PDA

Pokaż pełną wersję : [Najszybszy ptasznik] - wypowiedzi i obserwacje.

info-0
20-10-2007, 00:13
Zacznijmy od tego, że jest to tłumaczenie postów z Arachnoboards, a tyczy się ono najszybszych ptaszników świata. Postanowiłem zebrać wszystkie co ciekawsze wypowiedzi/obserwacje w jednym wątku.

Zacznijmy od tego, że obserwacje należą do Pana Michaela Jackobi. Zajmuje się on pająkami od ponad 30 lat, a jego specjalnością są pająki nadrzewne/azjatyckie. Ma on nie małe doświadczenie, przez jego ręce przeszło ponad 150 gatunków ptaszników (sic!).

A teraz do sedna. Tłumaczenie:

„Ludzie często pytają mnie jaki gatunek jest najszybszym ptasznikiem. Jest mnóstwo szybkich, ale zazwyczaj odpowiadam, że każdy z Tapinauchenius jest najszybszy. W moim odczuciu są to najszybsze pająki nadrzewne (najszybsza grupa ptaszników).
Jednakże, po umieszczeniu wszystkich Australijskich ptaszników w pojemnikach, muszę powiedzieć, że 2.5cm Selenocosmia crassipes jest tak szybka, że to prawie nierealne. Nie mam pojęcia jak szybkie są te pająki jak mają ok 18-20cm, ale te „maluszki” pozostawiają tylko rozmycie. (coś ala blur effect w Photoshopie). Po spadnięciu do pojemnika może przebiec całe okrążenie w mniej niż sekundę!. Nie mogę doczekać się kiedy dorosną, będą pełne charakteru i będą stryludować tak głośno, że będę mógł usłyszeć to przez cały pokój.

Te pająki są szybsze od Tapinaucheniusów, co oznacza że są na pewno szybsze od Psalmopoeusów czy Poecilotherii, co oznacza, że są znacząco szybsze od Ephebopusów, Ceratogyrusów, Chiliobrachys, etc. Są szybkie, szczególnie Tapsy, ale nigdy nie widziałem 2.5cm T. gigasa poruszającego się tak szybko jak te demony.”

A teraz przytoczymy innych:

„Kiedy nagrywam karmienie moich ptaszników, używam do tego systemu PAL (25 kl/s). Z tego co zauważyłem jest to za mało szybkie by nagrać któregokolwiek z moich ptaszników atakujących ofiarę. Mówiąc krótko: w jeden sekundzie pająk siedzi spokojnie, a w następnej jest już na drugiej stronie pojemnika trzymając ofiarę w kłach, więc przebył odległość całego pojemnika (38cm) w poniżej 1/25s! To jest szybkość. Nie zapominajmy, że to był tylko młodzik L. parahybany... Poecilotherie z tego co zauważyłem robią wszystko z podwójną szybkością i są w stanie przebiec do okoła pojemnika w poniżej 1/25s... Bardzo ciekawe, heh? (dla ciekawskich wychodzi jakieś 30km/h :D).”

I jeszcze inny użytkownik co zapytał się: „jaki jest Wasz najszybszy ptasznik?”:

„B. boehmei, jest szybszy niż P. irminia. Jest tak szybki, że to niemożliwe i do tego ma najlepszą celność i nigdy nie pudłuje (a który pająk pudłuje? :D).”

„To proste. Heteroscodra maculata. Jest tak szybka, że sprzątanie jej pojemnika jest zawsze bardzo interesującym wyzwaniem.”

„Hmm H. lividum. Jak już się ją wydostanie z gniazda, ale to rzadkość, więc Chromatopelma cyanopubescens (też się z tym zgodzę).”

„Mój T. gigas z pewnością jest najszybszym ptasznikiem jakiego miałem. Zostawia moje Poe w tyle, ale szybkość zależy w głównej mierze od wielkości, więc młodzież będzie zazwyczaj szybsza od dorosłych”.

