Pokaż pełną wersję : "Za trzymanie ptaszników w mieszkaniu stanie przed sądem"
Dzisiaj na innym forum o ptasznikach(na gronie "Ptaszniki" w grono.net) znalazłem posta w którym ktoś zacytował artykuł z dzisiejszego Super Expressu:
"Policja przywiozła ptaszniki radiowozem
WIEŚCI Z ZOO
Zoo ma nowych mieszkańców. To pajęcza rodzina z nielegalnej hodowli w Grodzisku Mazowieckim.
76 groźnych ptaszników przyjechało wczoraj do ogrodu policyjnym radiowozem.
Pod opiekę pracowników zoo co jakiś czas trafiają zwierzęta z przemytu lub mieszkań, w których hodowane są bez zezwolenia. Tym razem do terrarium trafiły dwa wielkie, włochate ptaszniki razem ze swoim licznym potomstwem. W mieszkaniu w Grodzisku Mazowieckim bez odpowiednich pozwoleń hodował je Tomasz K. Małe pajączki na razie nie są niebezpieczne, ale ich rodzice tak. Jad ptaszników może spowodować potworny ból, a nawet paraliż. Dlatego sąsiedzi Tomasza K. odetchnęli z ulgą. Problemy za to ma hodowca pająków. Za trzymanie ptaszników w mieszkaniu stanie przed sądem."
Jestem ciekaw jakie zarzuty mu postawią. Ktoś się może orientuje? Przecież pająków nie trzeba rejestrować ani mieć na nie żadnych zezwoleń jak to napisali w tym artykule. A z tymi zaświadczeniami o urodzeniu w niewoli w przypadku Brachypelm to też nie wiem jak w końcu jest, bo raz czytam że hodując, handlując na terenie Polski nie trzeba tego mieć, a raz że trzeba.
Zalosne.
Mam nadzieje ze ktos cos kiedys z tym zrobi, bo to powoli przestaje byc smieszne.
BadBekon
17-10-2007, 23:12
Ustawa JESZCZE nie weszła, a nie wiadomo też jakie pająki miał:/ Pewnie go ktoś strzelił jeszcze z d... że się dowiedzieli:|
"Za trzymanie ptaszników w mieszkaniu stanie przed sądem" -> niech znajdą mu najpierw odpowiedni artykuł:D którego nie ma
Hmm obawiam się , że mimo wszystko musieli mieć jakieś rzekomo podstawy prawne do zabrania tych pajączków - w końcu wkroczyć do mieszkania tylko z powodu telefonu sąsiada to chyba jeszcze nie można.
Zastanawiam się w końcu jak to jest z tymi 'papierami' na pajączki bo zdania są podzielone no ale w końcu przecież ta ustawa jeszcze nie weszła wżycie.Może się ktoś wypowiedzieć w sprawie papierów na ptaszniki i być tego w 100% pewny?
Pozdrawiam
cooo?! O_o
Jeszcze niech dostanie 3 lata za miłość do pająków... żałosne
Tan-Kian
17-10-2007, 23:29
Pewnie tymi groźnymi pająkami okażą się kędziorki, które nie miały zaświadczenia o urodzeniu w niewoli : P
na brachypelmy powinnismy miec zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli a na inne raczej nie(procz wyjatkow ktore sa wymienione w CITES) zdecydowana wiekszosc pajakow nie podlega rejestracji
BadBekon
17-10-2007, 23:35
Niby mamy te zafajdane CITES ale u nas na pająki nie musisz mieć żadnego kwitka, takie mamy prawo:P Żądają kwitków, weterynarz Ci nic nie wystawi, policjant nie ma za co Cię zgarnąć - oto Polska właśnie.
u mnie jakis rok temu w Zamosciu goscio wystaił na allegro vagansa. No i sie zaczeło. Był artykuł w Tygodniku Zamojskim że złapano gosica który handlował egzotycznymi zwierzętami.Miał stanąc przed sądem! Nie wiem jak to sie wszystko skonczyło!
Również czytałem ten artykuł w TZ i jestem ciekawy jak się sprawy potoczyły.
coś słyszałem że chyba nic mu nie zrobili,bo niby za co???
Cockroach
18-10-2007, 00:51
Pic na wodę!
