Pokaż pełn± wersję : [skorp]Ktory bedzie najlepszy
Witam wszystkich
Od niedawana zastanawiam sie nad dołaczeniem jakiegos fajnego skorpa do hodowli ale nie moge sie zdecydowac na konkretny gatunek.Zalezy mi na tym aby w miare szybko osiagal dojrzałosc,jad moze byc sredniej mocy,wielkosc i nie ma znaczenia.
Zakup planuje na kolejna giełde w Swionach ,zastanawiam sie nad Scorpio maurus lub Caraboctonus keyserlingi.Czy rosna one dos szybko i jakiej wielkosci sa za mlodu ???
Polecam Ci scorpio maurusa ze względu na jego "charakter" :P Jest to bardzo dobry skorpion na pierwszego ;)
poczytaj wiecej na http://www.scorpionidae.pl/
kazdy z tych gatunkow bedzie dobry na poczatek. z tego co pamietam to obydwa rosna dosc wolno wiec lepiej kupic podrosniete juz sztuki. obydwa sa tez dosc skryte i lubia sie zakopac. moze rozwaz tez jakiegos Hadogensa jesli ci sie podobaja :]
Freeman, moje scorpio maurusy sie nie kopały w ogóle, wiadomo jak wsadzisz im jakie¶ korzenie czy kamienie to mog± sie schować ale nie jako¶ specjalnie. Scorpio maurusy lubia zaatakować i nie zawsze uciekaj±.
A moj C. keyserlingi praktycznie nigdy nie wychodzi i Ci go nie polecam (patrzac na mojego konkretnego osobnika).
ja mam 3 maurusy i wszystkie kopia tunele. niektore to nawet takie zlozone z kilkoma wejsciami jak tylko maja dosc miejsca. ale i tak mozna obserwowac ataki jak sie podrzuci robaczka blisko wejscia. ladnie wcinaja i czesto. jeszcze mozna by kupic O.boehmi albo B.coriaceus :) Bothriurus spp. mnie ostatnio zainteresowal troche.. napewno bede jeszcze dokupywal skorpy ^^
Hadogenesy raczej odpadaja ,niezbyt podoba mi sie ich metasoma.A ktory skorp dosc szybko rosnie przy odpowiednich warunkach ?
zadnego jeszcze nie mialem na tyle dlugo zeby ci odpowiedziec z wlasnych doswiadczen. wiekszosc tych slabo jadowitych niestety rosnie wolno. Buthidae rosna szybko ale znow sa bardzo jadowite. na kazda wylinke bedziesz musial czekac co najmniej kilka miesiecy - w koncu skorpion ma ich tylko 7-8. mam impka L3 ktory nie linieje juz dokladnie poltora roku i L.australisae L2 ktory nie linieje w tej chwili juz prawie 5 miesiecy. to na tyle moich doswiadczen. temp zawsze 26-27 u mnie w pokoju. czasem dogrzewam jeszcze wiec co do warunkow to nie sa zle napewno.
vBulletin - Arachnea.org