„Myślałem swego czasu, że to P. murinus jest szybki, jednak dopiero gdy zobaczyłem jak szybko potrafi się poruszać mój P. regalis... Robi to rzadko, ale gdy już się ruszy robi to z prędkością błyskawicy”.

„Też się zgodzę, że T. gigas jest bardzo ale to bardzo szybki.”

„Jeśli chodzi o samą szybkość i wytrzymałość, to muszę powiedzieć, że byłaby to S.calceatum. To naprawdę potrafi się ruszać... I tak jak króliki Duracell rusza się i rusza i rusza....”

„Mówiąc na poważnie, spodziewałem się po swoich Poe i P. irmini, że będą szybkie (i są), ale nieoczekiwanym "teleporterem" był (niestety odszedł :(), mój Ephebopus cyanognathus! Był to pajączek zbudowany jak nadrzewny i poruszał się jak błyskawica w najmniej oczekiwanym momencie.”

„Moja H. maculata jest szybka, ale nie umywa się do mojej P. regalis, która strzela teleporty z miejsca na miejsce.”

Tutaj dam uwagę do aTaha i innych hodujących Heteropodę venatorię (to nie ptasznik):

„Poe, Stromki, Heteroscodry, pewnie trzeba być czujnym zawsze. Aczkolwiek mając styczność z paroma „demonami szybkości”, myślałem że wiem co to teleportowanie się. Moja ignorancja wyszła na jaw podczas przekładania dorosłej pary H. venatoria do innego pojemnika. Trzeba wymyślić nowe określenie do szybkości dla tych osobników.”

Wracajmy jednak do ptaszników :P

„Mam 3 pająki poruszające się szybciej od dźwięku, a są to: H. maculata, P. regalis, C. fimbriatus. Dodam tutaj jeszcze Haplopelmę sp. Vietnam. Są szybkie i do tego podłe.”

„Tapinauchenicus to najszybsze ptaszniki nowego świata. Dużo szybsze od Poecilotherii.”

„Moje najszybsze były:
H.maculata – młode i młodzież, większe były w docelowym terrarium stale zamknięte.
P. irminia – mógłbym przysiąc, że wyglądały tak jakby przelatywały przez szybę przed otwarciem pojemnika.
Poe ornata – to samo co wyżej, tylko dodajcie olimpijskie długie skoki.”

„Muszę powiedzieć, że bez wątpienia jednymi z najszybszych pająków są H. maculaty. Robiłem porządek w terrarium u moich dwóch maculatek i są tak szybkie, że moje oko za nimi nie jest w stanie nadążyć. Wygląda to tak jakby znikały z jednego miejsca by pojawić się w ułamku sekundy w drugim. Pewnie nie zdołałbym ich złapać, gdyby uciekły z pojemnika. Dlatego przestrzegam przed zakupem tych pająków. Na prawdę dobrze się zastanówcie przed zakupem jakiegokolwiek szybkiego ptasznika.”

„Najszybszymi ptasznikami naziemno-podziemnymi z pewnością są Ephebopusy. Ale największym wariatem z całej rodziny jest cyanognathus, do tego jako jeden z nielicznych ptaszników potrafi przesprintować przez cały pokój bez zatrzymywania się. Nie spotkałem się z innym takim ptasznikiem w ciągu 20 lat zajmowania się tymi zwierzętami.”

I na tym koniec. Mam nadzieję, że przyda się to komuś. Mnie bardzo to zainteresowało dlatego chciałem to przetłumaczyć. Również parę osób się mnie o to pytało, więc zrobiłem im przysługę.

Mam nadzieję, że niektórzy wezmą sobie wypowiedzi tych ludzi do serca i rozważą swój zakup, inaczej można wylądować w szpitalu, pająk może nawiać bardzo ale to bardzo szybko :).

Czy zauważyliście, że rzadko wymieniony był P. murinus?

