PDA

Pokaż pełną wersję : [Pterinochilus murinus] skladanie kokonu

pejsze
21-10-2007, 20:08
Witam. Moja samica P. murinus L13 (6DC) odbyla juz ok. 3 miesiace temu kilkukrotna kopulacje z samcem. Gniazdo z pajeczyny jest obszerne, na sciankach rozprowadzila duza ilosc pajeczyny. Pokarm przyjmuje raczej normalniem, (2-3 pasikoniki na tydzien).

Z tego co wyczytalem murin sklada kokon do 3 mies. po zaplodnieniu. U mojej samicy minelo juz cos w granicach 2,5 mies. i nie ma znaku kokonu. Odwlok jest dosc pokazny, ale nie wiem czy na pewno jest zaplodniona.

Czy jest jeszcze nadzieja, ze zlozy kokon, ewentualnie po minieciu 3 mies.? Mozliwe jest, ze nie skonczyla np. przedzenia odpowiednich scianek bocznych i ogolnie gniazda wiec nie czuje sie gotowa na zlozenie kokonu dlatego sie to opoznia? Po kopulacjach zostala przeniesiona do nowego terra wiec gniazdo produkuje od zera, ale jest juz ono gotowe. Czy mozliwe jest opoznienie kokonu? Prosze o pomoc.

skala
21-10-2007, 22:30
tak.opoznienie kokonu jest mozliwe.wszystko zalezy od warunkow w jakich trzymana jest samica i przede wszystkim od niej samej.troche cierpliwosci:)

antrax
22-10-2007, 17:20
Pamietaj tez o tym, ze Pterinochilusy wplataja kokon w oprzed tak wiec mozesz go nie zauwazyc od razu.Taka sytuacje mialem ze swoja samica P.chordatus.

pejsze
22-10-2007, 20:49
A moze moze mi ktos opowiedziec jak wyglada skladanie kokonu? Tzn. jak to sie w ogole odbywa? Jest wydalany odwlokiem czy jak, bo nie mam o tym pojecia nie wiem nawet czego sie spodziewac... Napiszcie.

antrax
23-10-2007, 14:17
Samego momentu nie znam dokladnie, ale mozesz zorientoac sie po duzo wiekszej ilosci pajeczyny (u mojej samicy chprdatusa tak bylo) i samica stanie sie agresywniejsza i schudnie sporo:).

pejsze
25-10-2007, 20:49
Zauwazylem ze murin od kilku dni siedzi w gniezdzie w ogole nie wychodzi najwyzej do polowy sie wychyli, ale nie wiecej. Wczesniej duzo spacerowala i nieraz przychodzila pod zarowke bo tam najcieplej. Przez gesta pajeczyne w gniezdzie nie moge dostrzec, ale czy to mozliwe ze sklada kokon, albo juz to zrobila i go pilnuje? Poza tym wydaje mi sie jakas taka watla mam na mysli jakby deko chudsza. Co myslicie?

L i z a k .
25-10-2007, 21:14
gdyby złożyła już kokon zorientował byś się od razu, odwłok wygląda wtedy jak przekłuty balonik. a samo robienie kokonu wygląda tak, że na pajęczynową "miseczkę" z pomiędzy kądziołków przędnych wylewa się kremowa masa - jajeczka. Później samica owija je w kokon i ich pilnuje :)

antrax
25-10-2007, 22:00
Przeciez napisal, ze jest chudsza.Sprawdz dokladnie.Moim zdaniem mogla zrobic juz kokon.Moja samica siedziala w gniezdzie i bardzo zaciekle go bronila.