PDA

Pokaż pełną wersję : Książka Nowa książka do kupna.

Jimi Hendrix
06-11-2007, 03:34
Możliwe, że już ją posiadacie ale jeśli nie to proszę:
http://www.pp-terra.u2.pl/

bercik
06-11-2007, 10:02
Jesli ktos ją kupi, to poproszę o opinie ;) Bo w sumie oprocz masy wiedyz w necie, warto miec tez wydrukowane kompedium :D

Pawelnek
06-11-2007, 21:28
Ogólnie sama strona jest bardzo fajna, dużo ofert pająków, fajna galeria i ogólnie fajnie wygląda. A książke może sobie sprawie.

Nalydur
09-11-2007, 17:01
W najblizszym czasie mozliwe ze stane sie jej posiadaczem albo bede mial do niej dostep.

Jimi Hendrix
10-11-2007, 21:26
To zdaj relację jaka jest! Czy warta jest tych pieniędzy.

watchu
10-11-2007, 23:18
Widać autor nie wie zbyt dużo o marketingu ;) Idealnym rozwiązaniem było by wysłanie książki gratis do adminów stron o pająkach żeby napisali opinie, udostępnienie fragmentów książki w formie e-booka, żeby userzy mogli zobaczyć co kupują oraz pokuszenie się o reklamę chociaż w formie postów na forum. Ale cóż ;) To nie ja mam na tym zarobić :)

x_warrior
10-11-2007, 23:45
100 stron, ok. 200 fotografii, Format A5 i opisanych 85 gatunków, hmmm ciekawe ile tam jest tekstu. watchu dobry pomysł, opis książki w formie obszernej recenzji, a tak poza tym to tam jest 2 autorów.
Nalydur koniecznie napisz czy jest tam coś ciekawego. Jakie gatunki opisane.

watchu
10-11-2007, 23:52
Jest 2. O ile się nie mylę to oni są parą ;) W każdym razie w biznesie na pewno ;)

Nalydur
11-11-2007, 12:33
W zyciu prawdziwym tez:)

PP_terra
11-11-2007, 14:37
Witam,
najpierw wątek nowelowy ;)
Tak, jesteśmy parą ;)

Teraz marketing
proszę sobie wyobrazić Watchu że autor to nie osoba odpowiedzialna za sprzedaż książki
że to nie ja dysponuję "gratisowymi" egzemplarzami, że wydawnictwo iskierka to nie PWN,
które na promocje może wydać masę pieniędzy.
Rynek terrarystyczny jest bardzo niepewny, potencjalni nabywcy młodzi, nie zawsze zamożni, do tego wielu z nich wychodzi z założenia że internet daje im pełnię szczęścia. Książka powstała bo po publikacji Pawła Cieślaka na tym polu została wielka dziura, mam nadzieję że uda nam się ją trochę wypełnić.

Mam też nadzieję że obszerną recenzję napisze ktoś kto kupi książkę, zamiast czekać na jej darmowy egzemplarz.

Zapraszamy do lektury ;) i czekamy na wszystkie opinie i recenzje.

Pozdrawiamy
Ola i Paweł

Pawelnek
11-11-2007, 14:42
Miałem przyjemność rozmawiać z autorem, bardzo miły człowiek. I przy okazji zamówilem sobie egzemplarz:D . Nawed dostane podpisy :d RECENZJE DOSTANIECIE JAK TYLKO DOSTANE KSIĄŻKE !!!! Więc spokojnie! :d

