PDA

Pokaż pełną wersję : [Chromatopelma] od ilu dopuszczanie i jaka serio wielkość?

Lajpiec
24-10-2007, 21:53
Chciałem sobie dopuścić chromke ma ona 10 cm z nogami a 5 ciałka... W artykule na temat długości DC pisze że od 5 można no ale moja jest na 100% L8 i ma 5 cm ciała (wiem bo mam ja od L1) Wiec dlaczego wszędzie pisze się że chromki dorastają do 5-6 cm skoro przy L8 już tyle ma? To na moje oko do jakichś 8 cm powinna urosnąć :) Jak myslicie czy jak jest taka duża to czy przy L9 bedzie można próbować lub przy L10?

Szopek
24-10-2007, 22:01
Akurat samice dorastają do takich wielkości, czyli 5-6 cm długości ciałka. Sądzę, że po prostu pomyliłeś się przy liczeniu, nie zauważyłeś wylinek pająka, lub po prostu kupiłeś o parę wylinek większego;) Jak mówię nie wylinki, lecz długość ciałka się liczy. Jeśli ma te 5-6 cm to dopuść (ja bym przynajmniej tak zrobił;)).

Lajpiec
24-10-2007, 22:59
na 100% się nie pomylilem w liczeniu wylinek i na bank była L1 jak ja kupiłem bo kumpel ma też L8 z innego miotu i tez ma tyle samo cm :) więc ile powinna mieć taka L8 cm ciała? Może to że jest taka duża spowodowały dobre warunki duże terra i duzo pożywienia? Poza tym dziwne to jest bo jest tam napisane że dopuszczać od 5-6 cm, a pająk który ma 5 cm tak na serio jest mały, a ten który ma 6 cm to ma od niego grubsze nogi ze 4 razy i już widać po nim że jest duży (wiem bo mam takie okazy które różnią się o tyle :P)