Pokaż pełną wersję : Budowa terrarium Co wy na to??
Misiek_88
16-02-2007, 20:03
Co sądzicie o tym, aby terra zrobić z obudowy po monitorze?
Ogólny pomysł taki, żeby zostawić tylne, górne dziurki jako wentylacje górną, co niepotrzebne zaszpachlować abo coś... A zamiast wyświetlacza wciepnąć przesówaną w bok(albo do góry) szybkę?
Słyszeliście już o takim pomyśle i jak go przyjmujecie?
P.S. Projekt w fazie planów... jeszcze nie zabieram się za robote... :D
widziałem fotki takiego tworu
mnie osobiście sie to nie podoba
ale jest to rzecz gustu
Moim zdaniem lipa :)
Lepiej wygladaja szklane terra :)
Bez jakiejs komplikacji ..
Kup lub zrób sobie szklane terra. W monitorze nie za dobrze to musi wyglądać, nawet sobie tego nie wyobrażam bleeee :D
BadBekon
17-02-2007, 02:20
Hm... Za duzo miejsca zajmuje...:P
A po 2 widzisz raczej tylko z przodu...
Jak dla mnie pomysł ciekawy, ale nieuzyteczny...
Jeśli by się dobrze przy tym napracować, to nawet coś by z tego było. :wink:
Musiałbyś dobrze uszczelnić wiele miejsc, jakoś ładnie to zaaranżować...
Dodać (najlepiej plastykowe) nowe szybki, np. po bokach.
Mówicie, że to brzydkie będzie, a wcale nie musi.
Byłoby ciekawym wyposażeniem pokoju.
Tak, jakby na komputerze oglądać sobie film o ptaszniku. :)
Tylko trzeba to dobrze urządzić, a nie tak na "odwal się". :wink:
BadBekon
17-02-2007, 12:55
Hagier, moze i masz racje, ale same przygotowanie "terra" byłoby katorżnicze... Wyjmuj sobie kazdy element, kazda rzecz, uszczelniaj to potem, wstaw szybki i zrób otwieranie... Niemało przy tym roboty...
Ale lepiej pajak wyglada w zwyklym terra, nie tak... kosmicznie:D
Hehe, nie mówię, że nie byłoby to katorżnicze zajęcie. :wink:
Ale pomysł nie najgorszy, jeśli ma się na to czas i chęci. :)
Wyjęcie elementów nie takie trudne, gorzej z uszczelnienie i przede wszystkim zamontowaniem tych szybek. :) Chociaż bez szybek też by się obeszło. :) Tylko musiałby dobrze udekorować od środka to "Terrarium", żeby nie było widać wnętrza monitora, tylko np. ścianki obłożyć korą, jakieś roślinki zasadzić... No i piękny film o ptaszniku gotowy. :D
Przegladając kiedyś fotki na google znalazłem własnie taki patent...ptasznik był w terra z monitora i wyglądało to całkiem nieźle. Napewno jest to pracochłonne ale przy dobrym wykończeniu moze dac ciekawy efekt.
Misiek_88
17-02-2007, 16:06
Że to będzie pracochłonne to wiedziałem od początku... Ale co tam, jeszcze raz to przemyśle i najwyżej spróbuje... Jak się uda to ok, a jak nie to trudno...
BadBekon
17-02-2007, 16:07
Spróbować zawsze można:)
Musisz przyłożyć się do uszczelniania, to najgorsze co moze byc..
Misiek_88
17-02-2007, 16:15
wiem, z tym bedzie największy kłopot. BTW we ktoś może, czym te "dziurki" wypełnić?
BadBekon
17-02-2007, 16:19
Eee... dziurki? chodzi Ci o te "wentylacje" kompa?
Bardzo dobry pomysł, a ze czasochłonene to nic, wkoncu czego sie nie robi dla naszych pupili. Ja sam nosze sie juz od jakiegos czasu z podobnym planem zrobienia takiego terra tylko nie z monitora ale ze starego telewizora, bo wydaje mi sie ze wyglada bardziej naturalnie i orginalnie. Narazie tez wszystko w planach bo mieszkancy sa w fazie L5.
Nie zamierzam wstawiac zadnych bocznysz szklanych scianek bo telewiozr jest okleiony okleina drewnopodobna i ładnie wyglada. Nawet juz go wypatroszyłem i nie ma w środku zbednych śmieci.
jak dla mnie mega pomysl :D ktos mowil ze za duzo roboty... i co z tego im bardziej sie nameczy zeby zrobic to w monitorze ( a jestem pewien ze jak dobrze to wykombinuje) to bedzie to dobrze wygladac:D mozna np mozna po bokach monitora powycinac otwory i powkladac szybki i bedzie widac pajak z kazdej strony :D
jestem jak najbardziej za tqakimi pomyslalmi :D
jak sie zdecydujesz i je zrobisz to podeslij mi foto :D
Misiek_88
18-02-2007, 00:12
Eee... dziurki? chodzi Ci o te "wentylacje" kompa?
Nom chodzi mi o te otwory wentylacyjne, ale nie kompa, a monitora :]
jak sie zdecydujesz i je zrobisz to podeslij mi foto Very Happy
Jak mówiłem projekt w fazie planów, obecnie jestem na etapie gromadzenia materiałów( mam już nawet obudowe po monitorze :] ) Ale jakby co to podeśle...
Toosheeck
18-02-2007, 01:15
monitor lcd? :P
włączanie lampki oświetleniowej można podpiąć pod guzik do włączania monitora
Misiek_88
18-02-2007, 01:20
monitor lcd? :P
Ta jasne, pod warunkiem że chcę sobie zrobić terra ale dla kolonii mrówek albo coś w tym stylu :D
WujaKuBa
02-03-2007, 00:54
Widziałem takie coś... bylo to terrarium w stylu pustynnym i myśle że tylko terrarium w tym sylu ładnie wygląda w obudowie monitora
vBulletin - Arachnea.org