PDA

Pokaż pełną wersję : [B.albopilosum i G.rosea] Dziennik kicucha

kicuch
03-11-2007, 00:15
2.11.2007

B.albopilosum L6 (nr1)
Pajączka mam juz dosyć długo od marca, wtedy był L2. Obecnie trzymam go w pojemniuku do sałatek. Liniał ostatnio pod koniec sierpnia. Obecnie nie przyjmuje pokarmu, jest najedzony, ma dosyć spory odwłok. Mam nadzieję, że niedługo wylinieje. Jest osowiały trochę pajączynuje. Czekam niecierpliwie na wylinkę.

B.albopilosum L1 (nr2)
Trzymam go w kliszówce. Pająk nie je od dwóch tygodni. Ma spory odwłok, jest osowiały. Myślę, że lada dzień wylinieje.

G.rosea (red morph) L4
Tego ptasznika trzymam w moczboxie. Wykopał sobie głęboką norkę i ma tam długi korytarz na dnie moczboxa, więc mogę go obserwować. W ciągu ostatniego miesiąca zjadł tylko jednego mącznika. Chyba głodówka, ale mógłby wylinieć. Nie lubi wilgoci, woli zupełnie sucho.

kicuch
09-11-2007, 18:35
9.11.2007

B.albopilosum L6 (nr1)
Ptasznikowi poczarniał ostatnio odwłok, jest bardzo spokojny (osowiały). Wczoraj zwiększyłem mu wilgotność i temp. Przed chwilą rozpoczeło się linienie na L7. Mam nadzieję, że przyrost będzie spory.

B.albopilosum L2 (nr2)
Tak jak się spodziewałem pajączek wyliniał na L2. Po kilku dniach od wylinki podałem mu połowę mady. Zjadł z apetytem. Trzymam go nadal w kliszówce.

B.albopilosum L2 (nr3)
Pajączek został mi podarowany przez kumpla, który ma obecnie remont domu, a co za tym idzie - ma zimno w domu. Pajączek jest z tego samego kokonu co nr 1. Również trzymam go w kliszówce. Ptasznik nie chce jeść - może wylinka? Czas pokarze.

G.rosea (red morph) L4
Nic się nie zmieniło od ostatniego tygodnia. Nadal nie chce jeść, ani wylinieć. Przy tym pająku trzeba mnieć dużo cierpliwości.

P.S. Moje ptaszniki trzymam w internacie. Na weekendy przyjeżdżam do chaty, więc relacje z hodowli będę podawał w weekendy.

Pozdrawiam kicuch
C.D.N.

kicuch
17-11-2007, 00:37
16.11.2007

B.albopilosum L7 (nr1)
Ptasznik wyliniał bez problemów, wygląda bardzo ładnie, ale dużo się nie zmienił. Jest nadzwyczaj spokojny - tak spokojny jeszcze nie był. Czekam pare dni aż mu kły stwardnieją i w niedziele podam mu żywego swierszcza.

B.albopilosum L2 (nr2)
Pajączka karmię co 2/3 dni, je z apetytem. Ma spory odwłok. Zauważyłem, że na odwłoku pozostała mu część starej wylinki, tak samo jest z karapaksem (wygląda jakby mniał dwa karapaksy, mały na dużym).

B.albopilosum L2 (nr3)
Nie wykazuje zainteresowania wzgledem mad. Pewnie wylinka - trzeba czekać.

G.rosea (red morph) L5
W poniedziałek wyliniała na L5! Powoli nabiera czerwonawych kolorków. Nadal trzymam ją w moczboxie. Za pere dni wrzucę mu coś "na ruszt".

P.S. Za tydzień dam fotki!

kicuch
23-11-2007, 20:34
23.11.2007

B.albopilosum L7 (nr1)
Nie załatwiłem świerszy, bo w zoologicznym nie było, więc co dwa dni wrzucałem mu madę. Na każdą się rzucił, fajnie to wyglądało. Jak mu zwilrzałem podłoże to chciał atakować spadające krople wody - agresor się z niego robi jak jest głodny.

