PDA

Pokaż pełną wersję : Użytkownik "wiarygodny"

Andrzej
16-11-2007, 02:13
Drodzy Użytkownicy,

Przedstawiamy Wam nasz nowy pomysł, który mamy nadzieję zostanie przez Was zaakceptowany i ciepło przyjęty.
Jak wszyscy wiemy sporym utrapieniem dla wszystkich serwisów jest tzw. zjawisko nabijaczy postów. Czasami pojawiają się osoby, które nie wiedzieć dlaczego stawiają na równi liczbę postów Użytkowników z ich umiejętnościami, doświadczeniem czy odpowiedzialnością za słowa.
Pewnym rozwiązaniem tego problemu była likwidacja licznika postów, ale i ten system ma swoje wady - wtedy to już nic nie wiadomo o Użytkownikach - czy pojawił się w serwisie 5 minut wcześniej, czy jest z nami od kilku lat.

Wpadliśmy zatem na pomysł podjęcia się trudnej roli wsparcia Was w interpretacjach komu można zaufać, że prezentowane wypowiedzi nie są bajkami wyssanymi z palca. Jesteśmy świadomi, że nasz system nie jest doskonały, ale jesteśmy pionierami w tym rozwiązaniu i zastrzegamy sobie prawo do błędów wierząc jednocześnie, że przynajmniej w części nie rozminiemy się z prawdą.

Czym jest nasz nowy pomysł?
Otóż wprowadzamy coś w rodzaju nowej rangi - pod nickiem niektórych osób zauważycie graficzny element: http://www.arachnea.org/wiarygodny.gif. Długo dyskutowaliśmy jaką wstawić tu nazwę. Na początek przyszło nam do głowy, że powinno tam być napisane "doświadczony", ale jak ocenić doświadczenie wszystkich ludzi, jaką metodą je zmierzyć i jak uniknąć porównywania pomiędzy sobą Użytkowników np. mojego doświadczenia z doświadczeniem Roberta.p - w porównaniu z nim moje doświadczenie wydaje się pyłem w galaktyce :)
Może się też nie raz okazać, że osoba doświadczona wcale nie musi pisać na forum samych mądrych rzeczy - może z braku staranności, umiejętności przelewania myśli na "elektroniczny papier", czy też 100 innych powodów pisze bzdury.
Wybraliśmy inne słowo - słowo "wiarygodny". Wg nas to słowo nie opisuje stopnia doświadczenia Użytkownika, ale jego odpowiedzialność za słowa. Zdecydowanie chętniej przeczytam wypowiedź kogoś nowego na forum, ale piszącego rzeczy przemyślane, niż osoby starej stażem, ale piszącej pośpiesznie bez cienia autorefleksji.

Kto dostanie naszą nietypową rangę?
Nie można tego wygrać, zarobić ani wyprosić. Nie pomogą błagania ani przekupstawa :) Do przyznania tej rangi powołaliśmy wewnętrzny zespół, który w sobie tylko wiadomym czasie i sposobie będzie sporządzał listę kandydatów do uhonorowania. Moim zadaniem będzie fizyczne podpięcie znaczka do każdej z tych osób.
Wiem, że czasem zastanowicie się, dlaczego ktoś to już ma, a Wy jeszcze nie - niestety nie każdy otrzymał od Pana Boga szczęście - czasami życie potraktuje Was brutalnie i nie załapiecie się na to za pierwszym, drugim czy n-tym razem. Nie upadajcie jednak na duchu, bo my nie ustajemy w naszej pracy i być może kiedyś w ten sposób uhonorujemy też Ciebie :) No i nie myślcie też, że jak ktoś nie ma takiego symbolu, to jest niewiarygodny czy też niedoświadczony - to byłaby nadinterpretacja. Po prostu coś nas zatrzymało i już :)

hevi
16-11-2007, 02:42
Cześć. Myślę , że to nie głupi pomysł, ale ci co nabijają posty , i tak będą to robić, to w zasadzie niczego nie zmieni.Ktoś kto się zna na danym zagadnieniu będzie wiedział, że delikwent ściemnia, a nowi, niedoświadczeni hodowcy uwierzą każdemu , w obojętnie jaką bajkę.
Ale sam pomysł jest bardzo dobry-na pewno ja będę czuł się pewny wypowiedzi kogoś z tym logo. Choć i bez tego wiem komu wierzyć a komu nie:)
Pozdro.

