PDA

Pokaż pełną wersję : [L. parahybana] jak rozmnożyć?

nuclear
11-11-2007, 00:06
Chciałem rozmnożyć parahybanki, mam dorosłego samca, napełnionego i gotowego do akcji. Niedługo przyjdzie gość ze swoją samicą L12. Czy samica nie jest za młoda na kopulacje? Czy możecie coś doradzić jak mam zorganizować "spotkanie"? Czy samca wpuścić do samicy, czy samicę do samca, czy może być na neutralnym terenie, np. na biurku? Za wszelkie cenne wskazówki z góry dziękuję.
//Umieszczaj tematy w odpowiednich działach - Szopek

hevi
11-11-2007, 01:15
Po pierwsze, samica musi byc dorosła! Nie ważne po której jest wylince, musi miec określoną długośc ciała(czyli ok.9 cm)-wtedy jest dojrzała i możesz ją dopuszczac. Zawsze dopuszcza się samca do samicy. To nie są kotki żeby je dopuszczac na biurku:P

Zykfyr
11-11-2007, 01:51
To nie są kotki żeby je dopuszczac na biurku:P
Oszem kotki to nie są , ale było w którymś temacie napisane , że można dopuszczać na neutralnym terenie - niektórzy dopuszczają w wannie aby łatwiej było ocalić samca w razie czego ;).
Pozdrawiam

skala
11-11-2007, 12:40
no tak ale rozwaz mozliwosc zlapania uciekajacego samca w wannie a na biurku.podobno na podlodze,gdy ma spora powierzchnie mozna dopuszczac.tylko trzeba sie zabezpieczyc pojemnikami do lapanie pajakow

puaru
11-11-2007, 14:56
Po pierwsze, samica musi byc dorosła! Nie ważne po której jest wylince, musi miec określoną długośc ciała(czyli ok.9 cm)-wtedy jest dojrzała i możesz ją dopuszczac. Zawsze dopuszcza się samca do samicy.

hevi niezgadzam sie z tym co napislaes..
ja czesto dopuszczamna neutralnym terenie dlaczego? bo samica jest mniej pewna i jest wieksza szansa ze nie zje samca.nawet wczoraj tak dopuszczalem pajaki (wanna).co do biurka to napisal przecierz np na biurku ale ogolnie chodizlo mu chyba o inne miejsce niz terrarium bo biurko to faktycznie nie zbyt dobry pomysl :]
nuclear sprawdz ile samica ma cialka jak bedzie okolo 8 cm mozesz probowac jednak uwazaj bo jak bedzie nie gotowa to moze zjesc samca, pamietaj aby nakarmic obficie i samca i samice przed dopuszczeniem, przydadza sie tez :
durszlak i jakis patyk jako pomoc :]
Pozdrawiam

nuclear
11-11-2007, 15:15
Zgadza się, napisałem np. biurko mając na myśli miejsca inne niż terra. A co do durszlaka to po co? żeby odizolować samicę od samca? Aha i jeszcze jedno: to jest parahybana a nie murinus, więc chyba mogę spokojnie dopuścić do kopulacji na biurku, bo przecież te pająki nie mają speeda, mam rację czy się mylę? No i co do karmienia to oczywiście wiem że trzeba samicę obficie nakarmić.

puaru
11-11-2007, 15:27
samca tez nakarm :] moze predkosci murinusa nie maja ale pamietaj ze to duze pajaki i jak sa zestresowane to biegaja szybko nie mowiac o samcu ktory jak zrobi co swoje to mu sie wlacza tryb ,,express uieczki'', nie dopuszczaj na biurku bo moga ucierpiec i pajaki i ty wanna najlepsza lub duze terra samicy.
Pozdrawiam