PDA

Pokaż pełną wersję : [Pomocy policja zabrała mi pajączki!!]

muzgo
17-11-2007, 00:04
Witam
w srode14.11.07 miałem sie zgłosic na komisariat policji na wezwaniu było podkreslone ze jako swiadek.
Będąc na miejscu byłem przesłuchiwany w sprawie ptasznikow jakie mam pająki, skąd mam , od kiedy mam , gdzie kupiłem , i pytanie o B. vagans którego jakis czas temu wystawiłem na allegro .
Za niedługim czasem vagans mi padł i go spreparowałem.
Pisany przeze mnie protokół zawierał wszystkie informacje o moich pajączkach.
Na koniec panowie policjanci mówia do mnie, chodz z nami jedziemy do ciebie do domu po pajączki bo musimy odwieść je do zoo.
<małe sprostowanie chodzi tylko o B.emilia B.boehmi i spreparowanego B.vagansa>
Przyjechalismy do mnie do domu zapakowałem B.emilia B.boehmi i spreparowanego B.vagansa dostałem kopie z protokołu <spisu i opisu rzeczy> są w nim zapisane rzeczy które zabrała mi policja.
Pozostałe pajączki panów policjantow nie interesowały na Poe Avi itp.
Pajączki zostały w Zamojskim zoo a spreparowany B.vagans został zabrany na komisariat jako dowod.
Teraz czekam na następne przesłuchanie.
W informacjach dowiedziałem sie ze handlowałem na allegro rzadkimi gatunkami pająkow i w dodatku pod ochroną i ze grozi mi do 5 lat pozbawienia wolnosci.

Mam jakies szanse na odzyskanie pajaczkow z zoo????
orientuje sie ktos ile grzywny dostane za taką sytuacje????
z gory dzieki wszystkim.

pozdrawiam
PRZEPRASZAM ZA BŁĘDY ORTOGRAFICZNE
//Zły dział. Przenoszę - Szopek

Kviatek
17-11-2007, 00:14
Art. 235. Kto, przez tworzenie fałszywych dowodów lub inne podstępne zabiegi, kieruje przeciwko określonej osobie ściganie o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne albo w toku postępowania zabiegi takie przedsiębierze,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. - pokarz to szanownym pieskom

Potem pokarz im to :

Ostatnio na różnych forach internetowych komentowany był szeroko wyrok sądu uniewinniającego osobę oskarżoną o sprzedawanie ptaszników bez dokumentów.
Sąd w uzasadnieniu wyroku uniewinniającego wyraził pogląd, iż z treści art.64 ust.1 Ustawy_OP wynika, że wszystkie przepisy tego artykułu, każdy z 10 ustępów, odnoszą się WYŁĄCZNIE do płazów, gadów, ptaków i ssaków. Nie odnoszą się zatem do pająków i w związku z tym nie tylko nie trzeba ich zgłaszać do rejestru, ale nie trzeba także posiadać i przekazywać przy ich sprzedaży żadnych dokumentów o pochodzeniu takich zwierząt. Jest to wyrok wydany w konkretnej sprawie a nie uchwała Sądu Najwyższego interpretująca przepisy Ustawy_OP. Inny sąd w podobnej sprawie nie musi, ale może wydać podobny wyrok.
Mimo pewnych wątpliwości, czy art.64 ust.9 Ustawy_OP odnosi się do wszystkich zwierząt, o których mowa w art.61 ust.1, czy tylko do tych z nich, które są zaliczane do płazów, gadów, ptaków lub ssaków, niewątpliwe jest jednak to, iż przepis ten zobowiązuje do posiadania i przekazania wraz ze sprzedawanym zwierzęciem oryginału lub kopii dokumentu WYŁĄCZNIE podmioty prowadzące działalność gospodarczą w zakresie handlu zwierzętami, a nie osoby sprzedające od czasu do czasu swoje nadwyżki hodowlane.

Dokumenty są jednak potrzebne w przypadku WYWOZU ww. gatunków ptaszników z Polski:
do państwa nie-unijnego - należy uzyskać w Ministerstwie Środowiska zezwolenie/świadectwo CITES (eksportowe lub reeksportowe),
do innego państwa unijnego - zaleca się uzyskać w Ministerstwie Środowiska unijne świadectwo (pochodzenia okazu),

Czyli nie mogą Ci nic zrobić a pajączki powinni oddać ! Walcz o swoje !!

tygrys
17-11-2007, 00:40
w ten dzień jak muzga nawiedziła policja zadzwoniłem do warszawy do ministerstwa srodowiska, zadzwoniłem do poznania do doktora który zajmuje sie CITES, zadzwoniłem do lublina i nie wiem gdzie jeszcze. I powiem wam tak, nic sie nie dowiedziałem.
Jedni mówią że policja postąpiła bezprawnie, inni że mieli racje.
Mam niezły bałagan w głowie z tymi przepisami.

TToMeKK
17-11-2007, 01:23
Policja robi co chce i się przyczepią do byle czego. Jakiś czas temu miałem przygodę (nie o pająki) i jak sie nie przyznałem to od razu do sądu, 3 sprawy były i zostałem uniewiniony. Kłócili się o 60zł, ale powiedzieli, że muszą tak jak ktoś im coś zgłosi i nic nie poradzą, lecz często robią to z nudów.

Co do pająków to jak byle co się stanie to domagaj się odszkodowania lub dużych przeprosin. Trochę nie ciekawie się robi, ale napewno nie można się dać.

Nexus
17-11-2007, 01:45
Za spreparowanego vagansa to bekniesz, obawiam sie ze mogą cie potraktować jako małoletniego morderce.
PS Wiesz ze policja nie ma "opcji" wejsc do ciebie do domu bez nakazu wydanego przez prokuratora?

muzgo
17-11-2007, 10:05
Panowie postawcie sie w mojej sytuacji!!!!!!!!!!
do domu niewpuscisz narobiesz przypału niezechcesz oddac to w papierach bendzie zakreslone ze odebrane siłą a nie oddane dobrowlonie !!!!!!!
ja sie przyznałem do wszystkiego niestawiałem oporu wpsciłem do domu i dobrowolnie oddałem i jestem w miare dobrej sytuacji jezeli poddam sie dobrowolnej karze to dostane tylko grzywne teraz czekam na następne przesłuchanie jeszcze niewiem nawet kiedy bende je miał.

JarekK
17-11-2007, 10:18
A skąd wiedzieli, że te pająki to akurat Brachypelmy? znali sie na tym czy Ty im podpowiedziałeś (emilia i boehmei)?

