PDA

Pokaż pełną wersję : [Mącznik] jedzonko

osamitrov
16-02-2007, 00:09
Mam takie pytanko takie malutkie.Daje dla swoich mączników tzn sypie im otręby pszenne i ona cześć jedzą a część nie i się to osadza na dole.Czy trzeba co jakiś czas oczyścić te ich pudełeczka z otrębów czy je zostawić tam??
Maczniki, nie maczniaki, maczniak do grzyb //Dajmon
//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach - Maxtor

Toosheeck
16-02-2007, 00:34
przemysl swoj post i wrzuc go jeszcze raz, bo nie wiadomo o co chodzi ;/

Dajmon
16-02-2007, 07:15
Niebardzo rozumiem o co Ci chodzi. Moze o taki drobniutki proszek osadzajacy sie na dnie? Jesli tak to sa to odchody, niemusisz ich wymieniac zbyt czesto (tam sa rowniez jaja) jesli bedzie ich spora warstwa to mozesz wymieniac, ja wymienialem jak warstwa miala ok. 5 cm.

Pozdrawiam: Dajmon

osamitrov
16-02-2007, 18:27
Dobra...Przepraszam za pomyłkę w nazewnictwie robaczków.Otóż mam mączniki(larwy) w pudełeczku i je dokarmiam plasterkami marchewki i otrębami.Pierwszego dnia gdy dałem im otręby sypnęło mi się ich "od serca".I zauważyłem ze nawet tak duża ilość tych otrębów bardzo szybko znikła(pomyślałem że bardzo im to smakowało).Później za trzy dni przychodzę i widze że chyba te otręby(pryzpomina to) są na dnie pojemniczka z robaczkami(chyba ich nie zjadły).I teraz zasadnicze pytanie czy powinienem im wysypać to co na dole jest i włożyć je spowrotem do już oczyszczonego pudełeczka i zapmiętać aby im mniej sypać czy zostawić i poczekać aż same to zjedzą.

aTahualpa
16-02-2007, 18:41
To, że otręby poleciały na dno to normalna sprawa. Mączniki poruszając się po pojemniku ruszają mąką i wszystkim i to sie tak samoistnie zakopuje. Nie wyrzucaj tego bo. Będą to jadły. To czy to jest na dole,górze,środku czy z boku to nie ma znaczenia ;)

osamitrov
17-02-2007, 01:59
dziekuje wam wszytkim

żółwik
02-03-2007, 15:03
a ja to czasami przerzucam wszysko przez sito i robie na nowo polecam raz na 1.5,2 miesiace

ad3k
02-03-2007, 15:06
Poprostu tutaj otreby robia tez za podloze :D

Pzdr