shinobi
16-11-2007, 10:43
Zgadzam się z Hevi. Osoby które dłużej są na forum wiedzą kto pisze posty z sensem a kto tylko je nabija. Ale jak dla mnie pomysł dobry i motywujący ludzi do "pracy". W pewien sposób ten emblemat jest również nagdrodą za wysiłek włożony w pomoc innym.
Mam również nadzieje że dzięki temu poprawią się style wypowiedzi niektórych osób bo zapewne i one będą chciały mieć ten znaczek w profilu :)

watchu
16-11-2007, 14:15
O wy pesymisty :) Jak nowy zobaczy dwa posty pod sobą jeden z rangą drugi bez to zawsze będzie miał chociaż szansę wyboru. Może to mieć znaczenie. Nic nas to nie kosztuje a jeśli pomoże chociaż jednej osobie to już sukces!

Zachęcam do niewyszukiwania we wszystkim złych stron ;)

Always look on the bright side of life ;)

Kazio
16-11-2007, 15:32
Myślałem, że ta ranga będzie trochę mniejsza. Jednak dobrze, że jest.

MachineRoad
16-11-2007, 16:35
Osoby które dłużej są na forum wiedzą kto pisze posty z sensem a kto tylko je nabija.

I przede wszystkim wprowadzona została taka "odznaka", właśnie dla osób, które są w serwisie od niedawna.

BadBekon
16-11-2007, 16:52
Dobry pomysł. Przyda się początkującym hodowcą - będą wiedzieli, do kogo się zwrócić w razie nagłego problemu.
Oby się sprawdziło:)

genius12
16-11-2007, 18:28
Myślę, że to dobry pomysł :) Ale jesteście pionierami tego pomysłu, więc bedę przyglądał sie z zaciekawieniem jak to funkcjonuje :)

gregorian76
18-11-2007, 17:33
Czy ktoś kto uzyskał tę rangę będzie ją mógł stracić?

watchu
18-11-2007, 17:54
Oczywiście, że tak ;)

Pawelnek
18-11-2007, 19:47
Ciekawe czy zasłuże na taka range:D

*ToMeK*brd
18-11-2007, 23:07
bardzo ciekawy i fajny pomysł... myśle że się sprawdzi i pomoże początkującym forumowiczom w wyborze odpowiedzi danej osoby.. jeżeli będzie dość znaczna różnica o oby wypowiedziach :)

a co do tego komu "ufać" ktoś to już tutaj troche jest wie na pewno ;) na pewno to wyróżnienie dla tych co mają takie oznaczenie.

Bol_0
19-11-2007, 18:17
Pomysł 100% OK. Ja spamu jako tako nie widzę na forum ale to będzie służyć tylko dla początkujących żeby wiedzieli do kogo się zgłosić w razie problemu. Jeśli ktoś już dostanie takie odznaczenie to na pewno będzie zasypywany pytaniami początkujących. A to że ktoś dostanie odznaczenie w postaci tej rangi to nie znaczy że jest zaawansowanym hodowcom.To tylko moje zdanie;]

Twardy
19-11-2007, 20:18
no ale tylko "zaawansowany hodowca" jest w stanie udzielić dobrych rad w 100% przypadków i właśnie dla takich osób została stworzona ta ranga :)

Tan-Kian
19-11-2007, 20:36
Twardy, dlaczego Ty nie masz takiego bajeru? Jesteś niewiarygodny?;]

Pawelnek
19-11-2007, 20:37
Wiesz co TWARDY dziwie się ze ty jej jeszcze nie masz ! Dla mnei jesteś bardzo doświadczonym hodowcą. NIe PODLIZUJE SIĘ :D heh

watchu
19-11-2007, 21:12
Bo Twardy jest niezrównoważony psychicznie :D Nie no poważnie mówiąc, to nie każdy kto zasługuje w sekundzie dostanie znaczek. Powoli systematycznie zostaną wyłowieniy wszyscy, którym się należy :)