kasta174
14-11-2007, 16:24
Kilka minut temu dostałem książką którą przyniósł ziomek listonosz:)
101 stron + 2 strony końcowe z reklamami, strony wykonane ze "śliskiego" materiału a którym zdjęcia dają ładny efekt, estetyczna, czytelna, ogólnie duży + ! ! !
Na pierwszy rzut oka zapowiada sie bardzo ciekawie, ale po otwarciu już wszystko jasne...książka zajebista. Pierwsze otwarcie książki może wystraszyć bo na twardej okładce jest fajna fotka Poecilotherii. Nie będe strzelał jaka to Poe bo nie zabardzo jestem oblatany w tym gatunku. Napewno nie jest to Metalica:) Patrząc dalej stwierdziłem,ze napewno nie straciłem pieniędzy. Nie ma kartki na której by nie byłoby jakiejś fotki. Zdjęć jest baaaaaardzo dużo. Są dość ciekawe informacje o których wcześniej nie miałem pojęcia np, które pająki zalicza sie do Ischnocolinae,Ornithoctoninae, harpactiriinae itd. Książka bardzo mi sie podoba i polecam jej kupno. Mógłbym zeskanować kilka stron z książki, ale nie wiem czy zezwala na to regulamin i czy autorzy książki nie będzie miał nic przeciwko.

Bardzo ciekawa propozycja i warta jest wydania tych 35 zł.

watchu
14-11-2007, 18:27
"śliski materiał" czyli papier kredowy :)

x_warrior
14-11-2007, 21:13
Mógłbym zeskanować kilka stron z książki, ale nie wiem czy zezwala na to regulamin i czy autorzy książki nie będzie miał nic przeciwko.
[...]Bardzo ciekawa propozycja i warta jest wydania tych 35 zł.
Do udostępnienia fragmentów potrzeba zgody autora/ów w formie jakiej proponujesz. A jest tam jakaś bibliografia ?

kasta174
14-11-2007, 21:58
"śliski materiał" czyli papier kredowy :)

Niech będzie kredowy:) Lepiej brzmi i jakoś profesjonalnie:)

x_warrior
Do udostępnienia fragmentów potrzeba zgody autora/ów w formie jakiej proponujesz. A jest tam jakaś bibliografia ?
Nie, nie ma bibliografii

watchu
14-11-2007, 23:44
To mnie bardzo dziwi, że autorzy praktycznie nie promują książki. Aż dziwne.

PP_terra
15-11-2007, 00:34
Watchu, co rozumiesz przez brak promocji książki?
Czy wklejanie skanów/pdf'ów/ to jakakolwiek promocja?

Zapraszam na giełdy i do sklepów zoologicznych,
tam pewnie będziesz mógł zajrzeć do książki.

Póki co sprzedaż jest wysyłkowa, a szczegóły zawartości podane.
Wszystkie prawdziwe:
- 200 fotografii przedstawiających ponad 100 gatunków;
- Opisy podzielone na poszczególne podrodziny.
Każdy popularny w hodowli w Polsce rodzaj opisany ogólnie,
następnie opisane najpopularniejsze zawarte w nim gatunki
(w sumie 85 gat. z 39 rodzajów).
- Poza opisami:
Systematyka / Budowa ciała / Występowanie / Tryb życia i zdobywanie pokarmu / Jadowitość i ukąszenia / Podział ze względu na biotop / Terrarium /Oprzyrządowanie / Obsługa / Karmienie / Wylinka i rozwój / Rozmnażanie.

Po to zakładane są takie tematy aby ktoś kto jeszcze nie widział książki w środku dowiedział się jakie są odczucia innych po jej otworzeniu i przeczytaniu.

Napisz może co TY rozumiesz jako promocję książki.
Podaj oczywiście przykład książki wydanej przez małe wydawnictwo,
w niedużym nakładzie promowanej lepiej niż "Niezbędnik hodowcy ptaszników"

Pozdrawiam
Paweł

watchu
15-11-2007, 00:57
O w końcu sprowokowałem do wypowiedzi :)

Oczywiście szanuję i podziwiam za wydanie książki. Promocja hmm. Widziałem info na Twojej stronie i to chyba tyle. Co przy opcji sprzedaży wysyłkowej trochę mało na mój gust.

Tak jak napisałem wcześniej wysłanie po jednej książce do zrecenzowania do tcp i arachnea.org chociażby plus do tego udostępnienie np. części opisu i dwóch fotek + spis treści w formie PDF do ściągnięcia nie było by głupie.

