ale mniej podobają mi się z wyglądu i są mniejsze.
Może jeszcze jakiś inny gatunek godny polecenia?
Gdzieś jeszcze czytałem, że imperatory nie polują metasomą tylko szczypcami. Czy tak poluje większość skorpionów? Widok polowania za pomocą metasomy byłby zapewne o wiele bardziej ekscytujący.
Ogólnie mówiąc szukam skorpiona minimum średniej wielkośći, aktywnego, nie przeszkadza mi jeśli będzie agresywny czy szybki, obojętne także środowisko oraz ze słabym jadem.
Pozdrawiam
Zaczynam, nie chce mi sie rozwodzic, a wiec...:
1. Zalety, wady skorpow w porownaniu z ptasznikami:
Z:
-wieksza "egzotyka" niz ptaszniki. Jednak wiecej ludzi widzialo pajaka, niz skorpiona ;).
-sposob polowania
-rynek skorpow jest jeszcze mniej rozwiniety niz rynek ptasznikow- wieksza oryginalnosc
W:
-stosunkowo niski wybor gatunkow i wysoka cena
-czesto wybor ogranicza sie do maluszkow (L1, L2), albo doroslych (z odlowu)...
-rynek skorpow jest mniej rozwiniety :P.
2. Imperator- nigdy nie mialem, ale z tego co czytalem to jest to skorp dosc nudnawy, taki troche kedzior wsrod skorpionow.
3. Maurus- jw., ale skorp ciekawszy, zdarza mu sie zakopac, bywaja bardzo agresywne, ale za to sa slabo jadowite.
4. Skorpiony slabiej jadowite "przerzucily" sie na polowanie za pomoca szczypiec, tak wiec musisz szukac wsrod skorpow mocniej jadowitych- warto, bo to kosmicznie wyglada. (do stosunkowo slabo jadowitych skorpow polujacych za pomoca telsona nalezy C. keyserlingi, ale mam tego skorpa i NIE POLECAM! Straszliwie skryty, nie nacieszysz nim sie prawie w ogole!)
5. Konkretniej co do gatunku- moze zainteresujesz sie P. cavimanusem, podobno ciekawszy od impa. Moze jakies male stadko Euscorpiusow, male, ale ciekawe. No i wczesniej wymieniony przez Ciebie maurus.
6. O Sweet_Angel naczytalem sie za duzo negatywnych opinii zeby moc ja polecic...
Za to z czystym sumieniem moge polecic wh6fxe (!! kto wie czy nie najlepszy hodowca skorpionow w Polsce ;)) i Araneusa.
7. Przeczytaj opisy gatunkow na Scorpionidae (www.scorpionidae.pl), zapraszam rowniez na tamto forum na ktorym ludzie znaja sie lepiej na skorpionach niz ja ;).
ja mam P.imperatora mlodego L3 i nie hoduje kryjowki. calkiem jest zywotny. czesto przesiaduje na kamieniu poza norka i obserwuje swoj teren ;) ale bywa i tak ze nie wyjdzie kilka dni. a polowanie to juz wogole zadki widok.
moge polecic maurusy, Hadogensy i Euscorpiusy tylko ze to juz sa niewielkie skorpy - w grupie podobno duzo aktywniejsze niz trzymane osobno.
dla mnie skorpy sa ciekawsze od pajakow chociaz wlasnie od ptasznikow zaczynalem. nie chodza po pionowych szklanych scianach - to zaleta. za to bywaja agresywne - to tez zaleta. tak jak u pajakow te ciekawsze sa bardziej jadowite - to juz niebardzo zaleta :/
powodzenia
Z tego co tu czytam to skorpion musi być bardzo ciekawy - sam chce kupić tak jak socios, ale ja z kolei mam problem nie tylko z wyborem skorpiona, ale też z rodzicami :D :D Mi najbardziej podoba sie Scorpio maurus - tobie też go doradzam :D Ja niebawem kupuje jak tylko pokonam rodziców (co kolejne zwierze toczę walkę z nimi :D )
Osobiście posiadam troche skorpionów głównie te które znajdują się w czołówce najbardziej jadowitych. Są to bardzo interesujące zwierzęta, cudownie polują i ich poruszanie się jest samo w sobie czymś ciekawym (przynajmniej dal mnie) Wadą jest to że wiele z nich prowadzi bardzo skryty tryb życia. Czasem może dochodzic do takich sytuacji że nie widzisz skorpa nawet pół roku bo zakopał się, lub ukrył w czeluściach terrarium. Wybór należy do Ciebie... Jeżęli chodzi o zakup skorpionów to tylko i wyłącznie wh6fxe znam tego człowieka i ręcze za niego. Moim zdaniem jest on czołowym hodowcą jeżeli chodzi o skorpiony, pełen profesjonalizm...
