PDA

Pokaż pełną wersję : [Kurier Lubelski] 5 lat więzienia za Brachypelme Vagans?

ppba
15-11-2007, 18:51
Przez pająki napytał sobie biedy

19-letni mieszkaniec gm. Sułów na giełdzie internetowej oferował do sprzedaży pająki znajdujące się na liście gatunków chronionych. W jego mieszkaniu zamojscy policjanci znaleźli trzy okazy ptaszników. Zgodnie z ustawą o ochronie przyrody handel bez wymaganych zezwoleń okazami objętymi ochroną zagrożony jest karą do 5 lat pozbawienia wolności.

19-letni mieszkaniec gm. Sułów na giełdzie internetowej oferował do sprzedaży ptasznika brachypelma vagans. Okaz ten znajduje się na liście gatunków chronionych Konwencji Waszyngtońskiej CITES. W mieszkaniu mężczyzna posiadał dwa okazy ptaszników z gatunku brachypelma emilia oraz brachypelma boehemei, które również objęte są ochroną.

Podczas przeszukania policjanci znaleźli także nieżywego już pająka. Jak twierdził 19-latek kilka dni po zakończeniu aukcji internetowej pająk zdechł.

Mieszkaniec Sułowa nie posiadał dokumentów świadczących o legalności ich pochodzenia. Twierdził, że nabył je przez Internet. Objęte ochroną pająki trafiły na przechowanie do ogrodu zoologicznego. Zgodnie z ustawą o ochronie przyrody, handel, bez wymaganych zezwoleń okazami objętymi ochroną zagrożony jest karą do 5 lat pozbawienia wolności.
Uwazajcie co sprzedajecie i jak "niebezpieczne" i "grozne" gatunki hodujecie :> Z brachypelma vagans to nie ma zartow :>

palto
15-11-2007, 18:58
To jest paranoja, hodujesz pajaki i idziesz do pudla, dajesz im cieplo, milosc, jedzenie, a pewnoego pieknego dnia puka do ciebie policja:/ To nie jest przyjemne

Kazio
15-11-2007, 19:02
Ten kolega miał ode mnie brać w sobotę B.boehmei i B.smithi. Napisał mi właśnie dzisiaj, że była u niego policja. I nie będzie brał już tych ptaszników. Wyprzedaje hodowle i chyba kończy z ptasznikami.

Kamil D
15-11-2007, 20:00
Polska to najgorszy kraj...Prawo wszystko niszczy

Bartek Gorzkowski
15-11-2007, 20:46
Jakie prawo? Prawo jest jasne i wyraźne - na handel bezkręgowcami z nadwyżek hodowlanych itp. na terenie kraju nie trzeba mieć żadnych dokumentów. Nie dajcie się zastraszyć!

Dziwi mnie, że hodowca wydał policji te pająki. Kiedy wreszcie ludzie nauczą się bronić swoich praw?

W najnowszym numerze 4(7)2007 Draco magazyn (http://www.dracomagazyn.pl/?zawartosc=7&modul=numer&grupa=4) na stronie 46 jest tekst Michała Kaczorowskiego opisujący identyczny przypadek. Jest tam też fragment postanowienia prokuratury o umorzeniu postępowania.
Fragmenty zacytuję:
W Polsce należy wziąć pod uwagę ustawę z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody. Stwierdzić należy, iż ustawa ta nie wprowadza żadnego zakazu handlu zwierzętami, których dotyczą art. 61-64. (...) Zgodnie z wyżej wymienionym przepisem obowiązek zgłoszenia zwierząt do rejestru dotyczy jedynie posiadaczy płazów, gadów, ptaków lub ssaków, a więc tym samym nie dotyczy ryb i bezkręgowców w tym pająków z gatunku Brachypelma. (...) Stwierdzić należy, iż handel pająkami Brachypelma na terenie kraju bez wskazanych wyżej zezwoleń nie stanowi naruszenia przedmiotowej Konwencji oraz rozporządzeń rady (WE), a co za tym wiąże nie wypełnia również znamion czynu zabronionego opisanego w art. 128 pkt. 2 lit. D ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody.