Reiven
17-11-2007, 10:47
a skąd wogole się dowiedzieli że masz ptaszniki ?? Tak właśnie czasami wychodzi chwalenie się co się hoduje w domu... lepiej jak ludzie żyją w nieświadomości niż mają potem odwalać takie cyrki. Co do wyroku to jedynie grzywnę dostaniesz(no i pewnie dozur kuratora), domyślam się że jesteś także niepełnoletni (poznaje po stylu pisania) i zapewne nie miałeś wcześniej żadnych przygód z policją i sądem. Jeśli chcesz odzyskać pajączki to wejdź do działu Akty prawne, Ustawy, Cites (http://www.arachnea.biz/serwis/forum/forumdisplay.php?f=23)poszperaj tam trochę, wydrukuj informacje (ustawy itp) które jasno stawiają sprawę i na rozprawie pokażesz sędziemu (który powinien dobrze je znać). Można powiedzieć że sam się wkopałeś....

palto
17-11-2007, 10:55
A ,mieli moze nakaz na zarekwirowanie? Jesli nie to mogles tego uniknac. A pajakow juz pewnie nie zobaczysz chyba ze przez kraty.

zdzisław
17-11-2007, 11:21
Nie zrobiłes nic złego, wszystko powiedziałes, dobrowolnie wpuściłes policje do domu, nie utrudniałes.handel tymi pająkami jest DOZWOLONY, wiec nie masz nic na sumieniu. znany jest juz podobny przypadek, gdzie sad uniewiinnił goscia w podobnej sytuacji. W razie grzywny - nie przyjmuj - sprawa pojdzie do sadu grodzkiego gdzie bedziesz mogł udowodnic swoja niewinnosc. Poza tym "kara - do 5 lat" to jest wartość skrajna!!! DO 5 lat a nie 5 lat. wiec nie ma co panikowac ponieważ kary za taike "przewinienia" sa prawie zawsze w zawieszeniu(no chyba ze masz juz na swoim koncie jekies wyroki) Dla przykładu - moj kumpel miał zarzut chyba z tego samego paragrafu - o przestepstwo gospodarcze - udowodnili mu próbę wyłudzenia 75 tys zł na alegro. dostał 4 lata w zawieszeniu na 2. a ty jestes niewinny, wiec sie nie martw. a jak by z pająkami cos sie stało - walcz o swoje. pozdro

survivol
17-11-2007, 11:22
Jeżeli chodzi o nakaz to wiem że nie muszą mieć w pewnych sytuacjach np.: jeśli dana osoba jest podejrzana o przestępstwo mogą wejść do domu kryminalisty :-) a później pisać protokół że dana osoba była podejrzana i było to w sprawie wyższej ;-) i dostają od prokuratora sądu co tam im potrzeba.
Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić

muzgo
17-11-2007, 11:56
Reiven
*jestem pełnoletni
*tu masz odp skad wiedzieli http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?p=70242#post70242
*cały wątek tej sprawy to B.vagans kturego sprzedawałem na allegro to o niego chodziło głownie a cała reszta sie wydała puzniej w trakcie przesłuchania i notowania zeznan przezemnie

rozmawiałem z pewną osobą ktora mi powiedziała zebym sie niekłucił i nie stawiał na przesłuchaniach bo pogorsze sytuacje, i zebym niebrał ze soba zadnych dokumentow ustaw ze jestem niewinny to pogorszy sytuacje.
Ja niejestem milionerem ze mnie wszystko wali bende sie kłucił i potem dostane kare na pare tys zł.
Chce załatwic to tak aby kara była jak najnizsza.
Powiedział mi ze bardzo dobrze zrobiłem ze sie przyznałem i wpusciłem do domu i dobrowolnie oddałem pajączki teraz jesli sie poddam dobrowolnej karze to dostane tylko grzywne do zapłaty.

info-0
17-11-2007, 12:43
A mi to nadal pachnie trochę podpuchą...

Nie to bym się czepiał, ale twoja ortografia leży. Zanim zaczniesz pisać sprawdź co piszesz, bo takie błędy może robić 5 latek :).

Poza tym znając naszą policję, jeśli piszesz prawdę, to zabrałaby Ci ona po wejściu wszystkie pająki. Nie ma znaczenia czy to Brachypelmy, Poecilotherie, Stromki. Szary mundurowy się NA TYM NIE ZNA. Do tego powiedzieli by, że zabierają wszystko, bo to zwierzęta niebezpieczne :).

No i dałeś się sam zrobić, bo było trzeba się chociaż starać bronić. Na poprzedniej stronie ładnie ktoś podał ustawy. CITES w Polsce nie obowiązuje. Obejmuje to tylko USA/Kanadę.

tygrys
17-11-2007, 13:02
chole.... jasna. . Kolega ma problem z policją i może miec to w papierach, a jakis bałwan pisze o ortografi, paranoja. Prosi o pomoc a wy piszecie że to jego wina że powinien sie stawiać. Ja dzwoniłem do kobiety która sie zajmuje sprawami cites i powiedziała mi że nie ma obowiązku rejestracji i taich tam. Ale..... nalezy mieć papier typu np. o urodzeniu w niewoli, bo są to zwierzeta chronione przez cites.Bedzie sie stawiac i co??? problem bo może miec to w papierach może wyrok w zawieszeniu ale wyrok, wszyscy pisze: stawiaj sie. Tak na miejscu Muzga pewnie zrobili byscie to samo. I jaka potpucha? zabrali mu pajaki tylko chronione przez cites a reszte zostawili. Jak masz takie coś pisac to lepiej sie zastanów co piszesz info-0 nie pomagasz.

TToMeKK
17-11-2007, 13:32
Jakby zabrali mu wszystkie to by mogli se tylko problemów narobić. Piesek nie dostaje dużo pieniążków, aby na to sobie pozwolić. A jeśli masz papiery o urodzeniu w niewoli, co tygrys mówi, to nie masz nawet za co grzywny dostać. W przepisach wyraźnie jest napisane co i jak. Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy i pozdrawiam.

Craftz
17-11-2007, 13:35
Pamiętaj, że w Polsce NIKT nie ma prawa żeby zaświadczenie o urodzeniu w niewoli wystawić, więc jak ma mieć ten papier?

NoX
17-11-2007, 13:36
chole.... jasna. na tym forum są sami idioci. Kolega ma problem z policją i może miec to w papierach, a jakis bałwan pisze o ortografi, paranoja.

Synek... Bez ubliżania proszę... Tak sie składa, że nie jest wielkim grzechem poprawiac kogoś kto sie myli. Ba, nawet należy z szacunku do ojczystego języka !

I na pewno wiekszośc walczyła by o swoje prawa a nie oddała sie własnowolnie bandzie oszustów i krętaczy którzy tylko patrzą jak tu dostac premie za służbe ojczyźnie...

tygrys
17-11-2007, 13:57
ale on nie ma papierów o urodzeniu w niewoli. wiec lepiej jest mu zapłacic grzywne niz sie sadzic o dostac zawiasy. Sory za ubliżanie.

Blackmane
17-11-2007, 14:00
Ad. zaświadczenia o ur w niewoli: Papier wystawia powiatowy lekarz weterynarii i on ma prawo do określenia gatunku, ilości młodych w kokonie itd. Sam miałem takie dokumenty.

Bartek Gorzkowski
17-11-2007, 14:10
ale on nie ma papierów o urodzeniu w niewoli. wiec lepiej jest mu zapłacic grzywne niz sie sadzic o dostac zawiasy. Sory za ubliżanie.

