PDA

Pokaż pełną wersję : [Latrodectus regina] - informacje

haxxproxx
01-11-2007, 02:25
Witam. Ostatnio naszło mnie, aby zakupić sobie jakąś wdówke. Myślałem o Latrodectus menavodi, ale podoba mi się też Latrodectus regina (podobno po ukąszeniu paraliżuje człowieka na 8 godzin przynajmniej tak było w serialu LOST). Na razie nie chcę propozycji sprzedaży ponieważ pewnie wielu z was ma jakieś czarne wdowy. Ja potrzebuje tylko informacji na temat tych dwóch pajączków, a szczególnie tego drugiego.

Pozdrawiam, Ramonsky :)

// Proszę zmienić podpis na zgodny z regulaminem, Raphael

ble
01-11-2007, 12:08
L.menavodi - opis masz tu: http://arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=3763

L.regina - taki gatunek nie istnieje, pewnie to tylko fikcja filmowa...

podoba mi się też Latrodectus regina (podobno po ukąszeniu paraliżuje człowieka na 8 godzin przynajmniej tak było w serialu LOST)
Bardziej Cie ciekawia same wdowy czy sila ich jadu? Jak to drugie to gratuluje podejścia...

haxxproxx
01-11-2007, 13:40
nie patrze na siłe jadu mam w domu 8 ptaszników i tylko 1 ma bardzo mocny jad...
menavodi zepewne kupie, a co do reginy chcialem tylko informacji - napisalem wyraznie

P.S dzieki za link ;)

Argiope
02-11-2007, 00:34
Pająk w serialu LOST to zmyślony na potrzeby TV gatunek :) Rzekomo silnie jadowity. W rzeczywistości sfilmowane były Tygrzyki (Argiope bruennichi lub pokrewne), całkowicie niegroźne dla człowieka.

BadBekon
02-11-2007, 00:36
Argiope: dokładnie to ten: http://en.wikipedia.org/wiki/Argiope_appensa :)

Argiope
02-11-2007, 00:50
No tak, jak się przyjrzałem to faktycznie to pewnie ten gatunek ;)
Co nie zmienia faktu, że nieźle fantazjują :)

watchu
05-11-2007, 23:18
Pytanie skąd nazwa L. regina podczas gdy tygrzyki z filmu nawet nie są podobne do Latrodectus :) Tak z ciekawości pytam. Była na forum serialu czy jak ??

Lestat
06-11-2007, 00:01
Ja myśle że wzieli kolorowego pajaka, bo lepszy efekt dla filmu a Latrodectus z myślą o tej garstce ludzi którzy wiedzą o co chodzi. A pozatym jak śmiertelnie jadowity pająk jak w filmie pokazali moze zaciekawić wiec szuka sie w necie pod nazwa Latrodectus ragina. Latrodectusy w google wyskakują ale nie regina. Wtedy myślisz "kurcze nie ma tego ale sa inne to pewnie to samo" i masz wielką szanse że trafisz na mactansa i to jest śmiertelny pajak ;)

watchu
06-11-2007, 00:05
Buahah :D Lestat za dużo SF i Fantasy czytasz :D

Lestat
06-11-2007, 12:50
:P nie lubie SF ale fantasy czytam. Nie wiem tylko co to ma wspólnego z moją tezą nt. stworzenia tego gatunku :P

Argiope
08-11-2007, 00:52
E, a mnie się zdaje, że postawili na to, że skoro najbardziej znanym silnie jadowitym jest amerykańska wdowa Latrodectus mactans, to wykorzystali nazwę rodzajową, a 'regina', cóż, znaczy 'królowa' :) Dosyć dostojnie jak na takiego wyimaginowanego mordercę ;)

jakub powiatowy
09-11-2007, 13:47
No tak, jak się przyjrzałem to faktycznie to pewnie ten gatunek ;)
Co nie zmienia faktu, że nieźle fantazjują :)

Dokładnie. Przez 2 serie nikogo ten pająk nie ukąsił, a w trzeciej nagle się pojawiło kilka i celowo wlazły na tę dziewczynę, żeby ją ugryźć:P