B.albopilosum L2 (nr2)
Ten pajączek wykopał sobie norkę przy ściance w kliszówce. Norka wygląda ładnie, nie jest zasypana tak jak to robił mój Kędzior L7 gdy był mały. Stracił apetyt tylko raz zjadł połowę mady. Po odwłoku można stwierdzić, że jest najedzony.

B.albopilosum L3 (nr3)
Dzisiaj wyliniał na L3. Jest jasny. Czekam tydzień, aż stwardnieją mu kły.

G.rosea (red morph) L5
Pajaki z tego gatunku nie przepadają za dużą wilgotnością, ale mój to już w ogóle. Nie ma za mokro, a ciągle siedzi na ściance przy pokrywce. Z posród trzech mad które mu dałem zjadł tylko jedną, ale całą. Przy tym gatunku należy mieć dużo cierpliwości.

P.S. Obiecałem, że wstawie fotki, ale niestety skleroza nie boli - zapomiałem aparatu. Za tydzień będą na 100%. Kumpel w inernacie ma młode genie, a dokładniej kokon NII. Jak wylinieją na L1, to kupuję jedną. Nie mogę się doczekać!!!

kicuch
30-11-2007, 18:46
30.11.2007

B.albopilosum L7 (nr1)
Dostałem świerszcza od kumpla, od razu sie na niego rzucił. Po paru dniach dałem mu madę, którą oczywiście też zjadł.

B.albopilosum L2 (nr2)
W tym tygodniu tylko raz tknął połowę mady. Obecnie nie chce nic jeść i już go 2 dni nie widziałem, bo siedzi w swojej norce i nie raczy sie ruszyć. Podejrzewam wylinkę.

B.albopilosum L3 (nr3)
Przeniosłem go do moczboxa. Były z tym problemy, przechyliłem kliszówkę i lekko pędzelkiem go naganiałem do wejścia do moczboxa. Gdy był już na krawędzi wszedł szybko na zewnętrzną ściankę kliszówki, a z tamtąd na moją rękę i szybko kierował się po ramieniu w rórę. Zaklinował się w zagięciu podwiniętego rękawa i z tamtąd mogłem go spokojnie wyjąć (pomógł mi kumpel: BĄK). Teraz siedzi sobie już spokojnie w moczboxie, wczoraj dałem mu madę i zjadł sporą jej część.

G.rosea (red morph) L5
W ciągu tego tygodnia podałem jej łącznie 3 mady Wszystkie zjadła w całości.

P.S. Przepraszam po raz kolejny za brak zdjęć. Po raz kolejny zostawiłem aparat. Za tydzień postaram się nie zapomnieć.
Zamówiłem na allergo 200 świerszczy. Rozpoczynam hodowle karmówki.

kicuch
08-12-2007, 22:12
08.12.2007

B.albopilosum L7 (nr1)
W ciągu tygodnia wrzuciłem mu 3 mady, wszystkie zjadł. Troszkę kopał ale nie za dużo.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78c71af36cfc8288.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f9216c7283a7465b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b07c2c19b0cdbfb.html

B.albopilosum L3 (nr2)
Siedział ciagle w swojej norce...

aż w końcu postanowiłem go odkopać. Miał duży czarny błyszczący odwłok.

Po jednym dniu wyliniał na L3. Za kilka dni dam mu coś do jedzenia. Mam zamiar przenieść go do moczboxa.

B.albopilosum L3 (nr3)
U niego bez dużych zmian. Podawałem mu mady w tygodniu, na każdą się skusił.

G.rosea L5
Na początku tygodnia dałem jej madę, zjadła ją. Po paru dniach zaczeła niesamowicie kopać i straciła apetyt.

kicuch
15-12-2007, 19:43
15.12.2007

B.albopilosum L7 (nr1)
Wykopał sobie fajną norkę. Cały czas w niej siedzi wychodzi tylko aby zjeść madę.

B.albopilosum L3 (nr2)
Podałem mu pierwszą madę po wylince. Jak chciałem mu ją już wyjąć to nie chciał jej puścic, wkońcu ją zostawił.

B.albopilosum L3 (nr3)
Jest już mocno najedzony. Chyba będzie się przygotowywał do wylinki.