Zrozum, że w handlu krajowym nie ma obowiązku przekazywania jakichkolwiek dokumentów. Tu wyjątkiem mogą być tylko osoby prowadzące działalność gospodarczą.

Jeśli zapłaci grzywnę, to tylko na własne życzenie bo nie ma po temu podstaw. Sprawa oddana przez policję do sądu grodzkiego nic nie będzie kosztować i niczym większym nie grozi, a daje szansę udowodnienia swoich praw. Jak znam życie to zostanie umorzona.
Cytowałem już gdzieś fragment artykułu o identycznej sprawie (ba, tam chodziło o dużą sprzedaż "bez dokumentów") z najnowszego numeru Draco, wraz z uzasadnieniem prokuratury.

Widzę jednak, że osoba poszkodowana w tym temacie ma za dużo kasy i nie chce walczyć o swoje. Ba, nie chce nawet przestrzegać prawa godząc się na bezzasadną grzywnę. Policja to nie żadna władza, tylko organ który ma służyć ludziom broniąc ich praw.

Nikt za kolegę walczyć nie będzie, jeśli on sam się już na wstępie poddaje...

tygrys
17-11-2007, 14:55
poprostu nie chce ryzykowac, żeby nie miec jakiś wiekszych kłopotów i tyle.

Kazio
17-11-2007, 15:03
Ja powiem tyle. Nie bałem się wcześniej. Jednak teraz zacząłem. To są już w końcu moje okolice.

Bartek Gorzkowski
17-11-2007, 15:14
poprostu nie chce ryzykowac, żeby nie miec jakiś wiekszych kłopotów i tyle.

Nie może mieć większych kłopotów. Może za to ich całkowicie uniknąć jeśli sprawa trafi do sądu grodzkiego (jeśli nie przyjmie grzywny). Czemu Wy sie tak boicie tej biednej policji?

Nie tak dawno w Lublinie w sądzie toczyła się sprawa przeciwko właścicielce Legwana zielonego bez żadnych dokumentów. Tu były podstawy do ukarania bo legwan, w przeciwieństwie do ptaszników, podlega obowiązkowi rejestracji. I co? Sprawa została umorzona na pierwszej rozprawie...

Twardy
17-11-2007, 15:19
kurcze,
czemu wy nie chcecie rozmawiać z policją?
jak wam wchodzą do domu to muszą mieć zarzut
wy macie sto artykułów, przytoczonych pełno tekstów PROSTO Z KODEKSÓW!
czy ktoś każe mu się rzucać na policjantów? czekać z kijem? Nie...
po prostu trzeba sobie wydrukować, zabrać na przesłuchanie, usiąść i im czytać i mówić dlaczego tak, a dlaczego nie
Policja nie ukrywajmy, często lubi zastraszyć, płacąc od razu grzywnę po prostu idziesz im na rękę i nie robisz kłopotów. Wszystko da się załatwić, tylko trzeba wiedzieć jak i grzecznie...

kasta174
17-11-2007, 15:27
Jeśli chodzi o tą całą sytuację to żeby się bronic trzeba się znać na prawie i wiedzieć w jaki sposób sie bronic. Nie sądze żeby ktoś był taki mądry, skoro z dnia na dzień puka do Ciebie Policja i zaczyna się cała jazda. Kolega nie był na to przygotowany i nie wiedzial co ma mówic. To że pokaże policji jakieś tam fragmenty kodeksu to i tak Policja na to nie zwróci uwagi. Policja musi zebrać dowody w sprawi, przekazać je sądowi i tam zapadnie wyrok. Z jednej strowy nie dziwie sie koledze że robi to co mu karzą. Nie chce sobie kolega namieszać w paierach bo jakby coś nie wyszło to nikt mu tego póżniej nie wymarze a ta cała sytuacja będzie za nim szła przez całe jego życie. Z drugiej jednak strony teraz może się wykazać przed sądem, że jest niewinny. Sąd jednak musi wiedzieć za co każe i napewno nie wyda sobie wyroku tak od siebie tylko według tego co jest zapisane w artykułach i paragrafach. Skoro jest gdzieś zapisane, że nie potrzeba żadnych papierków to sędzia to uwzględni. Mamy przykład który się kiedyś przewijał w podobnej sytuacji i sąd orzekł niewninność także moim zdaniem trzeba wszystko zostawic do oceny sędziego. Zawsze można się odwoałać od wyroku i wtedy w razie gdyby sąd orzekł wine naszego kolegi to może zacząć się bronic. Nie wiem jak ja bym postąpił w tej sytuacji, ale napewn byłoby mi ciężko oddać moje pająki do jakiegoś, pierwszego z brzegu zoo, porażka...

Krzyżaku
17-11-2007, 15:53
Dopuki my nie zaczniemy działać to to się nie skończy. Ktoś musi nagłośnić sprawę wręcz wymuszeń i egzekwowania NIEISTNIEJĄCEGO PRAWA, może poinformaowac programy typu "Uwaga!" o takich działaniach, może by takie coś zadziałało? Może pieski wreszcie by przestały szczekać ;/ . Kiedyś był spokój z policją teraz niewiadomo z kąd niewiadomo jak dostają cynki o nawet najmniejszych hodowlach - przypadek? - nie sądzę.

Zróbmy coś bo niedługo straty prywatnych hodowców będzie można liczyć w tysiącach złoty. ;/

muzgo
17-11-2007, 15:55
A mi to nadal pachnie trochę podpuchą...

Nie to bym się czepiał, ale twoja ortografia leży. Zanim zaczniesz pisać sprawdź co piszesz, bo takie błędy może robić 5 latek :).

Poza tym znając naszą policję, jeśli piszesz prawdę, to zabrałaby Ci ona po wejściu wszystkie pająki. Nie ma znaczenia czy to Brachypelmy, Poecilotherie, Stromki. Szary mundurowy się NA TYM NIE ZNA. Do tego powiedzieli by, że zabierają wszystko, bo to zwierzęta niebezpieczne :).

No i dałeś się sam zrobić, bo było trzeba się chociaż starać bronić. Na poprzedniej stronie ładnie ktoś podał ustawy. CITES w Polsce nie obowiązuje. Obejmuje to tylko USA/Kanadę.

kolego symapyczny na początku przeprosiłem za błędy najwidoczniej nieczytałes i jesli pachnie ci podpucha to sie wyloguj i juz tu niezaglondaj robisz tylko zament w temacie jakies bezsęsowne wypowiedzi itp zabrano mi tylko B.emilie B.boehmi i zapreparowanego B.vagansa i panowie policjanci powiedzieli mi ze do reszty moich pajączkow nic niemają.
Mam spis opis zeczy zabranych a dokładnie to kopie.

muzgo
17-11-2007, 16:04
Kolega Twardy dokładnie opisał to co ja zamiezam zrobic wydrukowac podkreslic i na przesłuchanie zabrac i przedstawic panom policjantom niemam zamiaru sie kłucic stawiac przeciwko ani bic z nimi chce porozmawiac na spokojnie z pełna kulturą wszystko przedstawic potem wysłuchac pana policjanta.