Jeśli są błędy to przepraszam. Postaram się je poprawić jak najszybciej. Zabrania się powielania bez uprzedniego spytania się o to mnie.

Pozdrawiam,
Info-0

Przytoczone tutaj teksty są autentyczne. Linki do tematów:

Fastest tarantula in the World (http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=72880)
Fastest New World T (http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=38381)
Fastest T? (http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=19827)
Teleporting Togo Starburst Baboon (http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=5773)

kicuch
20-10-2007, 00:26
Bardzo fajny art. Mówi nam o tym, że praktycznie każdy ptasznik ma w sobie cząstkę sprintera :)

Kviatek
20-10-2007, 00:29
Świetny art ! :] Może teraz my będziemy podawać swoich sprinterów ? :D
U mnie dominuje Chromka która ostatnio "teleportowała" sie na pojemnika na rękę zanim sie zdążyłem zorientować o co chodzi :P

Twardy
20-10-2007, 00:34
no spoko temat :) ciekawe, gratuluje i czekamy na więcej

Sad_Mad
20-10-2007, 00:36
Czytalem juz na arachnobards, fajne i ciekawe.

kicuch
20-10-2007, 00:42
Dopiero rozpoczynam hodowlę ptasiorów, ale wiem co to znaczy szybkość. Mój kędzior jak go fotografowałem błyskawicznie przebiegł 50 cm po dywanie. Nie był to teleport, ale szybkość już spora była.

vadre
20-10-2007, 01:06
Parę zdań wygląda dziwnie składniowo, czasami powtórzenia ale ogólnie w porządku. Fajnie, że włożyłeś trud w tłumaczenie i poświęciłeś swój wolny czas :)

Argiope
20-10-2007, 01:09
To oczywiście zebranie odczuć hodowców i ich opinii, jednak widać na nim różnorodność doświadczeń z pająkami. Warto było by jednak podać autorów cytatów lub chociaż określić tą grupę precyzyjniej. Ogólnie nieźle :)

A, pisze się Tapinauchenius :P

info-0
20-10-2007, 01:11
Autorów mogę podać. :). Eh, nie ma to jak MS Office :D. On wie lepiej. Zaraz poprawię :).

Rasstas
20-10-2007, 01:23
U mnie o dziwo łeb w łeb idzie smithi L2 z irminią L1! Przy nawilżaniu torfu w kliszówce smithi w sekundzie nie ma w pojemniku :D i siedzi na ręce albo na drugiej stronie ścianki kliszówki :D A Irminka raz z reki przeskoczyła do pojemnika jakby sie teleportowała :D

Reiven
20-10-2007, 11:03
Świetny artykuł... co do P.murinusa to był tylko raz wymieniony :|

BoBaZ
20-10-2007, 13:25
Bardzo dobry artykuł, swoją drogą dostałem na urodziny o kumpla emilke L6 i potrafi być szybsza od mojego murinusa :P

A co do szybkości ataku... W prawdzie to nie ptasznik tylko true, ale moja red trapdoorzyca wyskakuje z nory z prędkością światła... (można obejżeć to na filmikach na youtube)

Adasko
20-10-2007, 14:38
u mnie o dziwo najwiekszym wariatem jest B.vagans no i lividum :P a najspokojniejsza i najmozolniejsza jest Poe rufilata...tej to sie nigdy nigdzie nie spieszy ona ma czas.Mam nadzieje ze sie to zmieni, chcialem kupic wariata a dostalem OWIECZKE! :D:D:D

Lestat
20-10-2007, 14:50
fajny art :)

szkoda że go nie zgłosiłes do Ciekawostek ;)