Mimo pewnych wątpliwości, czy art.64 ust.9 Ustawy_OP odnosi się do wszystkich zwierząt, o których mowa w art.61 ust.1, czy tylko do tych z nich, które są zaliczane do płazów, gadów, ptaków lub ssaków, niewątpliwe jest jednak to, iż przepis ten zobowiązuje do posiadania i przekazania wraz ze sprzedawanym zwierzęciem oryginału lub kopii dokumentu WYŁĄCZNIE podmioty prowadzące działalność gospodarczą w zakresie handlu zwierzętami, a nie osoby sprzedające od czasu do czasu swoje nadwyżki hodowlane
Proszę:)
Niewiedza urzędników to najgorszy problemy Polski. Niestety nikt z rządzących nie ma pojęcia o ptasznikach i o innych zwierzętach egzotycznych. Także jeśli ktoś ma problemy z prawem to na podstawie artykułu, który podałem powyżej można się bronić:):D
Pozdrawiam;d
jakub powiatowy
18-10-2007, 13:16
Jednym słowem-najlepiej trzymać pająki i nikomu nie mówić! Ino zaufanym osobom. Bo jak się dowie jedna "życzliwa" sąsiadka z drugą, to nic sobie nie dadzą wytłumaczyć tylko zaraz na policję nadadzą, zołzy jedne.
racja.sasiedzi to najwieksi wrogowie pajeczarzy
mishi_111
18-10-2007, 23:56
wypowiadalem sie na grono.net na ten temat i wypowiem sie tu.
ale powiemtylko tyle
TO JEST SMIESZNE POPROSTU.niewiedza i to u wladzy,kto to widzial.wstyd.chodz pOLSKA to i tak dno jesli chodzi o prawo to....
Tan-Kian
19-10-2007, 00:50
I coś sie na to poradzi? Zawsze było tak, że to czego ludzie się boją i nie lubią trzeba "zlikwidować". Dlaczego nie zatrzymuje się osób, które mają groźne psy i wyprowadzają je bez kagańców?
Cockroach
19-10-2007, 02:27
Albo nie daje mandatów tym, którzy po swoich psach nie sprzątają. Powinny być za to kary rzędu np. 1000 zł. Może wtedy ludzie by się nauczyli. A powiem szczerze, że cholera mnie bierze jak muszę po chodnikach chodzić slalomem. To taka dygresja jak już temat psów poruszyliście ;)
Nam na razie nic nie grozi, a takie historie, jeśli już są prawdziwe, pojawiały się, pojawiają się i będą się pojawiać. Uważam, że nie ma się czym przejmować.
Cockroach prawda, prawda chodniki całe osrane, nawet pies czasem w jakąś kupe włazi.
Ostatnio moja mama wyszła na spacer z psem (labrador ok. 4,5 mies) i jej wlepili mandat za to że pies nie ma kagańca...
A z ptasznikami jest tak, że ludzie nie rozumieją co to tak na prawdę jest i powołują sie stereotypami.
Krzyżaku
19-10-2007, 19:18
Mnie już szlak bierze jak słysze o zatrzymaniach. Dobrze było by jakos sprawę nagłośnić mediach iż "pieski wpikowały do domu pajęczarza i powołały się NA NIE ISTNIEJĄCE PRAWO" najlepiej było by jeswzcze żeby poszkodowany ubiegał się o odszkodowanie.
niestety Polska to Polska....
tak pijąc jeszcze do tych psów, to uważam, że owszem mandat należy się jak pies narobi na chodnik a właściciel ma to gdzieś... ale na trawniku zgarniać kupy nie mam zamiaru. miałam psa i na pewno jeszcze będę miała, ale nikt nie zmusi nie do tego, żebym ździebełka trawy z kupy oczyszczała. co innego na chodniku, bo to już świadczy o kulturze właściciela. zawsze było tak, że pies załatwiał swoje potrzeby na trawniku i tak będzie. a to, że jakaś dewotka z wnusiem chce "polatać" po trawniczku to nie mój interes. do zabawy dla dzieci są specjalne ogródki, gdzie pieski nie mają wstępu.
