Pokaż pełną wersję : [inkubacja kokonu] czarna wdowa
shoting1990
13-11-2007, 20:17
Witam, kupiłem dzisiaj kokon czarnej wdowy L. melanodi czy jakos tak, jakiema miec warunki i jak go inkubowac, w srodku wudac około 50małych jajeczek koloru czerwonego, czy cos z tego będzie??
\\stosuj tagi (i trochę więcej rozwagi w życiu chłopcze)- Twardy
Szkoda słów. Jak możesz kupować kokon jak w życiu nie mialeś z tym do czynienia?????
Najgorsze jest to ,że jeszcze jest dużo takich ludzi jak ty. ja bym na twoim miejscu wstydził sie wogole zadawac takie pytanie!!!trxeba było nie kupowac.
\\ten temat jest offtopowy, ale masz rację, więc go nie usunę, bo nie jesteśmy roboty, mnie też to drażni, staraj się jednak pomimo irytacji pisać na temat- Twardy
shoting1990
13-11-2007, 21:13
wiem, wiem, przepraszam za moją bezmyslnosc, ale sie tak napaliłem że musiałem go miec:D pytam się tylko za ile wyjda z kokonu i jakie warunki trzeba temu kokonowi stworzyc
To niejest ptasznik, bo ja wiem jak sie inkubuje kokony ptaszników ale z wdówkami to niewiem co i jak
shoting1990
13-11-2007, 22:06
co wy mnie za jakiegos debila macie??
miałem:
- B. vagans L6
- kędziorek L13(samica) 3x L5 i L6 i L9
- A geniculata 3x L2
- P. cambridgei L5
- C. elegans L3 (ten zdechł_:()
- H. lividum L3
- H. maculata 4x L3
- A. avicularia L3
- heteropoda venatoria L4
- 4 czarne wdowy
A aktualnie mam narazie tylko:
- 10x B. albopinosum L4
-B. albopinosum l8/9
- B. vagans L7
- 5x B. vagans l2
- 5x L. parachybana L1
- A. geniculata L3
- B. angustum L3
- B. boechmei 2x L3
- no i ten kokon
Jak widac niejestem pierwszym lepszym debilem który jest bez doswiadczenia i kupuje sobie co zechce, to jest tylko garstka mojej hodowli i wymieniłem tylk pajęczaki...
I czy odpowie mi ktos na te głupie lecz dręczace mnie pytanie czy nie!!
PO JAKIM CZASIE Z KOKONU WYJDĄ MŁODE WDÓWKI??
Kokon ma w srodku żółte i czerwone jajeczka, jest ich okolo 50,
zołtych jajeczek jest tylko kilka.... Jeszcze nigdy nie miałem kokonu wdówki więc mi pomóżcie..
Co za wdówki kupiłeś w ogóle? Stary, jeśli to menavodi lub mactans to graty. W ogóle patrząc na to co miałeś nie widzę ŻADNEGO dorosłego osobnika...
Czy coś z tego będzie? Raczej nie.
shoting1990
13-11-2007, 22:43
miałem kędziorek L13(samica) i ją rozmnożyłem
kokon jest L. melanodi i chyba niedawno został złozony.. Czemu ma z tego nic niebyc?? wytłumacz mi to??
Zrob inkubator taki jak dla ptasznikow (nalej wody do pojemniczka, wysciel gaza i poloz na tym kokon ale zamontuj gaze odpowiednio wysoko, zeby kokon nie dotykal wody. Od gory przykryj i utrzymuj temperature +/- 30 stopni. Obserwuj coraz co sie dzieje wdowki chyba same sie wykluwaja ale nie wiem. Moze ktos podpowie jeszcze...
shoting1990
13-11-2007, 23:13
bo w tym pojemniku co dostałem (zamieniłem sie) ten kokon był jeszcze drugi ale już cos się z niego wykluło, znalazłem w husteczce jednego wyschłego pająka l1 chyba, malenki jakis
Z góry mówię że kokonu nieotwirałem, jest troche przeźroczysty...
Mieszacie mi w tej głowie i sie zaraz załame. Ile ten kokon jest warty?? bo ja dałem za niego 2 małe skorpiony warte razem 16zł opłacało sie??
Opałacało by sie, gdybys był przygotowany na niego i to pytanie zadał wczesniej, przed kupnem. Trzymaj kokon(y ?) w inkubatorze zrobionym tak jak napisał wyżej przedmówca i staraj sie ich nie ruszac. Może coś z nich wyjdzie, okarze sie z czasem.
shoting1990
14-11-2007, 00:16
A niemoze byc tak jak było?? czyli kokoj jest w pódełeczku, i wisi na patyka który jest w pudełko wbity a na dole nawilżona husteczka??
To moze byc i tak jesli Ci sie nie chce... czy nie wiem co zrobic lepszego. Wiec chociaz wysciel delikatnie na boki papierowymi reczniczkami i od dolu doloz wiecej (tylko wszystko tak zeby nie dotykalo kokonu) i obficie zwilzaj woda (codziennie nawet). Jak bedzie przemoczone to wymien. Kokon musi miec duza wilgotnosc (ale nie bezposrednio) i wysoka temperature - pamietaj.
