PDA

Pokaż pełną wersję : [Pomoc w wyborze skorpiona pustynnego :) ??]

-Michał-
04-11-2007, 15:12
Witam
Mam pytanko na temat wyboru skorpiona – chodzi mi o pustynnego :) może jakieś propozycje ?? Oprócz „ Scorpio Maurus ” – jego już miałem jako pierwszego skorpiona :) Może jakiegoś z rodziny „Buthidae” ?? Myślałem nad tymi:
- Androctonus australis - - ale raczej odpada ? :)
- Buthus occitanus + , ?
- Buthacus leptochelys ?
- Hottentotta hottentotta +
- Mesobuthus eupeus +

+ raczej cos z tego
- nie wiem jak z tym?
? nie wiem jak z dostępnością ??

Którego byście mi polecili ??:) Ja osobiscie chyba bym wybierał spośrod: Hottentotta hottentotta \ Buthus occitanus \ Mesobuthus eupeus.

Pozdro!

DamianMeteor
04-11-2007, 15:42
Wszystkie 3 mają straszne jady.Ale Mesobuthus eupeus jest bardzo podatny na grzybice więc ja bym wybierał Buthus occitanus...A po za tym jest prze piękny....

Sad_Mad
04-11-2007, 15:55
M. eupeus nie widzialem juz dawno zadnej oferty (choc nie mam specjalnego rozeznania na rynku), B. occitanusa rowniez ostatnimi czasy nie widzialem w ofertach (choc zapewne jakbys sie postaral), z Hottka bedzie chyba najlatwiej, choc wyniesie Cie to sporo, a i jest ona chyba najbardziej jadowita z tej trojki.

Araneus ma teraz M. gibbosus, moze sie zastanowisz?

freeman
04-11-2007, 20:43
z tych co podales to B.occitanus. jest dostepny i bardzo ladny, ale i tak nie mozna sobie przy nim pozwolic na zadne bledy.

Cajmer
04-11-2007, 23:57
Hottentotta hottentotta , dobry skorpion na jednego z buthidae do tego jest piekny , ale jak wiadomo niebezpieczny.

freeman
05-11-2007, 01:19
B.leptochelys to jeden z ladniejszych skorpow wogole ale tez bardzo grozny. wybor nalezy do ciebie. jak sie czujesz na silach to polecam. B. occitanus jak pisalem wczesniej tez piekny.

Szopek
05-11-2007, 18:36
-Michał- powiedz w ogóle jakie skorpiony posiadasz już u siebie? Jeśli miałeś tylko maurusa to dobrze Ci radze odpuść sobie z pustynnymi, no chyba, że chcesz ale to już Twoja decyzja. Ze skorpionami nie jest tak jak z ptasznikami, nie ma w ogóle porównania. Pamiętaj też, że było wiele wypadków śmiertelnych z udziałem skorpionów. Widząc także, że masz problem z wyborem skorpach stwierdzam, iż za dużo o nich nie wiesz i nie masz pojęcia na co chcesz się porwać. Te wszystkie skorpy, które podałeś są w czołówce jadusów.

-Michał-
05-11-2007, 20:24
-Michał- powiedz w ogóle jakie skorpiony posiadasz już u siebie? Jeśli miałeś tylko maurusa to dobrze Ci radze odpuść sobie z pustynnymi, no chyba, że chcesz ale to już Twoja decyzja. Ze skorpionami nie jest tak jak z ptasznikami, nie ma w ogóle porównania. Pamiętaj też, że było wiele wypadków śmiertelnych z udziałem skorpionów. Widząc także, że masz problem z wyborem skorpach stwierdzam, iż za dużo o nich nie wiesz i nie masz pojęcia na co chcesz się porwać. Te wszystkie skorpy, które podałeś są w czołówce jadusów.

Tak posiadałem tylko Scorpio Maurus :) Wiem wiem ze skorpionow nie mozna w ogole do ptasznikow wiem równiez ze podane skorpiony przeze mnie znajduja sie w czołowce jadosow i to nie małych :) ... a co powiecie na Babycurus jacksoni ?? :)

Szopek a ty co byś mi polecił ??:)

Szopek
05-11-2007, 22:02
Tylko, że jacksoni to nie pustynniak;)

Musi to być koniecznie pustynny skorp - nie polecam takich naprawdę bo się kiedyś przejedziesz.

