Pokaż pełną wersję : [Karmówka] Co najlepsze??
LukaszMat
11-02-2007, 02:40
Tak sobie mysle co jest najlepsze dla pajaka (co ma najwiecej wartosci odrzywczych) duzy swierszcz, karaczan, drewnojad czy osesek.
//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach oraz zwracaj uwage na znaki interpunkcyjne (.,;!?) - Maxtor
Myśle że karaczany i świerszcze.
L.u.K.a.S
11-02-2007, 15:05
bezwatpienia świerszcze
:D
ZOCHAWKS
11-02-2007, 15:26
bezwatpienia świerszcze
:D
A skąd to wiesz?
Robiłeś badania pod względem poziomu odżywczego?
Najlepsza dieta dla pajaka to zróżnicowany pokarm. Lepiej podawać rózne gatunki karmówiki bo wtedy jest najwieksze prawdopodobienstwo ze pająk otrzyma najważniejsze splementy diety.
kamis1987
11-02-2007, 20:59
ja osobiscie twierdze ze dla malych i srednich pajakow najlepsze sa maczniki. czytalem gdzies ze zawieraja najwiecej wartosci odzywczych od pozostalych karmowek (bialko, tluszcze itd). niestety dla doroslych pajakow sa troszke za male chociaz jak dasz pajakowi wieksza ich ilosc to sie to rekompensuje. popieram rowniez zdanie poprzednikow. najlepiej jest stosowac urozmaicona diete. napewno to nie zaszkodzi :wink:
Myśle że karaczany i świerszcze.
a dla malych maczniki
dla małych mączniaki a jak dla dużych są za małe to można drewnojady podać. mają prawie takie same wartości odżywcze tyle że... są większe :)
jakub350
09-10-2007, 17:23
Chyba karaczany i świerszcze,ale karaczany są łatwiejsze w hodowli.
Karaczany można od L1 do końca życia pająka podawać ^^. Z mącznikami jest tak samo z resztą tylko zależy czy chcemy karmić pająka codziennie.
Świerszcze też mają dużo białka.
survivol
09-10-2007, 18:47
dla małych mączniaki a jak dla dużych są za małe to można drewnojady podać. mają prawie takie same wartości odżywcze tyle że... są większe :)
Nie zgodzę się z tym, mączniki mają więcej białka niż drewnojady, kiedyś buszując po necie znalazłem artykuł opisujący owady karmowe dla agamy brodatej, skopiowałem sobie na dysk ale nie zapisałem strony więc podaję poniżej tylko kawałki artykułu
Mącznik młynarek (Tenebrio monitor)
..... w ciele mączników jest enzym utrudniający wchłanianie niektórych witamin (z grupy B), a ich wartość jako pokarmu jest ograniczona (zawierają 31% tłuszczu i 56% białka).
Drewnojady (Zophobas morio)
Wartości odżywcze drewnojadów są znikome (mają ponad 55% tłuszczu, bardzo twardy chitynowy pancerz, co może spowodować wystąpienie podobnych komplikacji, jak przy nadmiernym skarmianiu stwardniałych mączników).
Karaczany
Zdrowo odżywione karaczany mają bardzo dużą wartość odżywczą i podobnie jak świerszcze mogą stanowić podstawę diety agam brodatych
Świerszcze
Świerszcze są jednymi z najpopularniejszych owadów karmowych, stanowią podstawę diety większości jaszczurek owadożernych. Jedną z ich największych zalet jest to, iż nie powodują one otłuszczenia zwierząt (zawierają tylko 17% tłuszczu, zaś ok. 65% stanowi białko).
Z tego co szukałem to jest chyba ze strony
http://www.pogona.pl/index.php?strona=zywienie
tyle że nie mogę wejść więc nie jestem pewien
Ja młodziutkie pajączki karmie mącznikami - i uważam je za najlepszy pokarm dla młodych pająków.
Co do większych ptaszników - to z tego co napisał survivol wynika , że używam najgorszej karmówki bo drewnojadów - ale stosuje urozmaicenie w diecie poprzez podawanie świerszczy(za którymi jakoś nie przepadam :p), karaczanów i okazjonalnie szarańczy.
Jeżeli miałbym wybrać najlepszą karmówkę to bym stawiał na karaczany.
Pozdrawiam
BadBekon
09-10-2007, 21:42
Wg mnie najlepiej mączniki i świerszcze - mimo że do obydwóch karmówek mam złe wspomnienia... Mączniki pożywne, świerszcze ruchliwe.
kokoskop
09-10-2007, 21:53
ja od zawsze karmię mącznikami, czasami świerszczami głównie z lenistwa bo mączniki to bardzo mało kłopotliwa karmówa.
ŚWIERSZCZE!!!!!!!! Również gryzonie są dobrym,wartościowym pożywieniem :)
BlackSpider
14-10-2007, 15:06
Świerszczuchy xD
Krzyżaku
14-10-2007, 17:14
Ja karmie karaczanami i drewnojadami... karmiłem kiedyś macznikami jak pająki były mniejsze... tez karmówkę polecam. Świerszczy nie lubie strasznie szybko padają jedzie od nich jak z kurnika, a do tego często jak sie otwiera pojemnik z nimi to zaczynaja wyskakiwać -.- dobrą alternatywą dla świerszcze sa karaczany (polecam argentyńskie) dość ruchliwe (ale młode się zakopują jak cholera XD), nie wali tak od nich... , nie skaczą no i rzadko padają co jest wielkim plusem :)
Ja swoje małe pajączki (L1-L2) karmię połówkami pinki, nieco większe(L3) dostają już małe mączniki, natomiast większe (L4-L10) dostają duże mączniki i świerszcze.
Nie wiem czy jest to dobra dieta dla nich, ale zauważyłem, że pajączki rosną i ze smakiem zjadają wszystko, co im dam.
ja mam młode pająki kupiłem im pinki ale one nic nie jedzą co zrobić
patryk_xx
18-10-2007, 23:24
Ja polecam swierszcze ,aby nasze pajaczki mogly troszke pocwiczyc polowanie , ale dla wiekszych pajaczkow mysle ze dobre bvy byly karaczany madagaskarskie :)
Tan-Kian
19-10-2007, 00:53
Mączniki, karaczany. Świerszcze są ok, ale ich hodowla jest dosyć kłopotliwa.
i strasznie śmierdząca... ja swoje karmię pinkami, muchami i świerszczami :D (tak na zmianę :P )
vBulletin - Arachnea.org