Jak rozpoznajesz kolor jajeczek? Otwierałeś kokon czy podświetlałeś? I jak ty policzyłeś te jajeczka? Ja małych wdów nie mogę zliczyć a co dopiero jajeczek... :D
Budowa inkubatora - ja na dno pudełka dawałem wilgotne chusteczki, nad chusteczkami gaza (tak żeby się z nimi nie stykała) i na gazę kokon. Podgrzewałem do ok. 30-35*C, Po 2-3 tygodniach miałem już nimfy (po następnych kilku dniach NII, i po następnych kilku L1). Pamiętaj że czym większa wilgotność tym wyższa temperatura. Pamiętaj też o wentylacji, czym lepsza tym mniejsza szansa na pleśń. Oczywiście możesz też inkubować w warunkach pokojowych , ale inkubacja się wydłuża, jednak IMO jest mniejsza szansa na pleśń i więcej wdówek się wylęga.
Kokon otwierasz jak ściemnieje, powinny być już tam wtedy nimfy.
w srodku wudac około 50małych jajeczek koloru czerwonego, czy cos z tego będzie
To napewno jajeczka? Może to już młode? Jajeczka powinny być białe... Jeśli to nie młode to wtopiłeś...
Ile ten kokon jest warty?? bo ja dałem za niego 2 małe skorpiony warte razem 16zł opłacało sie??
Jeśli cokolwiek z niego wyjdzie to teoretycznie tak, w praktyce wdowy ciężej sprzedać niż kędziory.
Co za wdówki kupiłeś w ogóle? Stary, jeśli to menavodi lub mactans to graty
A co jeśli żadne z nich? :D
shoting1990
14-11-2007, 13:19
Kokon pod swiatło wziołem:P, na moje oko jest 50,
I co z tego że menavodi kupiłem?? Są jakies trudniejsze??
o co wam z tym chodzi??
EDIT: Po dokładnemu przyjżeniu się kokonowi to w srodku sa białe jajka z czerwonym czyms w srodku, i jest kilka białych jajeczek- niejestem w stanie dokładnie okreslic ale około 5-10.
Jak to nesa wdówki to co ja kupiłem?? Bo to są na 100% jajeczka pająka.
Daj lepiej zdjęcie kokonu...
Moze po prostu te 5-10 sztuk juz sie zbiera do wykluwania na N1 i dlatego kolor im sie zmienia.
shoting1990
14-11-2007, 15:49
Zrobiłem zdjęcia, ale nic niewidac, kokon wyglada jak biała,kuleczka, brak ostrosci nawet... zdjęcie odpada, ale postaram sie zrobic nowe.
5-10szt, jest tych białych, a reszta to białe z czerwonym czyms w srodku tak jakby;/
No to albo te pozostale gnija i juz beda do niczego (jesli wyczujesz smrod od kokonu to tak jest), a jesli nie to to raczej powoli dojrzewaja i coraz blizej wylinki na N1.
shoting1990
14-11-2007, 19:32
Po dwugodzinnym przyglądaniu się kokonowi doszedłem do wniasku ze jajewczek jest około ponad 100szt.
Kążde jajeczko pojedynczo jest białe ale jak się patrzy na całą grupę jajeczek to wygladają tak jakby czerwono, i chba jednemu jjajeczku kture jest przy samej pajęczynie, pod swiatło widac że cos od niego sterczy małego, ale już mnie od tego oczy bolą
kokon jest raczej wdówki bo ma charakterystyczną pajęczyne...no i duży, okolo 1cm srednicy.
chyba moze być skoro został tak zrobiony, ważne aby było odpowiednio ciepło i wilgotno i żebys go nie uszkodził
shoting1990
14-11-2007, 22:49
zrobiłem inkubator...Na dole husteczka higieniczna nawilżona wodą a nadtym jest gaza, a na gazie kokon. i zrobiłem dużo dużo dziurek, moze byc?? czy znowu cos spieprzyłem/
Dobrze wiec teraz obficie zwilzaj te chusteczki zeby byla duza wilgosc i wymien za pare dni (pewnie beda jechac takim specyficznym moczopodobnym zapachem). Temperature utrzymuj wysoka i czekaj cierpliwie z nadzieja.
shoting1990
15-11-2007, 01:05
o zmienianiu husteczek to raczej wiem ':D'
Jakies wątpliwosci jeszcze??
A i mam jeszcze jedno pytanie, po jakim czasie mam rozciąc kokon, przy NI czy NII alo L1??
I po jakim czasie mam porozdzielac małe wdówki??
shoting1990
15-11-2007, 11:30
Kokon wygląda idebntycznie jak ten na zdjęciu http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=211415
Tylko jest bardziej przeźroczysty i jeszcze niejest zółty.