Pawelnek
19-11-2007, 21:24
Bo Twardy jest niezrównoważony psychicznie :D Nie no poważnie mówiąc, to nie każdy kto zasługuje w sekundzie dostanie znaczek. Powoli systematycznie zostaną wyłowieniy wszyscy, którym się należy :)

Aha rozumie, czyli na to trzeba zasłużyć nie tylko dużo pisać ?? ;d

gregorian76
19-11-2007, 21:28
hmm tak mnie naszło...
Na forum elektrody.pl jest taki schemat po którym można się zorientować kto jest pomocny a kto nie. Każdy użytkownik może drugiemu przyznać punkty jeśli sam uważa, że ktoś mu pomógł. Zobaczcie sami jak to wygląda:
-na czerwono- ile kto ma punktów
-na niebiesko- tu klikasz jak chcesz ofiarować punkty
Zawsze jest to jakiś odnośnik chociażby do tego jak nadawać rangi, czym sie sugerować, itp
Tylko nie mam pojęcia jak to jest z wcieleniem tego na forum.

watchu
19-11-2007, 21:29
No znam z historii forum takich co wchodzili do pierwszej dziesiątki ilością postów a nic ciekawego od nich się nigdy nie dowiedziałem ;) Jakoś panie i panowie jakość :)

Twardy
19-11-2007, 21:46
Wiesz co TWARDY dziwie się ze ty jej jeszcze nie masz ! Dla mnei jesteś bardzo doświadczonym hodowcą. NIe PODLIZUJE SIĘ :D heh
też się zdziwiłem :D

to nie jest tak, że ten znaczek dostaje ktoś bo:
Oooo dobry chłopak, damy mu znaczek.
Tak jak napisał Andrzej tak będą przyznawane- użytkowników trzeba weryfikować. Pamiętajcie, aby zawsze starać się pisać dla innych, a dopiero potem dostać znaczek, a nie pisać dla samego znaczka- bo to wyjdzie na jaw :)

Tan-Kian
19-11-2007, 21:53
gregorian76, nie jestem za. Będzie sytuacja dawania reputów jak bułek, podlizywania się...

gregorian76
19-11-2007, 21:56
gregorian76, nie jestem za. Będzie sytuacja dawania reputów jak bułek, podlizywania się...

Można by to ograniczyć:
- 2 w ciągu doby
- 5 w tygodniu
czy coś w po dobie wtedy będzie się rozdawane punkty oszczędzać :)

P.S. Mogło by to ułatwić podjęcie decyzji adminom. I tak do nich powinno należeć ostatnie słowo, i oni by brali to pod uwagę albo i nie.

Szopek
19-11-2007, 22:00
Można by to ograniczyć:
- 2 w ciągu doby
- 5 w tygodniu
czy coś w po dobie wtedy będzie się rozdawane punkty oszczędzać :)
Nie sądzę, abyśmy teraz zmienili na coś takiego, szczególnie dlatego, że znaczek "użytkownik wiarygodny" już funkcjonuje, a to dodawanie punktów już było i się nie sprawdziło;)

gregorian76
19-11-2007, 22:06
a to dodawanie punktów już było i się nie sprawdziło;)
O tym nie wiedziałem:) Kończę debatę. :)

Jover
20-11-2007, 14:03
Witam.
Proponuje wziasc pod uwage Heviego bo jak widac chlopak bardzo sie stara i nie pisze glupot na forum.

i jeszcze cos od Matusza
Co twardy zabolalo Cie cos ze zes mi bloka wystawil?? Wykozystujemy funkcje moda do prywatnych potyczek??

