Pokaż pełną wersję : [Komentarze] Ciekawostki ze świata pająków.
Zapraszamy do dyskusji na temat artów z tematu -> [Seria artykułów] Ciekawostki ze świata pająków. (http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=8260)
To o tej ogromnej pajeczynie juz czytalem gdzies ale nie bylo tam podanej duzej ilosci informacji. I chcialem koniecznie zobaczyc zdjecie. No i wrescie zobaczylem, tylko szkoda ze takie male.
Fajny pomysl z tymi artykulami, mam nadzieje ze duzo zostanie przetlumaczone.
mam nadzieje ze duzo zostanie przetlumaczone.
Wszystko zależy od zainteresowania oraz ilości naszego wolnego czasu ;)
mishi_111
12-10-2007, 16:24
baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ciekawy pomysl.SUPER.mnie sie podoba.gratulacje
Zgłaszam się na ochotnika do pomocy przy tłumaczeniu artów :)
czaplin89
13-10-2007, 23:38
no gratuluję super pomysłu i życzę dużo motywacji do umieszczania nowych art :) wszystkie przeczytam na pewno :D
pozdrawiam,
Artur
mishi_111
14-10-2007, 01:37
a moze warto by zrobic odrebny dzil na te ciekawostki.wszystko bylo by przejrzyste i konkterne......?!
Świetne arty oby tak dalej !
pozdro
a moze warto by zrobic odrebny dzil na te ciekawostki.wszystko bylo by przejrzyste i konkterne......?!
Może i warto ale na razie jest mało materiałów, dział oddzielny zobowiązuje a tutaj mamy swobodną formę działania. Z doświadczenia wiem, że zobowiązania przeszkadzają ;)
Jeśli znacie jakieś ciekawostki, które można by było dodać to umieszczajcie je tu a ja je sprawdze i "ubiore" w słowa ;)
Blackmane
15-10-2007, 00:08
3 sprawy:
1 - Nie wydaje mi się by to pasowało do działu VIP, dużo prędzej do podstawowego lub na stronę główną :/
2 - Temat dot komentarzy można odkleić, link do niego i tak jest w przyklejonych ciekawostkach.
3 - Brawa dla was, że chcecie to robić. Naprawdę jestem pełen podziwu :D
1 - Temat sieci społecznych chyba nie mieści się w opisie działu podstawowego gdzie jak sama nazwa mówi umieszcza się tematy podstawowe dot. FAQ.
2 - W sumie racja, odkleję.
3 - Póki co jeszcze nie ma co podziwiać ale dzięki :)
ja też uważam, z całym szacunkiem, ze sama nazwa: "ciekawostki" sprawia, że powinno to być na stronie głównej bardziej niż w Vipie
pomysł fajny i ciekawy :)
No każdy tak uważa. O dziwo Lestat pytał o to 2 razy i wyszła z tego kupa bo nikt kto by mógł tam umieszczać newsy się za to nie wziął, nikt nie zrobił działu ciekawostki i nikt oprócz Lestata nie zajął się jego tworzeniem. Łatwo się radzi i komentuje ;)
Pozatym jeśli ciekawosti były by na stronie glównej to czy tyle osób by do nich zajrzało ?? nie sadze ;)
Tutaj napewno łatwiej na nie trafić.
Mnie ta miejscówka pasuje. Natknęłam się, zajrzałam, przeczytałam czyli ok. Zresztą człowiek żądny ciekawostek i nowinek szuka, więc na pewno znajdzie ;)
A ta gigant pajęczyna...magiczna.
Jakem ciekawska bestia zapowiadam Wam, że jak wyszperam jakiś ciekawy kąsek, to Lestacie podrzucę Ci na pewno do obróbki.
Pozdrawiam
Edit: właśnie przyszło mi do głowy, że w ciekawostkach, jak to zwykle bywa, mogą się zdarzyć naciągane prawdy i jakieś niesprawdzone informacje. Widzę, że dział VIP jest non stop filtrowany i zaczną się komentarze: skąd zdjęcie?, czy na 100% sprawdzone naukowo przez najbardziej naukowego naukowca?, czy znasz przeszłość autora artykułu i masz pewność, że nie miał zaburzeń pisząc,? itd. itp. więc może faktycznie lepiej przenieść?