*ToMeK*brd
25-11-2007, 13:50
super artykuł...
U mnie o dziwo łeb w łeb idzie smithi L2 z irminią L1! Przy nawilżaniu torfu w kliszówce smithi w sekundzie nie ma w pojemniku :D i siedzi na ręce albo na drugiej stronie ścianki kliszówki :D A Irminka raz z reki przeskoczyła do pojemnika jakby sie teleportowała :D

poczekaj 3-4 wylinki i irminia pokaże więcej troche ;)

Cockroach
25-11-2007, 15:18
Dobra robota info :)

P.s Popraw na początku "nie małe" na "niemałe" :)

genius12
25-11-2007, 21:02
Postarałeś sie :) Ukłony, bardzo ciekawa lektura :p u mnie najszybsze: irminia L6 i pan murin
:D

Revers
25-11-2007, 21:13
No właśnie tej prędkości się najbardziej boję, bo planuję zakupić jakąś Poe.. Pozdrawiam ;)

Devil
25-11-2007, 21:24
Witajcie ja mam takie ptaszniki (są wypisane w moim opisie) xD
I murinusy są bardzo szybkie ale jednak nie najszybsze.
Wsumie są małe :P ale np. lividium jest szybsza l3 w porównaniu do murina l1.Ale T.gigas wymiata nad wszystkimi (u mnie)
Szkoda tylko ze regalis nie umie biegać ;/ i nie wiem na co go stać. Bo jak ją dostałem (szedła pocztą 4 dni), została chyba sparaliżowana bo chodzi jak robot itp. Mam nadzieje że po wylince wróci wszystko do normy i ze wogóle dożyje wylinki.
Pozdrawiam

RottingMan
25-11-2007, 21:34
Super :D bardzo przydatne gratulacje pomysłu

Pozdrawiam

db
25-11-2007, 21:34
nice
teraz juz wiem czego nie kupowac haha xD

Slider
25-11-2007, 22:02
W mojej stajni najszybszy jest H. gigas.
Bije na głowe irminie i cambri.
:)

*ToMeK*brd
26-11-2007, 11:13
W mojej stajni najszybszy jest H. gigas.
Bije na głowe irminie i cambri.
:)

to czy jest się gotowym to zależy tylko od nas i sami sobie odpowiadajmy na takie pytania. lecz przemyślmy to 10 razy. Wystarczy być ostrożnym a pajączek będzie spokojny.. bo bez powodu to one raczej nie uciekają i nie biegają jak szalone.

jeszcze troche i na olimpiadzie będą biegi pająków... skok w dal, wzwyż itd itd:D

imo delete spam podklejenie do tematu najważniejszych wypowiedzi i zamknięcie ;)

Michallewczuk
26-11-2007, 16:58
" mój smithi jest szybki, mój regalis jest najszybszy bleble ble ...."
Mając styczność i doświadczenie z kilkoma ptasznikami zawsze coś będzie najszybsze. Obcując z wieloma gatunkami i mając jako takie porównanie można mieć jakieś pojęcie na ten temat. A tu taka dziecinna wyliczanka która nigdy może się nie skończyć.

Tan-Kian
26-11-2007, 23:13
Info, nie zostało mi nic tylko... Pochwalić:D

Naber
28-11-2007, 01:36
Poe. Ornata wymiata!!! Straszny agresor, cholernie szybki i do tego skacze i to w wielkim stylu! Przy karmieniu L3 trzeba bardzo uważać. Moja Poe tuż po uchyleniu wieczka pojemnika w którym ją trzymam w ułamku sekundy wystrzeliła przez szczelinę , znalazła się na kafelkach 1,5metra w dół (twardy upadek) i zanim zdążyłem ogarnąć co się stało skoczyła na ścianę i na sufit... H.Lividium też są szybkie!;)

Michallewczuk
28-11-2007, 23:23
w ułamku sekundy wystrzeliła przez szczelinę , znalazła się na kafelkach 1,5metra w dół (twardy upadek) i zanim zdążyłem ogarnąć co się stało skoczyła na ścianę i na sufit... H.Lividium też są szybkie!;)
Może to Spiderman jednak był ?
Masz strasznie nisko sufit.