G.gosea L5
Zrobiła sobie głodówkę - Trzeba czekać.

kicuch
06-01-2008, 15:44
06.01.2008

B.albopilosum L8 (nr1)
W sylwestra wyliniał na L8, zrobił się bardziej owłosiony i ma 3cm ciałka. Przeżuciłem już go do faunboxa. Wylince pstryknąłem kilka fotek i dałem na forum do rozpoznania płci. Mam samice.

B.albopilosum L3 (nr2)
Wykopał sobie norkę do dna. Już nie chce jeść, czekam na wylinkę.

B.albopilosum L4 (nr3)
Ładnie mi wyliniał w Wigilię na L4. Już zjadł z apetytem dwie mady.

G.rosea L6
Po długiej głodówce wyliniała na L6. Linienie odbyło się tak jak w przypadku Kędziora w sylwestra. Następnego dnia przeniosłem ją z moczboxa do słatkoboxa.

kicuch
22-01-2008, 22:12
22.01.2008

B.albopilosum L8 (nr1)
Spokojna samiczka zjadła w ostatnim czasie świerszcza i kilka mączników.

B.albopilosum L4 (nr2)
Niedawno wyliniał na L4. Po tygodniu podałem mu mącznika, całego wszamał.

B.albopilosum L4 (nr3)
Również podałem mu mącznika i aż się na niego żucił. Ma apetyt.

G.rosea (red morph) L6
Zjadła z apetytem świerszczyka i mączniki.

P.S. Zamowiłem sobie dwa kolejne ptaszniki, a mianowicie: A.geniculata L5 za 15zł i B.albiceps L3 za 35zł. Pajączki dostanę na wiosnę jak będzie odpowiednia temp. na transport. NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ!!!

kicuch
02-02-2008, 20:24
02.02.2008

B.albopilosum L8 (nr1)
Ten Kędzior wykopał sobie niesamowitą norkę w faunboxie. Norka jest przez prawie całą długość faunboxa i ma dwa wejścia, jedno wysoko w rogu, a drugie w połowie faunboxa przy ściance. Podałem dużego świerszcza, wszedł do norki i natychmiast zginął marnie. Została tylko noga świerszcza, która i tak później została zjedzona.

B.albopilosum L4 (nr2)
Ten kędziorek też lubi kopać. Drąży swój tutel na dnie moczboxa. Podawałem mu maczniki, wszystkie zjadł.

B.albopilosum L4 (nr3)
Najedzony maluch chyba szykuje się do wylinki bo nie chce już jeść. Czekam z niecierpliwością.

G.rosea L6
Wczoraj wrzuciłem jej świerszcza troszkę większego od niej. Po chwili żuciła się na niego, ale bez skutku. Dopiero za trzecim podejściem świerszcz skończył żywot. Fajnie to wyglądało.

kicuch
17-02-2008, 01:54
16.02.2008

B.albopilosum L8 (nr1)
Kędzior ma nadal niesamowity apety. Wczoraj podałem mu karaczana, który po 7 sekundach wylądował w kłach. Pająk przebudował sobie odrobinę norkę. Lubi się wygrzewać na ściance.

B.albopilosum L4 (nr2)
Ostatnio już nie chce jeść. Zrobił sporo pajęczynki na wierzchu norki. Miejmy nadzieję, że zbliża nię do wylinki.

B.albopilosum L5 (nr3)
We wtorek wylinił na L5. Spory przyrost i nabrał już włosków na odwłoku. Za tydzień podam mu małego świerszcza.

Zakupiłem A.geniculate L3. Którą będę miał już jutro!

kicuch
02-03-2008, 00:59
01.03.2008

B.albopilosum L8 (nr1)
Kędzior stracił apetyt. Wczoraj dałem mu karaczana, ale nie był nim zainteresowany, więc karaczan uszedł z życiem. Pająk być może będzie powoli się szykował do wylinki. Czas pokarze.

B.albopilosum L4 (nr2)
Nadal nie je, ciągle siedzi w norce. Zrobił się cimniejszy, lada dzień powinien wylinieć.