Ja ze swojej strony chciałbym tylko przestrzec przed pewnym podejściem dużej grupy hodowców. Fakt hodowania bardzo szybkich, nerwowych ptaszników np . Poecilotheria czy Heteroscodra nie znaczy że może spokojnie brać się za hodowlę skorpionów z "wyższej półki". Co prawda te pajęczaki nie potrafią biegać po ściankach, ale zapewniam, że posiadają inne zdolności które mogą nas zaskoczyć;) Pamiętajmy, że te najbardziej jadowite(np Androctonusy, Leiurusy) co roku zabijają kilkanaście(podobno nawet kilkadziesiąt) osób:/ To już nie zabawa...
orzesz_ku
28-10-2007, 10:09
nie zgodzę się z opinią,że imperator to kędzior wśród skorpionów. Mój impek jest szalony, w ciągłym ruchu, niemal bez przerwy biega po swoim małym terytorium, opukuje ścianki i szczypcami i jest bardzo ciekawy w obserwacji. Zupełnie przeciwnie do moich kędziorów, które potrafią siedzieć w miejscu przez kilka godzin. I rzeczywiście, poluje głównie przy użyciu szczypiec,co nie znaczy,że metasomy w ogóle nie używa. Mam jeszcze dwa malutkie euscorpius italicus-one też bardzo fajnie polują :) Wyglądają przezabawnie,kiedy trzymają potencjalne jedzonko z szczypcach [np muszkę] i wyginają się żeby dosięgnąć i ukłuć :) Ogólnie mam wrażenie,że skorpiony są ciekawsze w obserwacji niż ptaszniki-są bardziej ruchliwe i aktywne.
*ToMeK*brd
28-10-2007, 10:48
namawiacie.. oj namawiacie i chyba się skusze ;) a powiedzcie czy ten "http://allegro.pl/item256935957_pandinus_imperator_duze_ok_8_12cm_55 pln_.html" był by dobry na 1skorpiona? i jakie duży będzie ? poradze sobie ? (nie jestem jakimś idiotą czy coś by się bawić albo męczyć zwierze)!
w czym najlepiej trzymać takiego już itd
Dawid MWO
28-10-2007, 11:50
http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=30
Tutaj masz opis tego skorpiona ;] A i na pierwszego będzie w sam raz.
blablabla.
(nie chcialem zasmiecac forum cytatem, ale chcialem pokazac komu wlasciwie odpowiadam :))
Akurat aktywnosc jest cecha osobnicza, niestety.
Znakomitym przykladem jest moj C. keyserlingi :).
I musze poprzec MOLOCH'a- Buthidae (cala rodzina, z naciskiem na te najbardziej jadowite) to juz nie zabawa...
Jezzik gatunek jest dobry, ale ten sprzedawca jest nie polecany, a skorpiony są z odłowu i zawierają pasożyty - ostatnio z takiej właśnie aukcji koleś kupił odwodnionego skorpiona czy coś nie wiem nie doczytałem do końca. Osoby z tego forum też się zawiodły na tym użytkowniku np. otrzymywały pomyłki, albo martwe źle zabezpieczone zwierzęta.
Ja nie kupowałem u sweet_angel ale tyle złego słyszałem, że ja bym nie ryzykował.
pozdro
Tan-Kian
28-10-2007, 19:20
Słyszałem o rozkładających sie kameleonach, które dochodziły pocztą. Coś tu jest nie tak...