A ludzie, którzy zastanawiają się czy ją kupić mogą zobaczyć w pdf-ie reklamowym czego mogą oczekiwać.

Szacunek za chęci ale promocja moim zdaniem nie odbywa się zbyt dobrze.

Twardy
15-11-2007, 01:22
a moim zdaniem jest spoko. Środowisko pajęczarzy nie jest jakoś straszliwie wielkie i prędzej czy później (ale raczej wcześniej) wiadomość o książce się rozniesie. Nie ukrywajmy, że jest ona skierowana do wąskiego grona odbiorców to raz, a dwa, nie ma 15 podobnych pozycji wydanych w tym samym czasie, że trzeba tą książkę reklamować jako super, hiper mega- jest "jedyna w swoim rodzaju". Aczkolwiek mały pdf ze spisem treści i 2-3 stronami by się przydał. Nie widzę jednak sensu rozsyłania darmowych książek- recenzję za darmo napiszą zapewne sami chętni nabywcy.

watchu
15-11-2007, 12:29
No wiadomo, teraz mało jaka książka w Polsce wychodzi w dużym nakładzie. To nie zmienia faktu, że jeśli chce się sprzedać swoje dzieło to trzeba je reklamować.

Oczywiście to jest moje stanowisko i ja bym tak zrobił ;) Ale jak kto uważa. I nie zgadzam się, że jeśli książka ma wąskie grono odbiorców to nie trzeba jej reklamować bo samo się rozniesie.

Pawelnek
16-11-2007, 16:16
Dziś przyszła książka. Jestem ucieszony bo dostałem podpisy DZIEKI PAWEŁ ;d. W książce dużo ciekawych informacji, a najlepsze jest to że do każdego opisanego pająka jest zdjęcie. Polecam książke!

MikeD.
17-11-2007, 13:31
Dziś przyszła książka. Jestem ucieszony bo dostałem podpisy DZIEKI PAWEŁ ;d. W książce dużo ciekawych informacji, a najlepsze jest to że do każdego opisanego pająka jest zdjęcie. Polecam książke!

Nie do każdego opisane gatunku są zdjęcia, niema zdjęć np. Ceratogyrus spp., Poecilotheria metallica, Chilobrachys fimbriatus czy też Chilobrachys huahini ;) Ale to nie zmienia faktu że obecnie to najlepsza książka dostępna w polsce :)

Pawelnek
17-11-2007, 13:39
Nie do każdego opisane gatunku są zdjęcia, niema zdjęć np. Ceratogyrus spp., Poecilotheria metallica, Chilobrachys fimbriatus czy też Chilobrachys huahini ;) Ale to nie zmienia faktu że obecnie to najlepsza książka dostępna w polsce :)

No może nie do każdego, ale naprawde ksiażka jest extra i bardzo ją polecam!

kasta174
17-11-2007, 15:31

Nie wymagajmy za wiele. Gdyby mieli umieścic zdjecie kazdego ptasznika to raczej musiałby być większy format:) Książka je OK

MikeD.
17-11-2007, 18:13
Oczywiście że książka jest OK, jest bardzo OK. Szkoda ino ze wczoraj doszła a dzisiaj nie mam już co czytać ;)

Pawelnek
17-11-2007, 18:59
Oczywiście że książka jest OK, jest bardzo OK. Szkoda ino ze wczoraj doszła a dzisiaj nie mam już co czytać ;)

A ja tam, moge ja czytać pare razy :D i mi się nie znudzi. Fajne są zdjęcia :D NA które też moge patrzeć godzinami i rozważać wiele rzeczy. Np. Jaki pająk następny w hodowli, Porównywanie pająków nowego i starego świata itd.. :D heh cały ja ;d