Ja bym polecał np. coś z Euscorpiusów, Hadogenesów, Heterometrusów, lub jeśli chcesz coś "ostrzejszego" możesz kupić Lychas mucronatus - bardzo ciekawy nadrzewny skorpion i co ważne jego jad jest średniej siły, co nie znaczy, że nie jest silny;)

Sad_Mad
05-11-2007, 23:19
B. jacksoni jak najbardziej sie nadaje jesli jednak zdecydujesz sie na cos poza pustynnymi :). <nie mozna tylko zapominac ze to rowniez Buthidae, wiec nie ma zartow>

-Michał-
06-11-2007, 00:08
Wiem ze B. jacksoni to nie pustynny i to rodzina Buthidae i max ostroznosci ale ciekaw jestem czy np te hotki to taki straszne diabły ?? mysle ze bym sobie poradził ale kupie jednak na poczatek cos spokojnego ... nabiore doswiadczenia i zobacze co dalej :) ..
wezme cos od malego około L2 wtedy bede nabierał doswiadczenia i wmiare ze wzrostem poznawał zachowanie :) ... Zobaczymy co dostane w Rybniku co tam bedzie :D

Bothriurus coriaceus ?? :D ... sa L2 od Araneusa ;] hehe

freeman
06-11-2007, 02:33
Wiem ze B. jacksoni to nie pustynny i to rodzina Buthidae i max ostroznosci ale ciekaw jestem czy np te hotki to taki straszne diabły ?? mysle ze bym sobie poradził ale kupie jednak na poczatek cos spokojnego ... nabiore doswiadczenia i zobacze co dalej :) ..
wezme cos od malego około L2 wtedy bede nabierał doswiadczenia i wmiare ze wzrostem poznawał zachowanie :) ... Zobaczymy co dostane w Rybniku co tam bedzie :D

Bothriurus coriaceus ?? :D ... sa L2 od Araneusa ;] hehe

nie wiem czy to bedzie krok do przodu czy raczej wstecz (tzn ma silniejszy jad od maurusow ale nie wiem czy tez jest taki agresywny. no i L2 to w ogole mrowka) :) jak juz to proponuje wiekszego osobnika. hotka to podobno prawdziwy diabel aczkolwiek kusi mnie od dawna i niedlugo pewnie ulegne. zdecydowanie spasowalby ci Hadrurus ale wiadomo jak z dostepnoscia :/ jak juz miales palmatusy to moze teraz C.keyserlingi - tez ma podobno ostry charakter. albo rzeczywiscie juz tego occitanusa. tak czy inaczej polecam kupic bardziej podrosnietego niz L2

-Michał-
06-11-2007, 18:15
nie wiem czy to bedzie krok do przodu czy raczej wstecz (tzn ma silniejszy jad od maurusow ale nie wiem czy tez jest taki agresywny. no i L2 to w ogole mrowka) :) jak juz to proponuje wiekszego osobnika. hotka to podobno prawdziwy diabel aczkolwiek kusi mnie od dawna i niedlugo pewnie ulegne. zdecydowanie spasowalby ci Hadrurus ale wiadomo jak z dostepnoscia :/ jak juz miales palmatusy to moze teraz C.keyserlingi - tez ma podobno ostry charakter. albo rzeczywiscie juz tego occitanusa. tak czy inaczej polecam kupic bardziej podrosnietego niz L2

Dlaczego bardziej podrosnietego niz L2 ?? wiem ze L2 sa małe ale z 2 storny jak by na to patrzec to mogłbym kupic L2 hotke i wraz ze wzrostem sie uczyc :D zreszta nie wydaje mi sie zebym mial problemy penseta 30 cm ... na reke nie mam zamiaru brac, wysoki pojemnik z przekladaniem raczej problemu nie bede miał ... wiec o co biega ?:) zobaczymy pozyjemy :)

delasek
11-11-2007, 01:19
Witam, o skorpionach nie wiem za dużo bo nie mam żadnego ale mogę polecić Ci Odonturus dentatus tutaj masz link do aukcji na allegro : http://allegro.pl/item265534359_skorpion_ondoturus_dentatus_l1_jedyn e_na_allegro.html
myślę że to ciekawy skorpion :)