Panowie zrozumnie mnie postawcie sie w mojej sytuacji robilibyscie tak jak piszecie niewpuscił bys do domu?? nieoddał bys pajączkow?? i co mi z tego by wyszło nieto ze jestem obojętny jak zabieraja to niech biorą mylicie sie ja bende walczył o swoje ale nie siłą tlko wyjasnieniem całej sytuacji.

kasta174
17-11-2007, 16:40
Dokładnie Muzgo. Tak mnie ta cała sytuacji wpieniła że od rana przeglądam wszystko co zwiazane z tą sprawą i prawo masz po swojej stronie za wyjątkiem tego spreparowanego Vagansa. Tu możesz mieć probemy...

pejsze
17-11-2007, 17:29
Kurcze ale przypal ja niedawno spreparowalem kedziora zdechlego i wystawilem na youtube filmik z tego ''procesu''. Ale jak sie obczailem co tu sie dzieje to od razu usunalem go, bo za glupi filmik lipe mozna miec.

muzgo
17-11-2007, 18:22
Fakt vagans mi tu psuje sytuacje wystawiłem go na allegro ale niesprzedałem go potem padł to szkoda wyzucic to zapreparowałem go by miec na pamiątke i wogule.

Przeraszam zapomniałem wam napisac tego samego dnia co umnie była policja w sprawie pajączkow to i w Zamosciu złapali kolesia co sprzedawał pajączki słyszałem w panoramie lubelskiej ze 20latek sprzedawał ptaszniki po jedyne 120zł i został zatzymany.
Robi sie coraz ciekawiej w tym kraju za pajączki zaczynają scigac tak jak za narkotyki.
//Pisz w jednym poście - Szopek

tygrys
17-11-2007, 21:50
mysle że jedyne rozwiązanie to nagłosnic tą sprawe w mediach. żeby ktoś to opisał. jak by nie było sprawa dotyczy nas wszystkich. A pająków nie oddam. sprawe należy nagłosnic ale przy pomocy rzetelnych mediów, a nie tak jak to miało miejsce np w fakcie . Bo takie artykuły tylko pogarszja sytuacje muzga i stawiaja terrarystów w złym swietle jako ludzi nienormalnych i kryminalistów hodujących bardzo niebezpieczne zwierzęta ;-). sami pomyślce co dziennikarze wypisuje w tym temacie same bzdury o plityce nie wspomne to oni kreują wizerunek sprawy a dla rozgłosu strasznie naciągaja fakty. Niedługo z terrarystów zrobią terrorystów.

Cockroach
18-11-2007, 03:37
Ja powiem tyle. Nie bałem się wcześniej. Jednak teraz zacząłem. To są już w końcu moje okolice.

A ja się nie boję i nie mam zamiaru zaczynać. Każdy kto nie wie, niech sobie poczyta trochę tego prawa. Linków na forum multum.

Sprawa dziwna. Postuj tutaj, bo sam jestem ciekaw jak się to wszystko potoczy. Na Twoim miejscu (jak już dużo osób pisało wcześniej) walczyłbym o te pająki. Dlaczego? Bo nie mają Ci nic do zarzucenia. Jeśli wszystko pomyślnie się potoczy to nawet odszkodowanie spróbuj wytargać.

muzgo
18-11-2007, 12:45
a w jakiej gazecie tego niema w kazdej juz to opisali i w dodatku wszystkie fakty są naciągane wyolbzymione poprostu z igły zrobiono widły.
Mam juz wydrukowane potzebne zeczy i teraz bende walczył o swoje i o moje pajączki kture są teraz w zoo.

Pawelnek
18-11-2007, 12:49
Jak co to ja cię popieram!!!! A jakie papiery wydrukowałes?? mozesz wklejic tu?

tygrys
18-11-2007, 14:21
hej mam prośbe żeby kilka osób napisało np do Tygodnika Zamojskiego bo oni jeszcze tego nie opisali. Trzeba im to przedstawic z naszego punktu widzenia. Ja już napisałem przedstawiłem w liscie jak sprawa wygląda. Prosił bym żeby jeszcze pare osób napisało żeby zwrócili na nas uwage podaje adres tygzamojski@pro.onet.pl
mam nadzieje że napiszecie.
Chodzi mi o przedstawienie artykułów i spraw sądowych które były podobne do sprawy Muzga.

pelson
18-11-2007, 14:33
Znajac zycie sprawa bedzie umożona.
Z tym nagłosnieniem w jakis mediach to dobra sprawa, ale zeby to byly publiczne i oglnopolskie media.

tygrys
18-11-2007, 14:45
narazie przydało by sie żeby w Zamosciu w okolicach gdzie sie sprawa dzieje czyli tygodnik zamojski, kurier lubelski. Piszcie tam. Bo inaczej media zrobią z nas przestępców i przemytników.

Kazio
18-11-2007, 14:51
hej mam prośbe żeby kilka osób napisało np do Tygodnika Zamojskiego bo oni jeszcze tego nie opisali. Trzeba im to przedstawic z naszego punktu widzenia. Ja już napisałem przedstawiłem w liscie jak sprawa wygląda. Prosił bym żeby jeszcze pare osób napisało żeby zwrócili na nas uwage podaje adres tygzamojski@pro.onet.pl
mam nadzieje że napiszecie.
Chodzi mi o przedstawienie artykułów i spraw sądowych które były podobne do sprawy Muzga.

Mam gg dziennikarki z TZ. Kiedyś robiła ze mną wywiad, ale niestety nie ukazał się. Spróbuje jutro coś zagadać.

Maxtor
18-11-2007, 14:58
Ja nadal nie rozumiem, dlaczego boicie sie policji, chyba uważacie ich ja jakieś bóstwo. 98% osób w ogóle nie korzysta ze swoich praw jakie im przysługują. To nie wy łamiecie prawo tylko policja. Nikt wam nie każde przy takich sytuacjach ich wyzywać, bić itp, wystarczy grzecznie i spokojnie sie określić, powiedzieć o swoich prawach, bo w tym przydatku mamy je bardzo duże.

Mówiłem to już dużo razy, ale jeszcze raz powtórzę bezkręgowce nie podlegają rejestracji. Nie musicie mieć na nie żadnych dokumentów przy sobie ani podczas sprzedania pająka nie musicie takich dokumentów przekazywać. Nasze prawo tego nie wymaga. Odsyłam do napisanego artykułu na ten temat : Artykuł - Ustawa o Ochronie Przyrody (http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=8693)

Craftz
18-11-2007, 15:30
Mało tego, że sprawa raczej na pewno zostanie umożona to jeszcze poszkodowany może wystąpić o odszkodowanie do sądu za poniesione straty. Wiem, że kolega muzgu nie chce zadzierać z policją i jak najszybciej uzyskać tzw. "święty spokój", ale panowie policjanci można powiedzieć, że dopuścili się pewnego nadużycia, co w ich przypadku też grozi konsekwencjami (w najlepszym dla nich przypadku to zabranie premii z poborów, w najgorszym kratki).

tygrys
18-11-2007, 15:53
Mam gg dziennikarki z TZ. Kiedyś robiła ze mną wywiad, ale niestety nie ukazał się. Spróbuje jutro coś zagadać.