Cockroach
18-11-2007, 03:44
Chciałbym zobaczyć przynajmniej jeden opis gatunku. Takie kilka zeskanowanych stron chyba żadnych strat materialnych ani moralnych nikomu nie przyniesie. Może jednak autor się zgodzi :)

Pawelnek
18-11-2007, 11:08
Chciałbym zobaczyć przynajmniej jeden opis gatunku. Takie kilka zeskanowanych stron chyba żadnych strat materialnych ani moralnych nikomu nie przyniesie. Może jednak autor się zgodzi :)

Autor nie pozwala, ale ja już siedze w pająkach troche i widze że są to dobre opisy, więc polecam tą książke!;D

PP_terra
18-11-2007, 19:34
http://www.allegro.pl/item270730026_niezbednik_hodowcy_ptasznikow.html

zapraszam serdecznie
na aukcji znalazł się skan fragmentu książki
oraz link do spisu treści w PDF

pozdrawiam
Paweł

vadre
20-11-2007, 21:16
Od dziś jestem posiadaczem książki, nie żałuję wydanych pieniędzy. Sprawnie wyjaśnione aspekty życia ptaszników i hodowli, dużo opisanych gatunków. Mnóstwo zdjęć, ogólnie wielki pozytyw.

P.s. Pozdrowienia dla ''Pana Szpileczki'' ;)

Fimbulvetr
28-11-2007, 17:45
Bardzo dobra książka. Nie ma co żałować pieniędzy.

Rathan
29-11-2007, 11:46
Kupilem i sie troszke zawiodlem, jestem poczatkujacym hodowca ptasznikow, myslalem ze dowiem sie sporo nowych rzeczy jednak niebylo tam zabardzo nic czego niewiedzialbym wczesniej spedzajac pare wieczorow na Arachnei i TCP, dodam tylko ze interesowalem sie pajeczakami juz od dluzszego czasu i naprawde sporo czytalem w necie, a teraz mam drugie swoje podejscie do pajaczkow, pierwsze niestety zakonczylo sie zgonem pajaczka pare miesiecy temu z niewiadomych mi przyczyn.

Generalnie ksiazke mozna polecic ludziom zielonym i chcacym miec wszystkie podstawy w jednym miejscu, do tego jest naprawde duzo super ilustracji.

i na 100% niezaluje wydanych pieniedzy, mimo wszystko uwazam ze warto ja miec

zarazilem szwagra terrarystyka i teraz wlasnie czyta ta ksiazeczke, a niwiedzial wczesniwj nic, mysle ze naprawde dowie sie wszystkiego co wiedziec powinien

krecik
29-11-2007, 15:16
Super książka!! dużo,pięknych ilustracji i różnych ciekawostek.Najlepsza książka jaką widziałem do tej pory,inne są daleko w tyle:)

zukuri
29-11-2007, 17:16
Bardzo fajna książeczka. Kupiłem ją w zeszłym tygodniu na Allegro- to jeden z lepszych zakupów w tym roku (na dodatek dostałem ją z autografami). W książeczce jest wszystko, co być powinno, duża porcja wiedzy, wiele pięknych fotek. Co tu gadać- same plusy :-)
Pozdrawiam,
Piotr.

Poloniusz
29-11-2007, 22:35
Tytułem wstępu chciałbym przywitać się. Jest to mój pierwszy wpis na forum.

Książkę zamówiłem gdy tylko dostałem o niej info.
Jestem "dość" początkującyh hodowcą i jako taki się wypowiadam:

Książka graficznie jest super, ale brakuje tekstu. Zawiera suche opisy lecz brak informacji dla całkowicie początkującego hodowcy (choć pewnie w założeniu taka być miała). Uważam , że powinna zawierać informacje pomagające w założeniu własnej hodowli (co jednak zwiększyło by znacznie objętość). Wiem iż można je znaleść w internecie, ale książka jednak jest formą wygodniejszą.
Zaawansowany też niewiele dla siebie znajdzie, choć opisy mało popularnych gatunków na pewno będą dla takiej osoby interesujące.. Polecam głównie ze względu na zdjęcia.

