PDA

Pokaż pełną wersję : [Kabel grzewczy] jak używać?

Morph
14-02-2007, 19:47
Chcialbym sie dowiedziec jak to jest z podgrzewaniem pajakow kablem grzewczym (tzn. wiem jak to sie reobi ale chce sie dowiedziec w tym szczegolnym przypadku)

Mam pajaki:
P.Pulcher l8 pudulko po surówie
C.Fasciatum l8 pudełoko po surówie
G.Rosea l8 plastikowe pudełko 20x20 Chce przelozyc do terra 20x20
L.Parahybana l4 moczbox
P.Irminia l1 moczbox
P.Cambridgei l5 pudełko po surówie
B.Vagans l8 Terra 10x10
Ch.Cyanopubescens l9 10x15 Chce przelozyc do terra 20x20
G.Rosea l1 kliszówka
A.Geniculata l7 pudełko po surówie

I teraz tak:
Chce zakupic kabel grzewczy 15W z tym ze chce sie dowiedziec jak go uzywac??

Czy moge miec go wlaczonego nonstop 12h??
Czy wtedy pajaki mi sie usmaza??

I jak to jest z ogzewaniem terra a pudelka jakie sa roznice :)

A i jezeli nie moge tak trzymac to jak mam to zrobic.. :D

Prosze o odpowiedz :)

Morph
14-02-2007, 20:42
Odpowie mi ktos na moje pytanie??
czy nikt na tym forum nie uzywa kabla??

Tecłav
14-02-2007, 20:46
W dziale TERRARIUM z tego co pamiętam jest troche informacji na ten temat i tam też prędzej spotkasz kogoś kto Ci odpowie :)

batman
14-02-2007, 21:16
Jeżeli chodzi o kwestie "usmażenia" pająków to napewno im to nie grozi przy kablu o tej mocy. Co do sposobu ogrzewania, ja mam u siebie zrobione to tak, że rozłożyłem kabel na półce a na kablu poustawiałem ptaszniki. Różnica między pudełkiem a terrarium polega na tym, że w terrarium jest lepsza wentylacja niż w pudełku i temperatura w terrarium jest niższa a wyższa w pudełku, ale są to niewielkie różnice.

Morph
14-02-2007, 21:35
Jeżeli chodzi o kwestie "usmażenia" pająków to napewno im to nie grozi przy kablu o tej mocy. Co do sposobu ogrzewania, ja mam u siebie zrobione to tak, że rozłożyłem kabel na półce a na kablu poustawiałem ptaszniki. Różnica między pudełkiem a terrarium polega na tym, że w terrarium jest lepsza wentylacja niż w pudełku i temperatura w terrarium jest niższa a wyższa w pudełku, ale są to niewielkie różnice.

Czyli patrzac na wyzej wymienione sposoby trzymania moich pajakow.. MOGE tak polozyc kabel czy NIE MOGE??

Zrobie lepsza wentylacje...

batman
14-02-2007, 21:41
Możesz bez obaw, ja u siebie nie zauważyłem żadnych przeciwwskazań, a trzymam tak irminke w plastykowym pudełku do przechowywania żywności, smithiego w takim samym pudełku, nhandu color. w faunaboxie i parahybane w terrarium.

North
14-02-2007, 21:42
Zawsze możesz czemu nie ? tylko musisz się liczyć z ewentułalnymi konsekwęcjami.

Morph
14-02-2007, 21:47
Zawsze możesz czemu nie ? tylko musisz się liczyć z ewentułalnymi konsekwęcjami.

A jakie moga one byc??

Yvaine
15-02-2007, 00:59
Male pudelka sie szybko nagrzewaja i przy braku odpowiedniej wentylacji latwo mlodego pajaka usmazyc :)

Havelock
15-02-2007, 11:34
jak ja położyłem sałatkoboxa na odcinku kabla 15W to mi temperatura skoczyła do 35*C , zrobiła sie parówa i mało mi kędziora nie ugotowało.

twiel
15-02-2007, 15:35
do kabla najlepiej do zestawu dokupić termostat (regulator temperatury) i można sobie uregulować jak silnie ma grzać.

LukaszMat
15-02-2007, 15:45
Siemka ja uzywam kabla 15. i grzeje nim 24 h nadobe małym pajaka . kabem przyczepilem silikonem do szyby i na niej ukladam terrarki a dla małych pajakow w pudeleczkach na mocz daje kartonik mieze wszystkim temp i w terrariach ma 29 stopi :D

Yvaine
15-02-2007, 21:55
a w moczboxach??