Fajnie by było ja tam spróbuje zadzwonic.Już napisałem meila do tygodnika a jutro zadzwonie. Kazio z góry dzieki. Napisz mi na gg jak byś coś wykminił.

freeman
18-11-2007, 16:06
CITES reguluje handel zwierzetami tylko w przypadku kiedy sprzedajesz za granice kraju, a w naszym wypadku to wlasciwie nawet za granice unii. poniewarz sensem tej konwencji jest zapobieganie wyworzeniu w niej zawartych gatunkow z ich krajow pochodzenia oraz przez inne granice. handel wewnatrz kraju reguluja przepisy nasze wewnetrzne. chyba mniej wiecej rozumiecie o co mi chodzi.

survivol
18-11-2007, 16:12
Z tym nagłośnieniem sprawy bardzo dobry pomysł ale nie sądzę aby np. program UWAGA! chciał się czymś takim zająć jeśli nie miałby przynajmniej 3 osób poszkodowanych którzy by chcieli wystąpić w programie, dodatkowo niestety ale większość ludzi brzydzi się pająkami i nie wiadomo czy czasem zarząd TVN nie chciałby się podjąć tego ze względu na to, co mogło by ich zmniejszyć reputację.

Jeżeli ktokolwiek ma jakiegoś znajomego kto ma jakiś mały kontakt z redaktorem, dziennikarzem TVN niech da znać i uważam aby napisać petycje wraz z artykułami i zebranymi dowodami o naszej racji i poprosić osoby poszkodowane o wystąpienie w telewizji, o ile ona się zgodzi i działać bo tak to nadal będziemy gnębieni przez nie dopracowane przepisy które mogą doprowadzić do utraty nowych fascynatów tych egzotycznych pupili

freeman
18-11-2007, 16:18
pomysl moze i dobry tylko czy to dla nich dosc dobry temat?

tygrys
18-11-2007, 16:34
narazie w lokalnych gazetach żeby sie udało. Zeby to wpłyneło na policje na lubelszczyznie. Ale najlepiej było by zainteresowac telewizje, ale jak to zrobic?

Matusz
18-11-2007, 18:11
Ta to bardzo dobry pomysl. Zglosic sie do programu i mowic "policja nam zabiera pajaki, lamie nasze prawa... Nie moze tego robic, bo nie ma ustawy... bede trzymal co chce itd" napewno sie zaraz znajda ludzie chcacy ukrócić ten proceder ;)

tygrys
18-11-2007, 20:23
Ta to bardzo dobry pomysl. Zglosic sie do programu i mowic "policja nam zabiera pajaki, lamie nasze prawa... Nie moze tego robic, bo nie ma ustawy... bede trzymal co chce itd" napewno sie zaraz znajda ludzie chcacy ukrócić ten proceder ;)

chodzi o to żeby policja usłyszała to od innych nie tylko od samego poszkodowanego, żeby nie był sam jak by chciał sie bronic.Rozumiesz Mateusz???

Marius
18-11-2007, 20:43
Brawo ! Widzę, że próbujecie - żebym mógł to sam bym pomógł :) Trzeba nagłośnic wszystko z naszego punktu widzenia i zdobyc jak największe poparcie. Trzeba jakoś skończyć te wizyty panów mundurowych u nas !!!!

pozdrawiam wszystkich

Matusz
18-11-2007, 21:39
chodzi o to żeby policja usłyszała to od innych nie tylko od samego poszkodowanego, żeby nie był sam jak by chciał sie bronic.Rozumiesz Mateusz???

Po pierwsze M-A-T-U-S-Z

Po drugie napisalem wyraznie. Takie naglosnienie moze spowodowac wiecej zlego niz dobrego. Ani mi w glowie przez takie cos martwic sie o swoje poe, ceraty, stromy, ptery, latro, haplo, hetero, chilobrachy etc. To ze ktos nie umie zadbac o wlasny interes nie moja wina... Tonacy brzytwy sie chwyta i takie mam zdanie na ten temat. Bo zamiast programow w stylu "policja lamie prawa hodowcow" bedzie "hodowcy kozystaja z braku uregulowanych ustaw". Rozumiem to, ze troszczycie sie o kolego po fachu. Lecz takie myslenie powinno wychodzic poza pewne granice. Bo jak narazie hodowcy zyja w cieniu, ludzie nie wiedza, ze stawonogi/gady/plazy... sa bardzie popularne niz psy i koty. Jak sie o tym dowiedza, to bedzie kolejna krucjata przeciwko "czarownicom". Pewnie nie zrozumiesz co napisalem, tak jak nie umiales odczytac prostego nicku... Ale duzo osob wie o co mi chodzi.

Uslyszy od innych to co od niego... a potem innych tak jak jego odwiedza panowie w niebieskich/czarnych mundurach i zrobia to samo.

Anyway jak ktos kiedys powiedzial "prosze, rekwirujcie pajaki, ale terraria wam nic nie zrobily, zatrzymam je sobie" :D

Ps. wiekszosc z was pisze jakies dyrdymaly bo nie miala stycznosci z policja, sadami itd. Jak dowiecie sie jak te instytucje dzialaja to zacznijcie pisac... poki co unosicie sie nie wiadomo czym i nie wiadomo po co...

survivol
18-11-2007, 22:47
Matusz ma z jednej strony rację o tym że może być więcej złego niż dobrego ale nie lepiej żeby zrobili dokładną ustawę że trzeba mieć zarejestrowane i nie wolno kupować Brachypelm albo że można i można sprzedawać a nie łazić i się tłumaczyć, a druga rzecz jakie polowanie na czarownice ludzie mają węże i mogą hodować i sprzedawać bo są ustalone ustawy a nie tak jak w przypadku ptaszników nic nie wiadomo o co chodzi jedni tak drudzy tak, dopóki nikt z tym nic nie zrobi nie będzie wiadomo a na pewno nikt z tym nic nie zrobi jak się tego nie nagłośni!

tygrys
18-11-2007, 23:15
Matusz to że przejezyczyłem Twój nick to nie oznacza ze nie rozumiem co piszesz. Nie rób ze mnie jakiegoś uposledzonego. Rozumiem co piszesz, ale jeżeli nie bedzie jasno ustalone co i jak to nigdy nie bedziemy mieli spokoju!Rozumiesz? A piszesz że jestes taki doswiadczony w sprawach związanych z policją to co radzisz??? Słuchamy!Pisz.

muzgo
18-11-2007, 23:59
Panowie policji sie nieboje bo juz wiem na jakim gruncie stoje.
W panoramie lubelskiej zarzucono mi złamanie "Konwencji Waszyngtonskiej"

Więc teraz mam pytanko czy na moja obrone wystarczy mi:
*Konwencja Waszyngtonska
*Prawo polskie

Koledzy sympatyczni czekam teraz na artykuł w Tygoniku Zamojskim ciekawi mnie co bendzie tam napisane ciekawego omnie jesli bendzie tak jak w Kurierz Lubelskim lub Fakcie, to pojade do redakcji Tygodnika Zaojskiego przedstawie dokumenty i bende sie domagał sprostowania na warunkach takich ze ma byc napisane tak jak artykuł tzn. tą samą czcionką i na tej samej stronie i w tym samym miejscu a nie tak jak często bywa ze napiszą przeprosiny w jakiejs gazecie małymi literkami i na koncu gdzie nikt niezagląda.