Ogólnie świetny artykuł, który warto mieć w szufladzie aby douczyć policjantów składających niezapowiedziane poranne wizyty ;) I nie bać sie ich, bo to oni mają stać na straży prawa, a prawo jest po naszej stronie ;)

tygrys
15-11-2007, 20:49
no Polska to klęska jeżeli chodzi o prawo. Jedni mówią że nie trzeba dokumentów inni że trzeba. Sam już nie wiem jak to jest.

Marius
15-11-2007, 20:52
Oczywiście chodzi o sprzedaż przeciętny anonimowy posiadacz nie ma co się martwić - jest to paranoja, że za Brachypelmy na allegro można iść do więzienia. Sprawa na 90% zostanie umorzona, ale i tak jest to tragedia (polskie prawo). Trzeba coś tym zrobić, ale my nie wiele możemy... ba my NIC nie możemy zrobić :(

Bartek Gorzkowski
15-11-2007, 21:00
Jedni mówią że nie trzeba dokumentów inni że trzeba. Sam już nie wiem jak to jest.
To nie słuchaj nikogo tylko samodzielnie poczytaj ustawy i rozporządzenia. Na Brachypelmy w obrocie krajowym NIE TRZEBA mieć żadnych dokumentów.

Marius
15-11-2007, 21:04
Ma ktoś treśc tych art. 61-64 ? Bo nei moge w necie znaleźć xD

Bartek Gorzkowski
15-11-2007, 21:11
Ma ktoś treśc tych art. 61-64 ? Bo nei moge w necie znaleźć xD
Wszystko (wraz z linkami) znajdziesz tutaj: http://terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33780

TToMeKK
15-11-2007, 21:14
Tutaj troche jest: http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=8693.

Marius
15-11-2007, 21:18
Dzięki za linki wydrukuje sobie wszystko na wszelki wypadek i dokładnie zapoznam się z tym bo skoro zaczynają się takie naloty to jest szansa choć znikoma, że i do mnie przyjdą :(

pzdr

archont
15-11-2007, 22:55
Polskie prawo jest chore,głupie i co tu więcej mówić.Lepiej zawczasu se wydrukuje te paragrafy zanim jakaś sąsiadka na mnie nakapuje lub sami nalot zrobią.Trzeba dokształcić taryfiarzy :]

Kazio
16-11-2007, 00:30
Niedługo sprawa zostanie opisana przez samego pokrzywdzonego. Wiem od niego samego, że dostał karę grzywny. Ile, co i jak. O tym zostanie niedługo napisane.

zdzisław
16-11-2007, 14:17
skoro nie naruszył prawa to za co ta grzywna ??

kasta174
16-11-2007, 15:06
Grzywna jest za ogólny syf i bałagan w polskim prawie. Teraz pójdzie opinia w świat że jesteśmy źli bo hodujemy ptaszniki, malo tego, jesteśmy przestępcami i trzeba nas zamykać do więzienia. Nie wiem czy śmiać się z tego czy płakać bo robią z Polski wielkie pośmiewisko. Niech ktoś wkońcu sprecyzuje to prawo bo to jst nie do pomyslenia co się wyprawia.

Kazio
16-11-2007, 15:29
Grzywna to będzie jak podda się dobrowolnie karze. W przeciwnym razie...chyba sąd. Gdzie można udowodnić swoje racje, czego mieliśmy już przykład.

CrisS
16-11-2007, 18:40
Witam!

Pozwólcie że się wtrące do tego tematu ponieważ dzisiaj natknąłem się na taki oto art. w gazecie ''Fakt'' art. jest zatytułowany:

''Trefna hodowla groźnych pająków''

Mieszkaniec (19 l.) Sułowa (Lubelskie) nie przypuszczał, że jego pasja może byc aż tak niebezpieczna. Co prawda pająki, które hodowałm są śmiertelnie groźne ale przecież umiał się z nimi obchodzic. O tym, że przez nie trafi za kraty, dowiedział się jednak dopiero wtedy, gdy do jego drzwi zapukali policjanci...Funkcjonariusze zainteresowali się nastolatkiem, kontrolując internetowe aukcje. Zauważyli, że młody mieszkaniec Sułowa wystawia do sprzedaży objęte międzynarodowymi konwencjami ochronnymi pająki. Policjanci postanowli więc dokładnie sprawdzic, czy ma wszystkie potrzebne do tego pozwolenia. Oczywiscie okazało się, że chłopak nic takiego nie miał. Zwierzaki zostały zabrane do zoo w Zamościu, a ich właściciel trafił na komisariat. Grozi mu do 5 lat więzienia.

