PDA

Pokaż pełną wersję : Nadmiar białka i węglowodanów szkodzi pająkom, TEST

pawlox
16-02-2007, 16:47
Wiem, okrutny jestem,ale ciekawość zrobiła swoje.

4 miesiące temu kupiłem 2 pająki (b. smithi) L1 każdy. Przez 4 wylinki trzymałem je w tych samych warunkach z tym że pierwszego karmiłem normalnymi pinkami a 2giego pinkami które były żywione białkiem i węglowodanami dla sportowców.Pinki te były większe i silniejsze niż te normalne.

Przez te 4 wylinki nie widziałem różnicy w wyglądzie i zachowaniu pająków.
Przy L5 pająk nr 1 zwiększył się proporcjonalnie do normalnego, powylinkowego rozmiaru, natomiast nr 2 posiadał o 2 mm grubsze nogi i jakby bielszy karapaks, była to zauważalna różnica którą jeszcze uwydatniała wielkość pająka która była o 5 mm większa( długość z odwłokiem) stwierdziłem że będe kontynuował cały proces.
Kiedy to nr 1 przygotowywał się do L6, nr 2 przeszedł wylinkę i był ogromny, prawie 9 mm większy od swojego kolegi L5.
Nr 1 przeszedł wylinke 2 tygodnie pozniej i był o 6 mm mniejszy od nr 2.

minęło 5 dni nakarmiłem pożądnie oba pajączki ale ten na białku zbielał jakby był po wylince,
na drugi dzień pajączek padł a nr 1 mam do tej pory.

WNIOSEK:
NIE KARMCIE SWOICH PUPILI POKARMEM Z NADMIAREM (OBCEGO POCHODZENIA) BIAłKA.
NIE WSKAZANA JEST DUżA ILOść MYSZY I INNYCH KRęGOWCóW DLA DOROSłYCH PAJąKóW.

nie wiem jak białko doprowadziło do śmierci nr 2, może ktoś na tym forum napisze.

(nie wiedziałem gdzie temat umieścić;/)

facehugger
16-02-2007, 16:54
biedne pajaki,.... co doprowadziło nie wiem...wiem ze to wsyztko dla sportowców koordynuje przyrost mięśni a pajaki nie mają mięśni .... ciekawe doswiadczenie ale szkoda że kosztem pajaka....

pawlox
16-02-2007, 17:03
wiem ze szkoda, moim zamiarem nie było uśmiercenie pająka, a co do sportowców, to nie były odżywki tylko węglowodany w postaci batoników dla kolaży czy proszku (białko+ węglowodany) do rozrobienia z wodą dla kolaży.one nie powodują przyrostu mięśni.

Nie oceniajcie prosze tego co zrobiłem, tylko czytajcie i uczcie sie na moich błędach :]

Michallewczuk
16-02-2007, 17:39
pajaki nie mają mięśni
Mają.

facehugger
16-02-2007, 17:41
pajaki nie mają mięśni
Mają.
mają??
masz może link gdzie coś o tym pisze...?? kiedyś ktoś pisał na arachnea ze nie mają ... :roll:

Michallewczuk
16-02-2007, 17:49
Przeczytaj na TCP post Dark Raptora o sekcji regalisa to nawet zobaczysz mięśnie.

odi88
16-02-2007, 19:16
kolaży

kolarzy

BakuBak
16-02-2007, 20:31
twoje wnioski sa zupełnie łędne i niepodstawne , ale twoja obserwacja jelsi była by przeprowadzona w lepszy sposób mogła by dac ciekawe wyniki ,

facehugger mają , a niby jak by miały nie mieć :P prosze nie pisz takich bzdurek w Vipie ;]

odi88 jesli nie masz nic wartościowego do pwoiedzenia to sie niewypowiadaj , a jak cie bardzo boli jakis bład to mas PW i GG do takich zeczy/////

przenosze

BadBekon
16-02-2007, 20:33
To logiczne ze mają mięśnie...

Inaczej by nie poruszały się... czyż nie?
P.S: wypadałoby przypomniec sobie biologię i podział tkanek... ;]

pawlox
16-02-2007, 23:31
jesli chcesz Bak to moge jeszcze raz specjalnie dla Ciebie zrobić ten test, ale ty płacisz za pająka:P bo jestem pewien że te robaczki mu zaszkodziły w jakiś sposób, może ktoś będzie wiedział w jaki, fakt faktem środki jakimi karmiłem larwy stymulują nie tylko ich proces wzrostowy ale są niejako katalizatorem do szybszego wysuszenia organizmu, bo przecież każdy kto zażywał takie środki musi więcej pić bo powodują odwodnienie..
(wiem z własnego doświadczenia bo jeździłem troszke w MTB);]

Nie napisałem tego żeby wyciągać wnioski z testu, tylko po to żeby nikt więcej nie zabił pajączka w taki sposób;]

odi nastepnym razem napisze rowerzystów...

kris_k3
17-02-2007, 00:05
ciekawy test ale szkoda pajączka.

Wg mnie pewne było pajączek który dostawał te "odżywki" szybciej padnie !! bo są mu dostarczane substancje które przeszły przez ręke człowieka a to już nie jest zbyt naturalne.

Booster
17-02-2007, 00:24
Ja bym sprobowal jesscze raz ale za pajaki testowe moglby posluzyc kedziory, koszt ich niewielki wiec zakup 5 sztuk to nie problem.

BakuBak, jestes juz duzy a robisz ciagle te same bledy... zeczy piszemy "rz" wybacz...

pawlox
17-02-2007, 02:15
myślałem nad kędziorkami, ale trzeba by mieć w tym jakiś cel, bo żeby udowodnić że pająk szybciej rośnie po preparatach odżywczych nie trzeba wiele... może inny test/doświadczenie wykonać... hmm... ciekawią mnie pająki i wszystko co z nimi związane ale czy robić doświadczenia tylko po to zeby zaspokoić ciekawość?...
kędzior to też pająk.... :) pomyślimy

Zax
17-02-2007, 14:25
A jednak dla ciekawości został ten test zrobiony.
"Wiem, okrutny jestem,ale ciekawość zrobiła swoje."