Orientuje sie ktos ile by kosztowało załozenie sprawy w sądzie ????????????????

Jestem bardzo zadowolony ze otzymałem z waszej strony poparcie tyle porad

W I E L K I E D Z I Ę K I

Matusz
19-11-2007, 00:18
http://www.terrarium.com.pl/dzial/rejestracja-cites

Tu masz jak napisane co jak i dlaczego.

Najwazniejszy cytat ustawy Art. 64. 1. ustawy OP:

Posiadacz zwierząt, o których mowa w art. 61 ust.1, zaliczonych do płazów, gadów, ptaków lub ssaków, a także prowadzący ich hodowlę, jest obowiązany do pisemnego zgłoszenia ich do rejestru.

Nie ma stawonogow, pajak=stawonog, czesc i czolem.

Do kogos tam wyzej. Tak masz racje ustawa zalatwi wszystko. Bedziemy rejestrowac, placic, zatwierdzac, placic, miec tony papierow, placic...

swoja droga, jako akcje mozna by w czasie sprzedazy pajakow na np. allegro.pl pisac: PAJAKI NIE POSIADAJA ZADNYCH PAPIEROW, BO NIE MUSZA, a nie bezsensowne "taa mam cites (mimo ze go nie mam i nie musze miec)

freeman
19-11-2007, 02:05
Do podstawowych zasad, na których opiera się Unia a wcześniej Wspólnota Europejska należy swoboda przepływu osób, i ich mienia, oraz towarów i usług pomiędzy państwami członkowskimi UE, a Porozumienie z Schengen, do którego przystępują stopniowo kolejne państwa członkowskie, znosi całkowicie kontrole graniczne pomiędzy nimi. Nie jest zatem możliwe stosowanie konwencji CITES w obrocie okazami pomiędzy państwami członkowskimi UE. Sytuację taką przewidziano w art.XIV ust.3 konwencji. Dodatkowo, po wejściu w życie drugiej zmiany do tekstu konwencji ("poprawka z Gaborone") w miejsce dotychczasowych państw-stron konwencji tworzących Unię Europejską stroną konwencji stanie się Unia jako całość, samodzielny podmiot prawa międzynarodowego, z liczbą głosów równą liczbie państw ją tworzących. "Przepisy prawa Unii Europejskiej", na które powołuje się ustawa o ochronie przyrody, to w chwili obecnej: Rozporządzenie Rady Nr 338/97, Rozporządzenie Komisji Nr 865/2006 i Rozporządzenie Komisji Nr 349/2003 - już teraz cały obszar Unii stworzony przez terytoria 25 państw członkowskich traktują jak jedno państwo-stronę konwencji. I regulują dwie dziedziny jednocześnie:

(1) CITES, przy czym wymagane konwencją zezwolenia importowe, eksportowe i świadectwa reeksportu oraz kontrole graniczne stosuje się tylko przy wywozie okazów z państw członkowskich poza granice Unii oraz przy wwozie okazów spoza Unii,
+
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/cites-208.html

i tu jest dokladnie to co pisalem wczesniej. CITES Reguluje przewożenie okazów pomiędzy stronami a także obrót z państwami, które nie przystąpiły do konwencji i nie są jej stronami, CITES pozostawia państwom swobodę w tworzeniu przepisów dotyczących wewnątrzkrajowego obrotu okazami, w tym ich pozyskiwania z natury, przetrzymywania, sprzedawania i nabywania. a u nas nadwyzki hodowlane mozna sprzedawac zgodnie z prawem. i CITES nie ma tu nic do rzeczy dopoki nie sprzedajesz za granice :]

tygrys
20-11-2007, 18:40
no dobra ustawy,przepisy już znamy.A co teraz ma robic Muzgo??? Sądzic sie czy....?

muzgo
20-11-2007, 20:00
no własnie sadzic sie czy co z tym zrobic ??????? to niejest taka prosta decyzja jak sie wydaje co niekturym osobom ze pstryk i po sprawie.
Po uniewinnieniu lub wygranej sprawie mam szanse na odzyskanie pajączkow????????
one są moje ja je kupiem dlamnie a nie dla zoo !!!!
podrosną troszke i bendzie atakcja w zoo piękna B.emilia i B.boehmi :-)

freeman
20-11-2007, 20:33
jak cos to powoluj sie na to ze nie trzeba rejestrowac bezkregowcow, na ustawe o zwierzetach niebezpiecznych a raczej na jej brak, oraz na konstytucje ktora zapewnia ochrone wlasnosci ktora ci w koncu zabrano. ale to twoja decyzja bo jak wiadomo sprawiedliwosc jest dla bogatych i dochodzenie swoich racji moze troche kosztowac.

muzgo
20-11-2007, 20:45
freeman
z twoją wypowiedzią sie zgadzam w 100%
tylko teraz takie pytanko mam jezeli bende miał na kolejne przesłuchanie i jak wezme ze sobą wszystkie dokumenty i przedstwie policji dowody ze jestem niewinny to oni wycofają oskarzenia czy sprawa trafi do sądu????

tygrys
20-11-2007, 20:47
może też kosztowac jak sie nie bedzie bronic bo grzywne bedzie trzeba zapłacic. a mysle że jak grzywna to nie jakis mandat 50zł.Trzeba sie wszystkiego dowiedziec czy warto walczyc?

freeman
20-11-2007, 21:04
nie wiem co zrobia :) mozesz sobie wydrukowac tresci ustaw, zapytac ich jakie prawo zlamales, a jak powiedza ze chodzi o CITES to zapytaj czy czytali i wiedza o co chodzi w tym itd. czyli rozmowa ale spokojnie to moze wejda w dialog z toba tylko nie probuj cwaniakowac raczej. i mozesz podpytac kiedy pajaki mozesz odzyskac to sie dowiesz czy w ogole maja w planach ci je oddac.\

ostatecznie kierowanie przeciw komus postepowania sadowego tym bardziej bezpodstawne tez podlega karze do 3 lat wiezienia czy jakos tak nie pamietam na 100%

muzgo
21-11-2007, 19:26
dzis odwiedziłem Starostwo Powiatowe w Zamosciu rozmawiałem z nimi dosc długo juz jestem słynny bo jak sie zapytał oczym chce porozmawiac to odrazu powiedział to pownie ty jestes tym zatzymanym, wszystko co robiłem jest zgodne z prawem nie złamałem zadnej z ustaw ani nie złamałem prawa tego własnie sie dowiedziałem.
Następnie udałem sie do weterynarza powiatowego takze w Zamosciu i dowiedziałem sie ze jest obowiązek rejestracji ptasznikow!!! wiec juz niewiem jak to jest,za pare dni bende rozmawiał z prawnikiem zobaczymy co on mi powie jesli uzna ze jestem winny i niemam szans na wygranie sprawy to zapłace grzywne niemam tyle kasy aby po przegraniu sprawy opłacic koszt całej sprawy.