Nie chciałabym by Wam przeszła ochota na prowadzenie tego wątku - bo ciekawy.
Pozdrawiam jeszcze goręcej ;)
Heh no ale nie szukajcie problemów na wyrost :) Dyskutujemy wiele tematów i wiele zaczynało sie już w tym dziale od tego, że "bo ja to słyszałem, że...". Nie szalejmy na tym punkcie.
Kobieta nas doceniła :D miło.
Własnie Szpileczko o to chodzi, żeby jak ktos bedzie miał ciekawostke to napierw mi ją dał, żebym mógł ja sprawdzić ;) żeby nie było bajdurzenia. Pozatym jak widac w miare możliwości popieramy sie fotkami ;)
Szpilka przyzwyczaj się, że prawie każdy facet będzie Cię podrywał z tego względu, że jesteś a) kobietą b) terrarystką :D Deal with it :)
wyjątkowo szpetna ze mnie pajęczara więc Twoje groźby mnie nie ruszają
phi bardziej zniechęcają kobiety które uważają sie za brzydkie niz te brzydkie :P zreszta Twoje zdanie na temat Twojego wyglądu tak naprawde sie nie liczy. Liczy sie zdanie osoby patrzącej na Ciebie ;)
Chcecie to utworze wam temat z ogłoszeniami matrymonialnymi ? :D
P.s. Szpilka akurat do Kalisza mam blisko, byłem tam kilka razy i uważam, że akurat w tym mieście wyjątkowo obrodziło pięknymi kobietami ;)
Ja juz jestem zajęty :P zresztą mieszkamy za daleko od siebie :D ale służe radą jak coś, wujek Lestat zawsze pomoże i powie jak obslugiwać sie z dziewczynkami :)
Lestat ja do jednej dziewczyny pojechałem prawie 400km więc nie mów o odległości ;) :P
Dobra skończmy ten off ;)
PowR_TocH
16-10-2007, 14:32
Ciekawostka może nie tyle dotycząca samych pajaków co z nimi związana:
Otóż okazuje się, że ludność zamieszkująca wysy Południowego Pacyfiku robią sieci rybackie z nici pajęczych. W tym celu używają sieci wykonanaych przez pająki z rodziaju Nephila między dwiema łodygami bambusa, których użwają do "celowania" w rybę.(znalezione na nationalgeographic.com)
spoko, przyda sie :) gdzies już o tym słyszałem i chyba nawet widziałem obrazki w necie.
P.s ciekawostki wysyłajcie mi na PW, bo to żadna niesodzianka jak wszyscy beda wiedzieć co planujemy dodać i już wczesniej dowiedzą sie o co cho albo sami sobie sprawdza w necie.
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że artykuł z "wielką pajęczyną" czytałem jakiś czas temu na tcp.:)
Bardzo możliwe, bo był tez i na arachnei tylko troche w innej formie;)
x_warrior
11-11-2007, 00:41
Lestat napisał:
Pająki potrafią latać. Nie wierzycie?? Pająki latają za pomocą pajęczyny tzw. ‘’Babiego lata”.
Dziś w TV był o tym ciekawy program. Pajączek wchodzi na najwyższy punkt (np. kwiatu, innej roślin) następnie kieruje odwłok w górę i wypuszcza pajęczynę, resztę robi wiatr. Mogą w ten sposób przemierzyć wiele kilometrów,a wysokość lotu sięga kilkuset metrów (a nawet do paru km). Tak w miarę dopełnienia.
To ja jeszcze dopełnie ;) Program prowadził David Attenborough, znany prezenter angielskiego BBC, który nakręcił już kilka serii programów o zwierzętach. Uwielbiam jego styl.
Co do latania, to nie ogranicza się to do kilku kilometrów. Pająki podróżują setki kilometrów korytarzami powietrznymi. Dowodem jest fakt, iż na wyspach zniszczonych wybuchami wulkanów, pierwszymi odnotowanymi zwierzakami były pająki. Raczej nie przypłynęły ;)
Ponad to niektóre gatunki ptaszników nadrzewnych odbywają sobie czasem loty ślizgowe ;)
Na prawde ciekawy temat, a i artykuly z checia przeczytalem.. ;)
vBulletin - Arachnea.org