PDA

Pokaż pełną wersję : Roztocza

Natka
11-02-2007, 13:01
Czy roztocza są groźne dla pająków? skąd one się wogóle biorą w terrarium?

Kamil D
11-02-2007, 13:37
Tak roztocza sa zrożne dla pajaków:)
W terra sa wtedy gdy jest duza wilgotnośc i mała wentylacja,jak i sa pozostawione resztki pokarmu:)I sa długo nie wyjmowane

Argiope
11-02-2007, 13:45
Roztocza pasożytnicze - tak, są groźne dla pająków i innych bezkręgowców. W terrarium jednak są też czasem te dobre, czyli oczyszczające z martwych materii organicznych. To samo w okolicach otworu gębowego pająków: utrzymują higienę usuwając resztki pokarmowe.
Biorą się zarówno z powietrza (w drobinach pyłów i kurzu) jak i z podłoża dla pająków (zwłaszcza nie wyjaławianego).

Drach
14-03-2007, 13:51
Roztocza pasożytnicze - tak, są groźne dla pająków i innych bezkręgowców. W terrarium jednak są też czasem te dobre, czyli oczyszczające z martwych materii organicznych. To samo w okolicach otworu gębowego pająków: utrzymują higienę usuwając resztki pokarmowe.
Biorą się zarówno z powietrza (w drobinach pyłów i kurzu) jak i z podłoża dla pająków (zwłaszcza nie wyjaławianego).

Argiope to ja dalej dopytam... czytałem trochę o roztoczach... podobno te "dobre" roztocza to takie małe białe okrągłe kuleczki, a te "złe" są czerwone, lekko podłużne i owalne... Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat... Niestety temat roztoczy to niejako tabu - mało kto się wypowiada z jednego prostego powodu - nie chce uchodzić za osobę która ma/miała roztocza w terrarium... (Ciekaw jestem kto ich nigdy nie miał :D).

jot67
14-03-2007, 17:23
Czy roztocza są groźne dla pająków? skąd one się wogóle biorą w terrarium?

Przeszukaj forum, bylo wiele razy.

krecik
13-01-2008, 04:44
Roztocza nie są groźne dla pająków! U moich pająków ciągle są roztocza i jakoś normalnie sobie żyją;)

Twardy
13-01-2008, 12:39
to masz krecik czysto widzę w tych terrariach :)

krecik
13-01-2008, 16:47
to masz krecik czysto widzę w tych terrariach :)

Heheh a jak:p

Roztocza są to stworzonka drobne (dorosły osobnik mierzy zaledwie 0,3 do 0,4 mm i waży około trzech mikrogramów). Co więcej, nie gryzie, nie kłuje mieszkańców, nie pije krwi, ale po prostu zjada wszystkie organiczne resztki produkując przy tym mnóstwo odchodów;]

BoBaZ
13-01-2008, 17:27
Roztocza są to stworzonka drobne (dorosły osobnik mierzy zaledwie 0,3 do 0,4 mm i waży około trzech mikrogramów). Co więcej, nie gryzie, nie kłuje mieszkańców, nie pije krwi, ale po prostu zjada wszystkie organiczne resztki produkując przy tym mnóstwo odchodów;]

Może i tak, ale niektórych ludzi mogą denerwować ;)

krecik
13-01-2008, 18:48
Może i tak, ale niektórych ludzi mogą denerwować ;)

Ja je olewam;) Wszyscy piszą,że roztocza są groźne dla ptaszników.Ciekawi mnie dlaczego? Bo jedna osoba powiedziała i już wszyscy? czy ze swoich obserwacji? Mi przez 4lata ani jeden ptasznik nie zdechł przez roztocza.

x_warrior
14-01-2008, 03:08
U mnie też są roztocza dość długo i pająk jakoś żyje. Też czytałem że te czerwone są grożne dla pająka bo pasożytnicze, ale jak widać TU (http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=9293&highlight=roztocza) to nie tylko ... Osobiście mi nie przeszkadzają, a czy sa groźne to już wiesz...

DoDo
14-01-2008, 11:06
Ja hoduje pajączka pół roku i jeszcze sie nie spotkałem z roztoczami... moze mam czyściocha? :D

BoBaZ
16-01-2008, 17:09
Ja hoduje pajączka pół roku i jeszcze sie nie spotkałem z roztoczami... moze mam czyściocha? :D

Ja hoduje pająki już 2 lata i też nigdy roztocz nie miałem. Zależy to od higieny hodowli.

krecik
16-01-2008, 17:30
Ja mam/miałem roztocza i nigdy nic pająkom nie zrobiły;)