Twardy
20-11-2007, 14:38
Matuszku, nie rzucaj się tak, bo nie ja wstawiłem ci bana- nigdy tego nie zrobiłem i zresztą nie umiem :)

Co do kandydatur, to kierujcie swoje kandydatury do Andrzeja, na pewno wspomni o tym ekipie która znaczki przyznaje (choć tak jak było napisane: każdy prędzej czy później kto wart będzie zaufania zostanie odznaczony)

Maxtor
20-11-2007, 20:14
Myślę że zgłaszanie kandydatur nic nie da, Andrzej wybrał osoby które przyznają takie znaczki i to one je wyłonią. Tylko że jak na razie z tego co piszecie to mogę wywnioskować że to wam tylko po to żeby sie pochwalić koledze, że coś takiego "mam". Pamiętajcie to że ktoś ma takie "odznaczenie" w niczym go nie wywyższa co jedynie jest bardziej wiarygodny i w tym to ma pomóc, także spokojnie.

Co twardy zabolalo Cie cos ze zes mi bloka wystawil?? Wykozystujemy funkcje moda do prywatnych potyczek??

Żeby było wszystko jasne, to nie Twardy dał (i nie bana jak już to blokadę pisana) więc na drugi raz nie oskarżajcie osoby gdy nie macie dowodów bo Twardy z tym przypadkiem nie ma nic wspólnego.

Andrzej
20-11-2007, 23:01
Żeby było jasne - nie prowadzimy naboru na osoby do odznaczenia
Sprawą matusza sam się zająłem i odebrałem mu prawo do pisania na forum - nie lubię jak ktoś nasze sprawy serwisowe ujawnia na forum i jeszcze wszczyna awantury.
Sprawa zamknięta

Pajeczakk
21-11-2007, 15:58
i bardzo dobrze :P
co do pomysłu to mi sie podoba lepiej bym tego nie zrobił :) gratuluje

L_E_X
24-11-2007, 20:24
Pomysł dobry ale dla mnie i tak to nic nie zmienia. Nawet osoby z podpisem "wiarygodny" czasem piszą bzdury także jak dla mnie to bez znaczenia. Są osoby na tym forum które mają jakieś doświadczenie i są osoby które udają że je mają no i są tzw. nabijacze postów żeby tylko być Senior Member. Tak już jest wszędzie i nikt sie tego nie pozbędzie. To by było na tyle, wyraziłem swoje zdanie.

kokoskop
25-11-2007, 00:35
Senior Member a co to jest wystarczy bodajże 100 postów, ta granica byłą by cięższa do osiągnięcia gdyby mody były konsekwentne i dawały by ostrzeżenia za klonowania.
Czyli mój pająk nie je i odpowiedź albo kaprys albo wylinka pod spodem potwierdzam co poprzednik itd. no ludzie zróbcie coś z tym .

Szopek
25-11-2007, 00:43
ta granica byłą by cięższa do osiągnięcia gdyby mody były konsekwentne i dawały by ostrzeżenia za klonowania.
Czyli mój pająk nie je i odpowiedź albo kaprys albo wylinka pod spodem potwierdzam co poprzednik itd. no ludzie zróbcie coś z tym .
Zauważ, że forum jest po to aby pytać i dostawać odpowiedź, a nie odsyłać z kwitkiem. Każdy ma prawo zapytać o co chce. Również co innego znaczy zaśmiecać forum, a co innego pytać;) Czyż nie?

Lestat
25-11-2007, 18:26
Racja Szopek ale pytać i dostawac odpowiedzi to nie to samo co pytac i dostawać kilka takich samych odpowiedzi ;)

Maxtor
26-11-2007, 20:43
Lecz jest to walka z wiatrakami, nie da sie uniknąć powtarzania tematów, jedyne co można robić to dobrze czyścić ewidentne spamowanie. Ale nie o tym jest ten temat.

grubby_m
26-11-2007, 23:16
A ja myslałem ze "WIARYGODNY" oznacza osobe z ktora mozna robić interesy
A co do wiedzy wprowadził bym inne oznaczenie np prosto z TCP tak jak osoby odpowiedzialne za sexowanie ptaszorów itp

Andrzej
26-11-2007, 23:28
Bardzo dziękuję za wszelkie porady, komentarze itd. Myślę, że ten temat spełnił już swoje znaczenie - wszyscy zostali poinformowani o naszym nowym systemie. Dalsze rozważania chyba już nie są potrzebne :)