Chciałem tylko ukazac następny idiotyczny artykuł w którym jest pokazane jak bardzo Polskie prawo się zna na pełnieniu swojej funkcji ;]

Sorka ale musiałem ręcznie przepisac, nie chciało mi się po necie szukac..xP

Pozdrawiam serdecznie!

Matusz
16-11-2007, 19:32

Pretensje do dziadkow, o to ze nie jestesmy niemcami... Mialbys lepiej, poza tym zyj w tej swojej belgii i tam se smuty wylewaj... Poza tym gdybys byl chociaz odrobine madry, wiedzial bys, ze to nie wina polskiego prawa, tylko debili je egzekwujacych...

Poza tym on moze zalozyc sprawe policji o lamanie praw... Jednakze, nie polecam tego, z autopsjii wiem ze i tak nie wygra. Grzywna to tez nie jest zbyt dobry wybor, bo bedzie ciut wysoka, w koncu to zwierzeta egzotyczne. Jedynie co moze przedstawic sprawe jasno i klarownie, ale jezeli on sam nie wiedzial ze to policja nie ma podstaw do podjecia dzialania to jak sie ma bronic?? Pierwsza rozprawa sadowa bedzie darmowa... za kolejne wyjasniajace bedzie placil z wlasnej kieszeni, nawet jezeli jest niewinny.

Lukash
16-11-2007, 19:41
Tak głupie że aż śmieszne ... ale cóż to jest polska właśnie.
CrisS napisał to ręcznie a ja dodaje fotke:
http://images32.fotosik.pl/46/33e9212fd8bcbb0fm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33e9212fd8bcbb0f.html)
Sorka że w sumie powtarzam wcześniejszego posta.

Marius
16-11-2007, 20:31
Nie no co sie dzieje?! Za co ta grzywna?! Za to, że policja nie umie czytać przepisów? Albo nie nauczyła się w szkole, że pająki to BEZKRĘGOWCE, a nie ptaki, ssaki czy płazy?! Nic nigdy na allegro nie sprzedam jeśli będę musiał sprzedać coś... Paranoja - zamykam pająki do szafki i siedzę cicho lepiej dmuchać na zimne niż potem mieć przesrane... rodzice by mieli przesrane ja przecież jestem niepełnoletni! To tym bardziej wolę dmuchać na zimne, a dla bezpieczeństwa wydrukawełm wszystkie artykuły tłumaczace dlaczego wszystko jest legalne no i zapoznałem się z nimi, a wrazie wizyty mundruowych nawet ich nie wpuszcze tylko poporszę o nakaz i pająki wyśle do babki na kilka dniu dopóki znowu nei zapukają wtedy panów wpuszczam ,a pajaków nie ma :)
Wiem, że to trochę nadgorliwe i obsesyjne, ale przezorny zawsze ubezpieczony... "Strzeżonego Pan Bóg strzeże" :)

pozdrawiam wszystkich

tygrys
17-11-2007, 00:10
jeżeli grzywne dostanie to Ciekawe ile??? miał ktoś taką sytuacje? jak myslicie jaka to może być kwota?

muzgo
17-11-2007, 00:20
Witam panowie mowa jest omnie zapraszam na:
http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?p=70686#post70686

spider69
23-11-2007, 18:06
A czy brachypelma smithi tez jest na liście ptaszników chronionych ???

Sad_Mad
23-11-2007, 19:41
Jest.

Ale: http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=8693

Tak wiec wystarczy odrobina zawzietosci i nikt nam nic nie moze zrobic ;).