*ToMeK*brd
28-10-2007, 19:42
dzięki za cenna rade :) a jakich sprzedawców polecacie ? znaciekogoś kto hoduje imperatory? albo jakiego skorpiona mi polecacie ?
wh6fxe i Araneus maja najwieksza oferte :).
*ToMeK*brd
28-10-2007, 23:16
wh6fxe - nie ma na allegro go, Araneus - zawieszone konto
To sa ludzie na forum a nie na allegro.
"wh6fxe - nie ma na allegro go, Araneus - zawieszone konto"
wh6fxe to bardzo dobry i sprawdzony sprzedawca ofertę masz na tcp, na allegro nie sprzedaje ( i dobrze).
Araneus na allegro to "niewinnechlopie", ma ofertę na arachnei i tcp, również bardzo dobry sprzedawca.
Pamiętaj żeby skorpiony brać od ludzi sprawdzonych, a o sweet_angel jest sporo na tcp.
*ToMeK*brd
29-10-2007, 11:15
nie moge znaleść ofert.. może źle szukam może nie ma.. na tamtym forum nie siedze więc może ktoś pomoże? z góry fnx za pomoc;)
Dział sprzedam, oferty są podklejone
wh6fxe:
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=153377
Araneus:
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=158521
Araneus ma dość sporo skorpionów polecanych początkującym
orzesz_ku
29-10-2007, 17:32
Akurat aktywnosc jest cecha osobnicza, niestety.
przecież właśnie o to mi chodziło, świrku ;D może nie wyraziłam się zbyt jasno,przepraszam, i dziękuję za korektę :)
*ToMeK*brd
29-10-2007, 18:57
a jakiego skorpiona polecacie na 1? oczywiście też takie co rośnie dość spory ;)
P. imperator, jakis Heterometrus. Najwieksze.
S. maurus, P. cavimanus- tez spore.
*ToMeK*brd
29-10-2007, 19:09
a jakiego z tych 2 ofert mi polecacie ? które są na prawde fajne i godne uwagi.. interesuje mnie ciekawy wygląd.. jadu się nie boje tak bardzo ale też ma duże znaczenie ;)
Te ktore Ci wymienilem.
Poczekaj az odhackuja scorpionidae.pl, wtedy sam sobie poszukasz, ewentualnie poszukaj opisow gatunkow na innych stronach.
*ToMeK*brd
30-10-2007, 15:37
Te ktore Ci wymienilem. sry.. pisałem ze sql nie pokazywało mi posta tego i myślałem że nei wysłało... ;/
no to coś na pewno wybiore ;) niema co się śpieszyć :)
już wybrałem. fnx za rady :)
maciektsw
04-11-2007, 20:11
Nie bede robil nowego tematu wiec pisze tutaj. Kupilem dzisiaj malucha Euscorpius flavicaudis L2 :)
Jest zywotny i mysle ze najodpowiedzniejszy na pierwszego skorpiona, jutro go czyms smacznym nakarmie.
Platymeris
17-11-2007, 11:38
Ja mam wrazenie takie ze w przeciwienstwie do pajakow skorpy sa mniej nieobliczalne , w przeciwienstwie do niektorych ptasznikow sa dosc powolne , a jedynie ogonek maja szybki , a przy tym nie skacza , nie laza po pionowych powierzchniach itp .
I wlasnie o to ost spieram sie z kumplem on twierdzi ze nei chce skorpa bo sa agresywnye a trzyma w domu lasidore - szatana i lividum < tez szatana > i nie ma obaw ... a przed skorpami respekt ...a jak wy to widzicie
Popytaj hodowcow Leirusow o to czy skorpiony sa mniej nieobliczalne ;).
skorpiony bywaja bardzo szybkie, nieobliczalne, skaczace, wspinajace sie, a nawet strzelajace jadem na spora odleglosc..