Cockroach
21-11-2007, 20:48
Następnie udałem sie do weterynarza powiatowego takze w Zamosciu i dowiedziałem sie ze jest obowiązek rejestracji ptasznikow!!!

Podał Ci przepis który o tym mówi?

muzgo
21-11-2007, 22:07
włsnie nic mi niepodał niechciałem sie z nim kłucic moze sie kiedys jeszcze do czegos przydawięc wszystko był pełna kultura normalna rozmowa.
Szczerze mowiąc ja juz sie zaczynam gubic w tym wszystkim kazdy pisze ze niema obowiązku rejestracji ptaszników ale są wyjątki np.weterynarz powiatowy i policja :-(

Maxtor
21-11-2007, 23:49
Na ptaszniki nie potrzebujesz żadnych dokumentów, chyba że byś chciał wywozić zagranice (poza UE) to są ci potrzebne, w innym przypadku takim jak hodowanie czy sprzedaż nie musisz mieć niczego.

tygrys
22-11-2007, 00:16
Na ptaszniki nie potrzebujesz żadnych dokumentów, chyba że byś chciał wywozić zagranice (poza UE) to są ci potrzebne, w innym przypadku takim jak hodowanie czy sprzedaż nie musisz mieć niczego.

no to skąd ta policja? skąd te problemy?z resztą juz nie pierwszy raz na lubelszczyznie.

vadre
22-11-2007, 02:04
Mam w rodzinie policjanta, zna się na prawie to zapytam jak to wygląda z punktu widzenia policji. Opisze tutaj wam co usłyszałem.

Boxerk
22-11-2007, 03:33
Powiem wam co mi się przytrafiło.
Godz 7:00 ktoś dzwoni do drzwi, otwieram i widzę że policja, było ich dwuch z nakazem od prokuratora o rewizji w domu. Zaczeli szukać i pytali sie o brachypelmy, na szczęście wszystkie sprzedałem - prawie bo w domu ich nie miałem reszta pająków ich nie interesowała, choć je widzieli ale że mam opisane nazwy na terariach więc z łatwością widzieli nazwy gatunków, gdyby nie to to by mi zabrali z resztą sami mi powiedzieli że normalnie to musieli by zabrać je na komisariat aby tam expert ocenił czy są te co szukaja, na szczęście wystarczyły opisy. Na komendzie spędziłem ok.4 godz. no cóż ogólnie byłem zatrzymany do wyjaśnienia. Fakt jest taki że nic mi nie zrobili.

tygrys
22-11-2007, 18:33
nie no jaja sie robią i tyle. I co mamy z Tym robic? skąd papiery na nie? Wogule pozbyc sie brachypelm???? No bo co zrobic jak odwiedzi Cie policja??

survivol
22-11-2007, 19:04
Boxerk jak masz czas do idź się zapytaj dokładnie o co chodziło dlaczego przyszli Ci przeszukiwać mieszkanie za Brachypelmami o co byłeś oskarżony i niech Ci podadzą art. o jakie byłeś oskarżony itp. itd. i niech Ci przedstawią czarno na białym i potwierdzą to faktami. A jeżeli masz możliwość wydrukuj posty odnośnie rejestracji ptaszników i cites i zapytaj co oni na to oczywiście z grzecznością dla poszerzenia wiedzy :)

Maxtor
22-11-2007, 21:31
no to skąd ta policja? skąd te problemy?z resztą już nie pierwszy raz na lubelszczyznie.

No pewnie stąd, że kolega ma wspaniałą sąsiadkę, lub po prostu kolega wystawiał pająki na allegro. I dla tego sie BEZPODSTAWNIE czepia policja. Nie potrzebujecie żadnych dokumentów, a policja przekracza swoje kompetencje i są to nadużycia. Policja robi tak tylko z Brachypelmani które są objęte CITES ale w Polsce nawet na nie nie potrzebujemy dokumentów jedynie podczas wywozu lub wwozu z/do UE. Także po prostu rozmawiajmy w przypadku takiego problemu i pytajmy. Za to wam nikt nic nie zrobi.

Boxerk
23-11-2007, 01:21
No pewnie stąd, że kolega ma wspaniałą sąsiadkę, lub po prostu kolega wystawiał pająki na allegro.

Zgadza się, w moim przypadku trafili poprzez allegro.
Pozdrawiam

plont
23-11-2007, 13:18
http://www.poltox.net/docs/pdf2005/619.pdf - link do dokumentu który WYRAŹNIE przedstawia fakt iż NIE trzeba w Polsce rejestrować pająków

USTAWA

z dnia 16 kwietnia 2004 r.

o ochronie przyrody

(Dz. U. z dnia 30 kwietnia 2004 r.)

Całość http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0880.htm

Wycinek dotyczący rejestracji

Art. 64. 1. Posiadacz zwierząt, o których mowa w art. 61 ust. 1, zaliczonych do płazów, gadów, ptaków lub ssaków, a także prowadzący ich hodowlę, jest obowiązany do pisemnego zgłoszenia ich do rejestru.

Brak tutaj wzmianki o pająkach czy stawonogach jak kto woli.

Kolejny link do ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1332/2005 dotyczący Polski jako członka UE

Strona 44

http://www.mos.gov.pl/cites-ma/rozporzadzenia/1332_2005.pdf

Zgodnie z tym dokumentem należy rejestrować Aphonopelma albiceps, Aphonopelma pallidum, Brachypelma spp

To jest wszystko co znalazłem na necie. Więc sam nie wiem co mam myśleć na ten temat. Z jednej strony w ustawie Polskiej nie ma obowiązku z drugiej w dyrektywie unijnej jest ?!?! Dotyczy to UE więc także Polski (ale w przypadkach handlu zagranicznego oraz wywozu bądź wwozu pająków przez granice danego kraju.)

Właśnie rozmawiałem z panią ze starostwa w Olkusz i miła pani powiedziała mi że pająki nie podlegają rejestracji na 100%. Przekazała mi również informację dotyczącą ustawy z 16 kwietnia 2004 r. według której właśnie w tym dniu stawonogi zostały skreślone z listy gatunków objętych obowiązkiem rejestracji w RP. Poinformowała mnie także o możliwości wystosowania pisma do Urzędu o zaświadczenie że w/w gatunki nie podlegają rejestracji oraz o tym iż każdy urząd w kraju jest w obowiązku wystawienia obywatelowi na jego prośbę pisma iż pająki nie podlegają rejestracji.

Jeszcze dzisiaj wystosuje do nich pismo. Jeżeli tylko go otrzymam zaraz wrzuce na forum.

To tyle co do waszych pytań i kłótni. W świetle prawa Polskiego - Stawonogi zniknęły z listy gatunków objętych powszechnemu obowiązkowi rejestracji w dniu 14 kwietnia 2004 roku.

Więc jeżeli ktoś ma problemy z taką sprawą zapraszam do lektury ustawy.

