Pokaż pełną wersję : [zimowanie]-informacje
Witam ostanio słyszałem cos ,że niektore pajaki wprowadza sie w zimowanie.Czy kots by mogł napisac o tym pare slow :?:
Ja słyszałem że grammostole zimują przed złożeniem kokonu. I tylko tyle. Też chętnie dowiem się więcej na ten temat. ;]
Tak niektórym pająką sie stymuluje pory roku ale nie stosowanie tego nie zaszkodzi pająkowi ale zimujemy niektóre gatunki po zapołodnienu aby po zimowaniu złózyły kokon...
i jeszcze wiele gatunków :D
facehugger
11-02-2007, 01:26
z tego co wiem to zimuje sie też b.auratum...
kolczykos
11-02-2007, 01:44
nic sie nie zimuje;P
a przynajmniej nie jest to potrzebne;]
nic sie nie zimuje;P
a przynajmniej nie jest to potrzebne;]
Czytałem gdzieś ,że niektóre gatunki bez zimowania nie zbnooszą kokonu wiec chyba jest to potrzebne.
Nie trzeb ala emozna jesli komus zalezy na bardziej wiernym odwzorowaniu naturalnych warunkow. Co do kokonu. Mysle ze jest po prostu na to mniejsze prawdopodobienstwo a nie ze w ogole nie skladaja...
kolczykos
11-02-2007, 01:54
Źle to wyraziłem:]
Ja nic nie zimuje i pająki zachowują się normalnie.
Dojżałe rosee mają setki terrarystów w Posce(są łatwo dostępne).
Myślę, że na palcach jednej ręki mozna wyliczyć osoby zimujące.
Mało ludzi zimuje Grammostole Rosee i przez to nie składają kokonów i przez to wiecej sprzedaje sie ich z odłowu niz z "domu" :(:(
No bo nie zimowane pająki tak jak jakiekolwiek gatunki nie beda sie zachowywaly inaczej. Po prostu ich płodność moze byc mniejsza.
nie chce zakładać nowego topicu więc zapytam tutaj.
Mam dorosłą rosee i chcę ją zapłodnić.
jeśli te zimowanie zwiększy moją szanse na udany kokon to chciałbym wiedzieć jak to ma wyglądać?
mam temp pokojową ok 20 stopni, trzymam w niej wszystkie pajączki nie dogrzewając ich.
P.S. poszukuje samca xD
ZOCHAWKS
13-02-2007, 22:04
MORDRAG
Mam dorosłą rosee i chcę ją zapłodnić.
jeśli te zimowanie zwiększy moją szanse na udany kokon to chciałbym wiedzieć jak to ma wyglądać?
mam temp pokojową ok 20 stopni, trzymam w niej wszystkie pajączki nie dogrzewając ich.
No jeśli osobiście chcesz ją zapłodnić to po co Ci samiec (taki mały dżołkas :wink: )
Zimowanie pająka polega na trzymaniu go w odpowiednich warunkach czyli ok 2-3 miechy w temp. około 15 stopni. Na starej arachnei w opisach to było.
Pomyliłem się, chce dopuścić samca(jej gatunku żeby nei było)
a czy jest to wymagane, czy bez tego się na pewno nie uda?
nie mam pomysłu gdzie ją trzymać żeby było 15 stopni
ZOCHAWKS
13-02-2007, 22:43
Czy konieczne czy też nie ja tego nie wiem.
Zobacz ile stopni masz w piwnicy. Jak by było za zimno mozesz małą lampke postawić. Jak chcesz zimować to lepiej zacznij to juz teraz kiedy mozesz uzyskać odpowiednią temp. Wiadomo ze latem nici z zimowania. Ewentualnie poczekaj do wrzesnia o ile Ci sie nie śpieszy.
Powodzenia.
vBulletin - Arachnea.org