*ToMeK*brd
23-11-2007, 15:02
skorpiony bywaja bardzo szybkie, nieobliczalne, skaczace, wspinajace sie, a nawet strzelajace jadem na spora odleglosc..
teraz to mnie zaskoczyłeś i to bardzo ;o z tym strzelaniem i skakaniem
wrażenia z pierwszych dni hodowli. SUPER ;)
polecam
Ten gatunek strzela jadem :), innych nie znam, ale ten jest najbardziej znany (a w Polsce prawie nieosiagalny):
http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=30
Skorpiony potrafia "skoczyc" na kilka cm. odbijajac sie za pomoca metasomy. Niektorym w czasie tego skoku udaje sie nawet zadac cios telsonem (najbardziej znane sa z tego Leirusy.
Jest to jeden z niewielu gatunków, przy których hodowcy, początkowo twierdzący o łatwości hodowli skorpionów szybko zmieniają zdanie. Na uwagę zasługuje umiejętność do odbijania się metasomą od podłoża (z jednoczesnym ciągłym jej wymachiwaniem w powietrzu).
Skorpiony mogą ci dostarczyć wiele ciekawych doświadczeń.Moim zdaniem różnią sie od ptaszników całkiem sporo.Niektore gatunki udają trupa,inne można trzymać w grupach,jeszcze inne strzelają jadem,odbijają się od ziemi za pomocą metasomy(ogona).Oto pare interesujących zachowań skorpionów.Jednak nie polecam Ci gatunków jadowitych,bo to już nie przelewki. http://www.scorpionidae.pl/forum/viewtopic.php?t=621 to taki przykład co malutki skorpion potrafi zrobić.Tak w ramach podsumowania tematu.
2. Imperator- nigdy nie mialem, ale z tego co czytalem to jest to skorp dosc nudnawy, taki troche kedzior wsrod skorpionow.
Mialem Pandinusa cavimanusa(to samo co imperator tylko mniejszy) , jesli porownojesz go do kedziora to nic z tego :) Całą noc biegał po terrarium ,w dzien takze , kopał sobie i ciagle wychodzil z kryjówki . Nie było dnia zeby nie biegał jak głupi po terra :) Wiec , bardzo ciekawy , mniej ruchliwe sa skorpiony pustynne
a co do sweet_angel zamówilem u niego skorpiona imperaotra , za 45zł , okazalo sie ze doszedl zamiast impieratora cavimanus , gosc przeprosil i oddal 10zł rożnicy poniwaz cavimanusy ybly po 35zł , do tego trafila mi sie piekna samiczka ktorą teraz ma Jover
Ten gatunek strzela jadem :), innych nie znam, ale ten jest najbardziej znany (a w Polsce prawie nieosiagalny):
http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=30
Hadrurusy strzelaja jadem na okolo 25cm i sa stosunkowo niegrozne.
Parabuthus transvaalicus moze strzelic na odleglosc metra a do tego jego jad jest bardzo silny. Poleca sie operowac przy nim w okularach ochronnych :)
btw ja wlasnie nabylem dorosla H.hottentotta ktora slynie z agresywnosci, szybkosci i rowniez skacze odbijajac sie z "ogona". to moj pierwszy jadus i mam nadzieje ze podolam :) moze sa latwiejsze skorpiony ale nie moglem sie oprzec jej urodzie ;)
Mialem Pandinusa cavimanusa(to samo co imperator tylko mniejszy) ,
Slyszalem inaczej, ale nie bede sie klocil, bo z wiedzy zaslyszanej glupio sie klocic :P.
btw ja wlasnie nabylem dorosla H.hottentotta ktora slynie z agresywnosci, szybkosci i rowniez skacze odbijajac sie z "ogona". to moj pierwszy jadus i mam nadzieje ze podolam moze sa latwiejsze skorpiony ale nie moglem sie oprzec jej urodzie
Straszliwie zazdroszcze ;).
Gdyby nie jad to bralbym tego skorpa z pocalowaniem reki :P.
ja tak samo do niedawna zazdroscilem innym :)
Moje spostrzeżenia...
Pandinus imperator - zakupiłem spory czas temu dorosłą samicę, piękny skorpion, spokojny, trochę płochliwy, rzadko wychodzi z kryjówki za dnia, chyba, że w pokoju nikogo nie ma i żaluzja jest spuszczona, za to w nocy bardzo aktywny. Można spokojnie obserwować jak poluje, używa przy tym prawie zawsze tylko szczypiec - za to rozrywa nimi ofiarę na strzępy :).