natomiast jeśli chodzi o owe zatrzymanie i konfiskatę pajączków, to aż się krew pieni, gdy czyta się takie coś... totalny brak słów na krytykę tego, co się w naszym państwie dzieje. nic tylko naprawdę zabrać manele i zwierzaki, i wyjechać. przydało by się nagłośnić tą sprawę, tylko co zwykły szary terrarysta może... jak ludzie zaczną się buntować, to jeszcze im też pająki zabiorą :(
Do tego znow robią z ptasznikow "złcyh mordercow pragnących tylko twojej krwi , ktore przyjda w nocy i wyssom CI mÓzG" . Ja jestem ciekawy czy policjant mial nasrane wioząc te pająki
Jakby się okazało że mi bezpodstawnie zabrali pająki to złożyłbym podanie do sądu o odszkodowanie za bezprawne zajęcie mienia, stres związany z wkroczeniem policji do domu którego wynikiem było załamanie nerwowe, strata dobrego imienia (w prasie by sie pewnie pojawiło że kolejny psychopata hoduje niebezpieczne gatunki zwierząt), przeżycia związane z utratą ulubionej "przytulanki" (:P) czyli jakieś... 200 tys. zł. A nie daj bóg żeby któryś z pająków wrócił w gorszym stanie niż był (np. bez nogi) :p
To już jest kuźwa śmiech!!!!!!!!!!! Jak słyszę o tych policjantach i o tym prawie to już wulgarnie powiem rzygać mi sie chce!!!!! Ciekawe czy te osły w Z.O.O będą umiały zaopiekować sie maleństwami?! Szczerze w to wątpię i nie zdziwiłbym sie jakby te pajączki popadały! Szkoda że np murinusy nie powyłaziły i nie pokąsały tych czubków (bo tak ich tylko nazwać można) na śmierć! Sorki poniosły mnie nerwy troszku :) Na miejscu tego kolesia wołałbym jeszcze odszkodowanie za zniesławienie!
Ja tu czegoś nie rozumiem. Jeżeli ktoś hoduje pająki to odpowiada tylko za to co sie stanie przez pupile. Przecież one nikomu nic nie zrobiły. Ja rozumiem jak by coś sie stało to owszem na policje ale tak to śmiech na sali.
Haha no dokładnie Crook! I myślę nawet czy by się przed policją tym argumentem nie bronić! I zapytać ich na jakich podstawach zabierają pajaki... Zresztą mi musieli by siłą zabierać! :D
patryk_xx
21-10-2007, 21:06
Najbardziej mnie denerwuje to ,ze neiwiem wkoncu jak to jest z Brachypelmami - bo jedni mowia ze tzreba miec papiery ,a inni mowia ze na bezkregowce nie trzeba .
Jestem tlyko ciekaw czy to czasem nie jest sprawa ktora wczoraj leciala na TVP3 w programie "Patrol trójki" , poniewaz dzis mi mama mowi ze wczoraj na trojce lecial program i pokazywano kolesia ktoremu policja zabrala pajaki ,ze ten gosc je sprzedawal przez neta. Powiedziala mi jescze ze pokazywali jednego z jego pajakow i mama mi powiedizala ze byl to taki ktorego ja mam :D -ten z czerwonymi kolankami [tak mi powiedziala] :P czyli Smithi .
Nie wie ktos czy to wlasnie chodzi o to zdarzenie z "Patrolu trójki" ??
Czy ptaszniki trzeba zgłaszać do rejestru?
NIE, pająki, i wszystkie inne bezkręgowce (skorpiony, motyle itd.) NIE PODLEGAJĄ OBOWIĄZKOWI ZGŁOSZENIA do rejestru starosty.
CITES w Polsce nie dotyczy bezkregowcow.
No i sie wszystko wyjasniło. Wpada policja do domu, i mówią że chcą skonfiskować twoje ptaszorki, to im mówisz że posiadanie ptaszników jest legalne nie wymagają żadnych papierów, rejestracji, ponieważ są to bezkręgowce, a takowe też nie podlegają pod Cites! I panowie nie będą wiedzieli co odpowiedzieć, albo powiedzą że sie sąsiadka boi czy coś to odpowiesz że ty sie boisz jej psa, kota czy innego zwierza które posiada... :P
Link http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=8693
Krzyżaku
22-10-2007, 16:12
"I panowie nie będą wiedzieli co odpowiedzieć, albo powiedzą że sie sąsiadka boi czy coś to odpowiesz że ty sie boisz jej psa, kota czy innego zwierza które posiada... :P"
Też prawda... no a jak sąsiadka nie ma żadnego zwierzaka to powiedzieć że boisz się samej sąsiadki XD bo, cos tam XD
Temat zamykam bo sie robi spam, ktoś coś będzie chciał wnieść do tematu, piszecie do mnie na PW o odblokowanie.
vBulletin - Arachnea.org