Ogólnie polecam.

Zamierzam pokazać ją znajomym co może okazać się ciekawe.

spider69
01-12-2007, 22:15
własnie kupiłem tę ksiazke :)) Oby była ciekawa :)

Suchar
03-12-2007, 23:45
Dobra wartość merytoryczna, opatrzona dużą ilością świetnych zdjęć.. Jak poprzednicy, nie żałuje wydanych pieniędzy..

BakuBak
09-12-2007, 11:21
Witam,
najpierw wątek nowelowy ;)
Tak, jesteśmy parą ;)

Teraz marketing
proszę sobie wyobrazić Watchu że autor to nie osoba odpowiedzialna za sprzedaż książki
że to nie ja dysponuję "gratisowymi" egzemplarzami, że wydawnictwo iskierka to nie PWN,
które na promocje może wydać masę pieniędzy.
Rynek terrarystyczny jest bardzo niepewny, potencjalni nabywcy młodzi, nie zawsze zamożni, do tego wielu z nich wychodzi z założenia że internet daje im pełnię szczęścia. Książka powstała bo po publikacji Pawła Cieślaka na tym polu została wielka dziura, mam nadzieję że uda nam się ją trochę wypełnić.

Mam też nadzieję że obszerną recenzję napisze ktoś kto kupi książkę, zamiast czekać na jej darmowy egzemplarz.

Zapraszamy do lektury ;) i czekamy na wszystkie opinie i recenzje.

Pozdrawiamy
Ola i Paweł

a czy samiec sie juz napełnił ??:P:P:P
sorry ale nie mogłem sie powstrzymać :P

Pawelnek
09-12-2007, 11:35

No ładnie baku hahah:D

watchu
09-12-2007, 12:40

A Ty nic się nie zmieniłeś :D

P.s. Paweł, nie znałem szczegółów :) Teraz rozumiem. Choć szczerze mówiąc jest kilka sposobów do 100pln, żeby książkę wypromować dość dobrze jak na tą kwotę. Wszystko leży w pomysłowości :)

Bol_0
17-12-2007, 22:55
Dzisiaj doszła do mnie książka 100% zadowolenia;] Polecam każdemu hodowcy;]

Jimi Hendrix
23-12-2007, 16:51
Ja polecam tą książkę tylko dla osób zaczynających swoja przygodę z terrarystyką.