B.albopilosum L5 (nr3)
Jak zwykle po wylince jest żarłoczny. Zjadł juz świerszczyka i mącznika, po czym odwłok mu urusł.

G.rosea (red morph) L6
Ma spory odwłok. Wczoraj jej podałem mącznika, ale się sie skusiła, za to atakowała pęsetę, mała bestia z niej.

kicuch
14-03-2008, 19:24
14.03.2008

B.albopilosum L8 (nr1)
Kędzior nadal nie chce jeść, odwłok ma dość spory. Jak na razie oznak wylinki nie widać, oprócz tego, że nie chce jeść.

B.albopilosum L5 (nr2)
Ostatnimi czasy wyliniał na L5! Przyrost był spory. Od wylinki zjadł już kilka mączników.

B.albopilosum L5 (nr3)
Nadal ma apetyt. Co mnie dziwi u tego osobnika wykopał sobie norkę. Trzymam go w moczboxie od L3 i dopiero teraz zrobił sobie kryjówkę.

G.rosea (red morph) L6
Pająk zrobił sobie głodówkę. nie je już 3 tygodnie, a oznak zbliżającej się wylinki brak. Ostatnio powiększała sobie norkę.

kicuch
23-03-2008, 01:43
22.03.2008

B.albopilosum L8 (nr1)
Nic się nie zmieniło. Nie chce jeść,anie linieć. Czas pokarze.

B.albopilosum L5 (nr2)
Z wielkim apetytem wcina upolowane mączniki. Powoli rosnie mu odwłok.

B.albopilosum L5 (nr3)
Jeste bardzo niespokojny. Gdy otwieram pojemnik szybko wbiega do norki. Nadal wcina mączniki.

G.rosea (red morph) L6
Jak nie jadł, tak nie je.

kicuch
28-03-2008, 22:10
28.03.2008

B.albopilosum L8 (nr1)
W końcu szykuje się do wylinki. Ma już ciemny odwłok, powinien wylinieć w przyszłym tygodniu. Po wylince zmienię mu wystruj w faunboxsie.

B.albopilosum L5 (nr2)
Dziś podałem mu mącznika. Zaczyna kopać norkę.

B.albopilosum L5 (nr3)
Również podałem mu mącznika.

G.rosea (red morph) L6
Bez jakichkolwiek zmian.

kicuch
12-04-2008, 17:52
12.04.2008

B.albopilosum (nr1) L9
W poniedziałek w końcu wskoczył na L9! Przyrost był średni, kędzior ma sporo włosków - robi się kędzierzawy. Zmieniłem mu wystrój faunboxa. Wstawiłem sztuszczną roślinkę i miejszy kokos niż poprzedni. Dzisiaj podam drewnojada może się skusi?

B.albopilosum (nr2) L5
Swoją norkę powiększył. Wczoraj podałem mu małego świerszcza, który został zjedzony.

B.albopilosum (nr3) L5
Nie chce już jeść. Niedługo wylinka.

G.rosea (red morph) L6
Ten niejadek od ponad miesiąca nie chciał jeść. Wczoraj korzystając z dostawy świerszczy wpuściłem mu jednego - na moje zdziwienie pająk go zjadł! Wyszedł z norki i pokazał się. Zauwarzyłem że ma błyszczący odwłok - może wylinka?

kicuch
26-04-2008, 19:56
26.04.2008

B.albopilosum (nr1) L9
No niestety pajączek nie chce jeść. Podawałem mu drenojady i swierszcze, ale niczym nie jest zainteresowany. Wlazł do kokosa, zabunkrował wejście i siedzi tam drugi tydzień. Jak zgłodnieje to może wyjdzie?

B.albopilosum (nr2) L5
Pająk przestał jeść. Spodziewam się wylinki u kędziorka.

B.albopilosum (nr3) L6
Niedawno wskoczył na L6. Przeniosłem go do znacznie większe pojemniczka niż moczbox, a mianowicie pudełko po ciastkach. Mam nadzieję, że się zaklimatyzuje.

G.rosea (red morph) L6
Znowu nie chce jeść ani linieć. Trzeba cierpliwie czekać przy tym gatunku.