Scorpio maurus [palmatus] - również dorosła samica. Bardzo płochliwy, niewielki skorpion, kiedy zagrodzi mu się drogę ucieczki do nory - potrafi się "postawić" :) Rzadko go widuję, cały czas spędza w norze, wychodzi głównie nocą, mam go sporo czasu, a widziałem tylko raz jak poluje.
Androctonus australis [lybicus morph] - mały potworek :) Bardzo szybki i agresywny. Prowadzi skryty tryb życia pod kamykami leżącymi na piasku. Gdy go wygonić z kryjówki lata jak opętany po pojemniku. Poluje metasomą, ze względu na bardzo mocny jad, agresję i szybkość odradzam na pierwszego skorpiona.
*niektóre skorpiony bardzo głośno hałasują w nocy, tłuką się szczypcami lub bokiem metasomy o szyby
http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?p=73777#post73777
-Michał-
26-11-2007, 21:06
Swoją przygode ze skorpionami zacząłem od:
Scorpio maurus [palmatus] - dorosła samica. Jak wyżej poprzednik napisał jest to płochliwy skorpion jak wychodzi to tylko noca i bardzo żadko ;) Nie stawia sie woli uciec jednak w sytuacji bez wyjścia potrafi wywijać ogonkiem ;) Czesto dawałem mu pokarm widziłem tylko raz jak polował a własciwie złapał macznika szczypcami i to było na tyle ;) Ogolnie fajnie mieć w kolejcji a czy aż tak ciekawy ? pozostawia to wiele do życzenia :)
Androctonus australis australis - mały L3. Miałem go właściwie tylko 3 dni ponieważ padł z przyczyn nie wyjaśnionych. Ogołnie bardzo ciekawy, ruchliwy skorpion. Ciagle zwiedzał pojemniczek, mimo kryjówki troche sobie pokopał :) Bardzo aktywny w nocy w dzień mniej. Jak z agresywnościa nie wiem dokładnie choć czasem sie postawił :)
Teraz bede kupował prawdopodobnie Leiurus quinquestriatus L3\4 2 szt. jak coś zyczcie mi szczescia :P hehe nie zartuje ;)
Prawde mowiac wysoki gruby pojemnik, penceta 30 cm i co najważniejsze - wyobraźnia \ rozwaga \ pewność \ - po prostu "troche" ROZUMU i moge powiedziec że 100% pewności ;)
To taka moja recepta na skorpiony.
(...) Androctonus australis australis - mały L3. Miałem go właściwie tylko 3 dni ponieważ padł z przyczyn nie wyjaśnionych (...)
Tu chciałbym wtrącić jeszcze jedną moją uwagę, może przyda się początkującym hodowcom skorpionów... niektóre gatunki są bardzo padliwe za młodu (od L2 do L4) i proszę się nie dziwić, że np. na 5 kupionych skorpionów nagle i bez przyczyny padną 4 sztuki. Dotyczy to np. Euscorpiusów i innych - a jakich to już proszę zapytać doświadczonych hodowców :) w handlu polecam Araneusa i wh6fxe.
-Michał-
28-11-2007, 17:05
Tu chciałbym wtrącić jeszcze jedną moją uwagę, może przyda się początkującym hodowcom skorpionów... niektóre gatunki są bardzo padliwe za młodu (od L2 do L4) i proszę się nie dziwić, że np. na 5 kupionych skorpionów nagle i bez przyczyny padną 4 sztuki. Dotyczy to np. Euscorpiusów i innych - a jakich to już proszę zapytać doświadczonych hodowców :) w handlu polecam Araneusa i wh6fxe.
Dokładnie rozmiawałem na temat tej śmierci z wh6fxe - on sam nie mogł powiedzieć dlaczego padł ;) Nie ktore gat. młodych po prostu "ciezko\trudno\nie łatwo" odhodować ;)
vBulletin - Arachnea.org