Andrzej
27-12-2007, 02:10
Książkę można promować na wiele sposobów. Trochę mnie dziwi, że nikt nie poprosił naszego Zespołu o zapoznanie się z tym materiałem i napisanie opinii - byłyby to bardzo dobre referencje.
Ponieważ nasz serwis specjalizuje się głównie w ptasznikach, to aż się prosiło o zamieszczenie u nas jakiejś reklamy - czy to w formie bannera, czy też w formie wiadomości rozesłanej do wszystkich Użytkowników.
Rozumiem, że mogliście mieć niski budżet i nie było funduszy na taką reklamę, ale można było np. na jakiejś stronie książki wspomnąć o naszym Serwisie, a dostalibyście reklamę za darmo.
Nie jest nawet istotne, czy autorzy są Użytkownikami naszego Serwisu i czy darzą nas swoją sympatią (mam nadzieję, że tak :) ), ale takiego zachowania wymaga czysta ekonomia.
Dziwię się też, że na Waszej oficjalnej stronie jest tak mało informacji o książce. Na aukcji Allegro można więcej znaleźć niż na Waszej stronie. Nie ma informacji o autorach - dlaczego ludzie mają Wam zaufać, że Wasza pozycja jest warta przeczytania, jakie jest Wasze doświadczenie, ile lat i jakie gatunki osobiście hodowaliście? Tego nie można szukać np. na TCP - to musi być na stronie Waszej! Czym prędzej zamieście tam pozytywne opinie osób, które się z nią zapoznały. Byłoby dobrze, gdyby taką książkę zarekomendował jakiś arachnolog - próbowaliście tego?
Nie wiem czy wiecie, ale powstała strona Reivena z kartami obserwacyjnymi dla ptaszników - to jest kolejna dobra możliwość reklamowania książki. Do tego warto również zamieścić reklamę na serwisie Scorpionidae.pl - większość osób hoduje ptaszniki i skorpiony.
Zorganizujcie może też jakiś konkurs, w którym do wygrania będzie jedna książka - ludzie lubią konkursy więc na pewno dodatkowo wspomoże to Waszą sprzedaż.
Wielki plus za to, że zabraliście swój głos w tym temacie - tego nie można było przegapić :)
Uwagi watchu weźcie sobie do serca - potrzebny jest Wam marketing. Nie opierajcie się jedynie na tym, że to najlepsza książka, bo słowo najlepsza nie ma wartości gdy nie ma w czym wybierać. Nie polegajcie też na tym, że hodowcy sami zarekomendują taką pozycję - to ślepa wiara, która może zgubić. Nie oczekujcie, że terraryści wykupią cały nakład, bo większość z nich ma duże doświadczenie i nie będzie im się chciało kupować tego tylko dla obrazków - coś ich musi przekonać do tego. Pamiętajcie, że stoją oni przed wyborem: książka czy ptasznik.
Spróbujcie trafić z książką do sklepów zoologicznych - tu może ją kupić więcej osób niż na forach, bo kupią ja ludzie, którzy nie mają u siebie pająków i taka pozycja będzie dla nich rarytasem.
Naprawdę możliwości jest mnóstwo i przy odrobinie fantazji można uniknąć kosztów lub ponieść je w niewielkim stopniu. Po prostu chciejcie współpracować :)

A na koniec gratuluję tego, że udało się Wam to napisać. Brakuje u nas takich książek i na pewno znajdzie się miejsce na jeszcze wiele takich pozycji. Niestety nie wyrażę swojej opinii na jej temat, bo jej nie mam i nie czytałem, a poza tym byłaby to już reklama ;)

Stasiakov
28-12-2007, 00:09
Wiem, że to może nie spodobać się autorom, ale jeżeli tutaj mają być recenzje, to nie widzę żadnego problemu.
Jeżeli wśród użytkowników forum znajdzie sie osoba, która przeczytała ową książkę oraz "Pająki ptaszniki" P. Cieślaka, to prosiłbym o nie tyle ocenienie, która lepsza, ale o porównanie pod względem merytorycznym, estetyczny, wizualnym etc. Z góry dziękuję.

Pawelnek
28-12-2007, 12:11
Oby dwie książki są dobre, lecz książka PP-terra jest ładniejsza posiada dużo fotografii i zawiera mnóstwo ciekawych informacji dla początkującego. A w Pająki Ptaszniki znajduje się o wiele więcej informacji. Tylko że jest mało opisów pająków, w porównaniu z PP-TERRA. Polecam oby dwie książki!

Stasiakov
28-12-2007, 16:08
Czyli jakby podsumować "Pająki ptaszniki" są bardziej treściwe?

Pawelnek
28-12-2007, 17:52
Ja i tak polecam PP-terra

Stasiakov
28-12-2007, 19:40
O to mi chodziło. Krótko zwięźle i na temat. Dziękuję wszytstkim za rzetelne recenzje :D

Miroo
01-01-2008, 23:45
Ja zamawiam tę książkę. Potrzebuje informacji o danym gatunku to go szukam i czytam z miejsca ;] pozdro

watchu
01-01-2008, 23:54
Kupcie obie, książek nigdy za wiele :)

snarf
20-04-2008, 16:22
Książka jest naprawde świetna zarówno dla początkujących jak i dla zaawansowanych terrarystów i każdy powinien mieć takie opracowanie w swojej bibloteczce.
P.S. Dla administratora Andrzej, na końcu książki jest zareklamowany serwis arachnea. Pozdrawiam