Otworzyc nie wiem ale mysle ze przy N1 juz mozna (JAK NIE TO MNIE POPRAWIE). Tylko odpowiednio zabezpiecz pojemnik, zeby nei mogly wychodzic i ciagle dogrzewaj. Chusteczki przez samym rozcieciem wymien na absolutnie swierze, bo potem bedzie to trudne. Jak stana sie L1 to juz mozesz zaczac rozdzielac.
shoting1990
22-11-2007, 21:31
Witam ponownie
Jeszcze się z niego nic niewykluło, temp okolo 25-28C i wilg w pożątku... ile jeszcze zostało??
nie wiadomo ile jeszcze, nie wiadomo kiedy dokładnie został złozony i czy cały czas był w odpowiednich warunkach. Czekaj i pilnuj go ;)
shoting1990
29-11-2007, 19:26
Witam, jest już około 5-10 nimf 1 i z 5 jajeczkek z "nóżkami"
Za ile przeobrazą je w nimy 2??
Musze teraz nabyc troche kliszówek dla nich....
Witam ponownie
Jeszcze się z niego nic niewykluło, temp okolo 25-28C i wilg w pożątku... ile jeszcze zostało??
jesteś dyslektykiem ?! Używaj word'a albo coś podobnego bo zauważyłem że bardzo kaleczysz nasz ojczysty język ;/. Pzdr
shoting1990
04-12-2007, 08:42
Tak, jestem :)
shoting1990
04-12-2007, 09:35
Mam problem, jest juz 11 nimf 2, a z pozostałych jajeczek połowa jest zainfekowana plesnią :(
Da się temu jakos zapobiec??
Rozdielac ich nie będe bo są za małe:(
niestety pleśn ja kokony mojej wdówki l .madevodi zostawiam jej ;D nie odbieram do zadnego inkubatora jak zobaze pod światło czarniejsze plamki to wtedy odbieram i wkładam to osobnego pojemnika i rozcinam kokon i same po czasie sie rozchodzą :) , a do osobnych pojemników rozdzielam po 2 wylinkach , bo niestety z poprzednich kokonów rozdzielałem za wcześnie i moja obowiązkowość zawiodła i popadało trochę :(
wiec teraz zostawiam je razem wrzucam muszki owocówki i same jedza razem , zawsze jest jakas strata :D mniejsze zostaja zjedzone ;)
życze powodzenia
shoting1990
14-12-2007, 16:47
zostały tylko 4 wdówki :(
No i masz nauczkę żeby nie kupować nic nie mając o tym żadnego pojęcia... Oby było mniej takich jak ty, kokon wdowy, potem Leiurus - gratuluje co następne? Niebezpieczne pająki już były, skorpiony też no cóż to może kobrę sobie kup i zapytaj się na forum o wężach "w czym to trzymać? co to je? na jakim podłożu? czy to jest jadowite?". Ile ty masz lat człowieku!? Zero odpowiedzialności. Przez takich jak ty wchodzą te zasrane ustawy, tylko czekać aż cię ukłuje Leiurus i nam żyć nie dadzą. Dobra rada : zachowaj twarz i nie rób z siebie debila już tylko weź sie w garść i uświadom sobie co ty robisz i co za zwierzęta hodujesz w domu, dowiedz się o nich jak najwięcej i napraw swoje błędy. MOŻE się jeszcze uda..
pozdrawiam wszystkich
PS: Szkoda tylko wdówek, że trafiły do ciebie :P
Trochę za ostro. Dostaniesz ostrzeżenie za obrażanie użytkowników :).
Ale zgodzę się, shoting1990 napisałem na początku tematu, że nie masz o tym pojęcia. Nie wnikałem głębiej w ten temat. Czekałem jak się rozwinie sytuacja. No cóż pozdychały Ci. Lepiej niech skorp też padnie bo NIE masz w ogóle doświadczenia z pająkami/skorpionami. :/.
shoting1990
16-12-2007, 11:58
marius tekie teksty to możesz swojej mamie mówic...
marius tekie teksty to możesz swojej mamie mówic...
Tak wiem bo moja mama by to zrozumiała, a tobie to nawet do mózgu nie doszło. Nie będzie mi żal jak usłyszę, że jakiegoś typa z Częstochowy zabił Leiurus bo od razu skojarzy mi się z tobą i twoim zachowaniem i już będzie wiadomo kogo zabił :P Szkoda tylko twojej rodziny bo jak kiedyś ucieknie ci jakiś zwierzak.... wolę nie myśleć
Tak jak mówił info-0 lepiej niech Ci ten Leiurus zdechnie :P
PS: Nie wiem, może wież co robisz - nie znam Cię osobiście, ale sądząc po twoim stylu pisania i tym co kupujesz nie mając o tym pojęcia stwierdzam iż jednak nie wież co robisz :P
PS2: "tekie" ? pisze się "takie" :P "mówic" pisze się "mówić"
pozdrawiam wszystkich
Kolejne takie dyskusje będę nagradzanie warnami. Jeśli macie jakieś sprawy do wyjaśnienia to na PW.
shoting1990
16-12-2007, 21:15
A moze tak zeby toie wszystko pozdychało!!!
Też ci tego życzę....
Aż zal się o tobie wypowiadac!!
Temat do usunięcia....
vBulletin - Arachnea.org