PDA

Pokaż pełną wersję : Ucieczka pająków w Zamościu

MachineRoad
15-11-2007, 18:17
Witam.

Mój ojciec dostał telefon od dobrego kumpla, który jest pracownikiem prokuratury generalnej i wie że hoduję ptaszniki. Dzwonił, żeby się zapytać czy może miałem coś wspólnego z akcją, która wydarzyła się we wtorek/środę w Zamościu(nie wiem dlaczego tak myślał, ale mniejsza o to). Otóż podobno zwiały "jadowite tarantule" czyli domyślam się, że chodzi o ptaszniki. Sprawę bada policja. Bardzo możliwe, że u niektórych osób mogą pojawić się mundurowi. Jutro sprawa prawdopodobnie opisana będzie w prasie. Czy ktoś z Zamościa(lub i nie :) ) wie o co chodzi?

Kazio
15-11-2007, 19:06
14 listopada zatrzymano hodowce ptaszników z Sułowa k. zamościa może o to chodzi.
Kurcze policja zaczyna węszyć w moim rejonie.

MachineRoad
15-11-2007, 19:26
Możesz rozwinąć?

Już mam http://www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-46588.html :) może to o to chodzi

Maxtor
15-11-2007, 20:10
Jest to bardzo śmieszne, chciałbym sie dowiedzieć do teraz zrobi taka oskarżona osoba. Czy w ogóle sie broni, bo to co robi policja jest śmieszne...

Tan-Kian
15-11-2007, 20:39
"brachypelma boehemei" policjanci już nawet nie umieją spisać dobrze nazw gatunku, żałosne. Muszę odszukać swoje CITESy, bo zawaliłem je gdzieś pod stertą papierków (karkówek, klasówek)...

x_warrior
15-11-2007, 22:25
I napisali :"handel, bez wymaganych zezwoleń okazami objętymi ochroną zagrożony jest karą do 5 lat pozbawienia wolności" a zapewne o urodzenie w niewoli im chodziło.
A w komentach: "Zgodnie z prawem, na bezkręgowce nie trzeba posiadać dokumentów,aby je legalnie sprzedawać. Także,wszystko jest niezgodnie z prawem[..]" brak mi słów.

Kazio
15-11-2007, 22:28
Jest to bardzo śmieszne, chciałbym sie dowiedzieć do teraz zrobi taka oskarżona osoba. Czy w ogóle sie broni, bo to co robi policja jest śmieszne...

Napisałem mu, żeby opisał sprawę na forum. Jednak jak na razie zero odzewu. Jedyne co wiem to to że wyprzedaje hodowle.

Tan-Kian
15-11-2007, 23:28
W sumie to się mu nie dziwie, można powiedzieć, że pająki zrujnowały mu życie, teraz będzie traktowany jak przemytnik albo jeszcze gorzej....

tygrys
16-11-2007, 00:13
napisze tyle! Szkoda mi kolegi i tyle. Pozdrowienia Muzgo.

Kazio
16-11-2007, 00:18
Rozwiń swoją wypowiedź. Wszyscy chcemy wiedzieć :-)

Jimi Hendrix
16-11-2007, 01:37
Dostanie tylko w zawiasach.
Jak dobrze pójdzie to na 2 lata.

Kazio
16-11-2007, 01:45
Tutaj pisze na ten temat
http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=9727&page=2

Dostał grzywne. ;)

muzgo
17-11-2007, 18:42
witam koledzy i zapraszam na http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?p=70686#post70686

Pawelnek
17-11-2007, 19:08
POLICJA zaczyna coraz bardziej węszyć, coś mi się to nei podoba.... Zawsze było spokojnie tylko jakoś ostatnio coś się zaczyna dziać, panowie trzeba coś z tym zrobić , bo nasi koledzy mają problemy. Tak być nie może.

kasta174
17-11-2007, 20:12
POLICJA zaczyna coraz bardziej węszyć, coś mi się to nei podoba.... Zawsze było spokojnie tylko jakoś ostatnio coś się zaczyna dziać, panowie trzeba coś z tym zrobić , bo nasi koledzy mają problemy. Tak być nie może.

Co proponujesz? Padła propozycja żeby nagłośnić sprawe w mediach, ale nie od strony organów ścigania ale od naszego punktu widzenia.

Kazio
17-11-2007, 20:17
Czy ktoś z Zamościa(lub i nie :) ) wie o co chodzi?