PS. H.lividum też są szybkie.

YeloNeck
25-03-2008, 00:28
Savio_CZK, no wiesz, przed zakupem trzeba sobie sporo poczytać, przeglądnąć filmy itp.
Odpowiedź : Jak najbardziej :)

info-0
25-03-2008, 00:35
Hmm co do Poe tak. Co do innych pająków co niby są wolne nie :p.

Kostia
25-03-2008, 01:06
moj najszybszy to jest P.murinus:))

Maniek99
25-03-2008, 01:11
Mnie naprzykład H.maculata pokazałe ,że poe potrafia byc wolne jak ślimaczki dlatego pełen szacunek dla kazdej maculatki:D

Trojan
25-03-2008, 09:54
Moje pajączki są jak na razie spokojne, ale teraz kupię sobie jakiegoś nadrzewnego to mam nadzieję, że będzie szybki:)

Flecik
25-03-2008, 10:13
Ja jak do tej pory miałem 3 naziemne ale teraz postaram się o jakiegoś nadrzewniaka :p ale będą jaja :cool:

Potargany
27-03-2008, 23:45
Miałbym prośbę, jeśli ktoś posiada linki do filmów, na których widać jak szybko porusza się ptasznik, najlepiej w zwolnionym tempie. Używając słowa 'widać' mam na myśli, że obraz się nie zamazuje i wyraźnie można obejrzeć kolejne 'kroki' pajączka. Dodam od siebie, iż przy kręceniu filmów mojemu Nhandu coloratovillosus z prędkością 30kl/s nie można było zaobserwować poklatkowo[!!!] wyraźnych ruchów[to chyba była ta teleportacja:)].

berni
27-03-2008, 23:54
Teleportacja przy Nhandu heh
Masz tu teleportacje....http://pl.youtube.com/watch?v=HxXrHc9sflA
http://pl.youtube.com/watch?v=z2IMc-k3nFQ&feature=related

info-0
28-03-2008, 00:02
Odpowiadam, NIE DA SIĘ ZAREJESTROWAĆ pająka w pełnym biegu. Do tego potrzebna byłaby kamera jakiej używa się do kręcenia np. strzałów z broni palnej. Niestety koszty takiej zabawki idą w dziesiątki tysięcy dolarów ;(.

Potargany
28-03-2008, 00:10
Widziałem te filmiki. Mnie nie chodzi o teleportację w sensie, że pajączek raz jest tu raz tam[choć raz mi się zdarzyło: patrzę sobie na moje Nhandu a ten hyc i już go nie było. Rozglądam się a ten obok siedzi sobie] Miałem na myśli, że oglądając nagranie poklatkowo nie byłem wstanie obejrzeć w jakim położeniu jest mój pajączek[atakował świerszcza] Być może to była wina nie szybkości nagrywania a warunków oświetleniowych, kiedy to poszczególne klatki mają słabo zarejestrowany[czyt. rozmazany] obraz. Na koniec moja uwaga na temat szybkości ptaszników: jedne są szybkie, inne są szybsze. Nie ma czegoś takiego jak wolny ptasznik i nie należy uważać, że taki murinus to jest szybki, ale już te dla początkujących są powolne i można z nimi robić co się chce. One zwyczajnie są spokojne i nie pokazują tej swojej szybkości na codzień. Inaczej: każdy ptasznik jest na tyle szybki by ukąsić kogoś kto np. włoży rękę do terra.

Agro
28-03-2008, 17:05
witam posidam kilka gatunków ptaszników i najszybszy u mnie jest t.gigas straszny wariat
zauważyłem że cambri L3 jest szybszy od cambriego L7 gdy miałem do czynienia z cambrim l3 był dużo szybszy niż obecnie l7 co nieznaczy że l7 jest wolny bo powera w nogach też ma ale T.gigas to dosłownie sprinter nr 1