Ja już wiem o co chodzi. O proszę:
http://www.roztocze.net/newsroom.php/12232_Gdzie_jest_paj%C4%85k?_-_Zamo%C5%9B%C4%87.html

Pawelnek
17-11-2007, 22:40
Co proponujesz? Padła propozycja żeby nagłośnić sprawe w mediach, ale nie od strony organów ścigania ale od naszego punktu widzenia.

Poprostu trzeba napisać jakieś pismo do wyższych organów prawnych, niech wyjaśnią te dziwne polskie prawo. A dlaczego policja wchodzi do domu bez nakazów, gadalem z tatą on troszki się zna na tym to powiedział ze policja nie ma prawa bez nakazu nam kontrolować dom. Bo to jest najście z ich strony, a gdyby poszukać w kodeksach to policjant który kieruje tą akcja może zostać ukarany, za bezprawne weiście do domu i zarekwirowanie czegoś co nalezy do nas. Na to wszystko musi dostać pismo od sądu lub jakiegoś ministerstwa. Czytałem dziś ustawy CITES i znalazlem tam pare punktów świadczących o tym że pająki które są więzione w niewoli są pająkami niepodlegającymi wszelkim rejestracja. Jesli pająk jest z odłowu i policja wie o tym to ma prawo zarekwirować. Ale gdy pająk jest kupiony od hodowcy który go wyhodował w niewoli zabrać pająka nam nie mogą, chyba że poprzedni hodowca pozyskał go z odłowo wtedy on ponosi konsekwencje. Chyba tyle :D Dzięki za uwage!

anty
17-11-2007, 23:22
kaziu, dobry link ;)
na zdjęciu metallica, a obok zdjęcia tekst sugerujący że to tarantula. lol. tak są redagowane artykuły w naszym kraju przez niedouczonych dziennikarzy. wczoraj przeczytałem w wyborczej że polak na lotnisku w kanadzie został potraktowany "paralizatorami o mocy 50kV". z tego co mnie w technikum elektrycznym i na telekomunikacji i elektronice na studiach uczyli to moc w układzie SI wyraża się w watach, no ale mogę się mylić :)

Marius
18-11-2007, 00:20
Haha to jescze czytałem z powagą :>
"tarantula (wł. tarantola od naz. Taranto, Tarent, m. w pd.-wsch. Włoszech) zool. zwyczajowe określenie niektórych gatunków pająków z rodziny pogońcowatych (Lycosidae), gł. z rodzaju Lycosa, występujących w pd. Europie i Azji, których jad powoduje silne bóle i trudno gojące się rany, np. t. apulijska (Lycosa tarantula); w płd. części USA jest tak określany ptasznik."

Ale gdy spojrzałem w lewo na foto to tarzałem się ze śmiechu - a może z rozpaczy nad ułomnością dziennikarzy

Co do tematu to trzeba coś zrobić - na szeroką skale wymusić na władzy uściślenie przepisów i wyjaśnienie wszystkiego nawet jeśli doprowadzimy tym do zakazu hodowli Brachypoelm, ale chociaż wsztystko będzie już unormowane.

pzdr

Argiope
18-11-2007, 01:12
"tarantula (wł. tarantola od naz. Taranto, Tarent, m. w pd.-wsch. Włoszech) zool. zwyczajowe określenie niektórych gatunków pająków z rodziny pogońcowatych (Lycosidae), gł. z rodzaju Lycosa, występujących w pd. Europie i Azji, których jad powoduje silne bóle i trudno gojące się rany, np. t. apulijska (Lycosa tarantula); w płd. części USA jest tak określany ptasznik."
Akurat to jest dobrze :), co prawda nie wiem, czy tarantola (znam też wersję "tarentula"). Informacja, że nazwa pochodzi od tańca Tarantelli, która to nazwa z kolei pochodzi od miasta Taranto (Tarento) jest faktem.

Co do artykułu - dawno nie widziałem większego partactwa ;D brak ptasznika był dostrzegalny. Wzywam policje jak tylko ucieknie mi chomik, przecież też gryzie.

kasta174
18-11-2007, 11:33
No niestety tak to wszystko wygląda jak tego typu tematy redagują osoby które nie mają pojęcia o ptasznikach. Ja jak się na czmś nie znam to poprostu sie nie wypowiadam w danym temacie. Dziennikarze nawet nie wiedzą pewnie że piszac tego typu artykuły szkodzą nam terrarystom. Porażka