Pytałem również o zaświadczenie o urodzeniu w niewoli. Dowiedziałem się, że takie zaświadczenia wystawia się tylko i wyłącznie na gatunki które podlegają rejestracji. Po moim pytaniu do pani urzędnik z kąd hodowcy pająków posiadają takie zaświadczenie ?? Pani odpowiedziała : W poprzedniej ustawie o ochronie przyrody z przed roku 2004 był obowiązek rejestracji stawonogów, oraz były wystawiane zaświadczenia o urodzeniu w niewoli. Co do lekarzy weterynarii to każdy lekarz powiatowy w przypadku gatunku wpisanego w rejestr gatunków objętych rejestracją Musi ( nie powinien ) wystawić zaświadczenie. Jeżeli tego gatunku nie ma na liście to owy lekarz weterynarii nie ma podstaw na wystawienie takiego papieru.

W razie problemów z prawem wystarczy telefon do urzędu miasta bądź odpowiednia ustawa.

genius12
24-11-2007, 00:16
Bron swojego!!!! Ku*** juz sie nie mają czym zająć, tyle elementu chodzi po ulicach a oni przyp**** sie do terrarystów z powodu, że B. vegans to żadki gatunek, ZAj***by pracują w tej policji!!!!

Cajmer
24-11-2007, 00:24
Jakby u mnie cos takiego sie stało to po 1
-Nie weszli by na podworko bo sąsiad z łopatą by wylecial (psychol)
-A jakby jakos weszli to mam jescze ojca dobry kolega komisarza ;]

A co do ptaszników , to mają prawo zarekwirowac kazdą brachypelme???

kasta174
24-11-2007, 15:31
Na jakim etapie jest teraz ta sprawa. Coś się ruszyło?

grubyufo
24-11-2007, 21:47
Mam identyczna sytuacje -skasowali mi wszystkie kędziory ,nawet opisali w super expresie jak to pająki z nielegalnej hodowli tomasza k. z grodziska maz trafiły radiowozem do warszawskiego zoo no i teraz czekam na sprawę w sądzie.Dla informacji wszystkich pajaków nie trzeba rejestrować ale im nie o to chodzi a o to że handel , kupno i przetrzymywanie pająków objętych konwencją CITES jest zabronione i za to grozi od 3 miesięcy do 5 lat kara pozbawienia wolności.Fakt że większość tych spraw jest po dłuższym czasie umarzana ale jest część również zakończona nie korzystnie dla nas hodowców.Ja poszedłem do adwokata który napisał mi obronę którą to złożyłem w biurze podawczym w sądzie i czekam na dalszy przebieg .Jeśli ktoś chce dowiedzieć się jak to pismo wygląda to niech pisze na mojego meila i jeśli postawiono mu te same zarzuty to może ono pomóc.Dla informacji takie pismo kosztowało mnie 2600 zł.Pozdro

kasta174
25-11-2007, 02:28
Co wy na to? jednak nie jest dobrze....
grubyufo jak do Cebie trafiła Policja? Coś sprzedawałeś czy jak?

Revers
25-11-2007, 20:55
Ja juz normalnie nie wiem o co tutaj chodzi.. brak mi slow normalnie.. po pierwsze ktos musi Cie pod***** - czyli musi do nich dojsc jakies zgloszenie.. a po drugie musi byc nakaz zeby weszli na chate.. Jak nie ma nakazu to nie wpuszczac Panow P (beda mieli troche czasu na zalatwienie nakazu) ale w tym czasie zawsze mozna sie wszystkiego pozbyc :D Chociaz jezeli kazdego z nas pasja sa pajeczaki, to dlaczego mielibysmy sie tego pozbywac.. tyle pracy i serca wielu z nas wklada w to hobby a przez to ze nie chodzimy rozwalac smietnikow ,szyb itd. zostajemy przestepcami :D Czy to nasze prawo nie jest kiepawe? W sumie to niby art'y sa po naszej stronie, ale ile zachodu zeby wybrnac.. Szkoda czasu, nerwow i sil na te "Ich" problemy.. Ale walczyc o nasze pociechy chyba trzeba.. Zycze powodzonka dla ludzi ktorzy sa w podobnej sytuacji albo w niej beda.. Bo z tego co widze to niedlugo nie bedziemy mogli nawet oddychac.. Pozdrawiam

P.S. Jezeli mam w podpisie na dole wymienione Brahy.. to moge sie obawiac ze jakiemus psiaczkowi sie to nie spodoba i mnie namierza? :>

muzgo
25-11-2007, 21:33
Byłem dzis u prawnika i zostawiłem Panu moje papierki i za tydzien wszystko ma mi powiedziec co i jak był bardzo zdziwiony tą sytuacją niemiał doczynienia jeszcze z czyms takim.

grubyufo
25-11-2007, 21:53
tak sprzedawałem kędziory i vagansy na allegro i ze stołecznej ktos mnie wyczaił,na szczęscie głąby pały nie maja pojęcia o gatunkach pająków bo miałem na chacie jeszcze conajmniej 200 innych brahypelm które tez powinni zarekwirować ale nawet zootechnik który przyjechał na rozpoznanie pytał mnie które to brahypelmy.

muzgo
29-11-2007, 17:52
własnie dzis dzwonili domnie panowie policjanci zebym przyjechał na posterunek odebrał sobie wezwanie do prokuratury,mam sie zgłosic w poniedziałek 03.12.2007.
W poniedziałek napisze tu na forum cotam sie działo w tej prokuraturze.
pozdro

Kazio
29-11-2007, 22:54
kolejny wjazd na chate. Tym razem do użytkownika: palto. Syn sąsiadki powiedział matce a ta na policje.
(info niepotwierdzone)

BadBekon
29-11-2007, 23:54
a palto skąd jest? Chwała, że póki co Brachypelm nie mam.

To już jest ludzka głupota. Co babce przeszkadzały Bogu ducha winne pająki? :/ U moich sąsiadów jest tak: jak ma, niech ma, byleby nie zwiało.

Marius
30-11-2007, 00:52
Nie dobrze - trzeba sie pilnować, polecam się nie ujawniać jak ja. W razie gdyby jednak wpadli to nie wpuszczę bez nakazu i szybko pająki przetransportuję do babci, która mieszka blok dalej więc jestem ubezpieczony prawie na 100% ;) Wam też radzę się mocno pilnować bo to się robi nieciekawe, a no i posiadam wydrukowane wszystkie ustawy świadczące o mojej "niewinności"

Niestety, ale nie długo społeczeństwo nas zniszczy - to co jest "odmienne" i "nienormalne" musi być wyeliminowane z samej nie wiedzy o tym. :(

pozdrawiam
Marius

daV!d
30-11-2007, 02:54
całkiem przypadkiem zajrzałem w ten dział i proszę... "muzgo" który nie jako ma kłopoty, zadeklarował chęć kupna ode mnie A. geniculata l10 samiec (ogłoszenie jest na forum), pieniądze miał przelać w środę tj. 27.11.2007 miał przelać pieniądze, lecz nie mogę nawiązać kontaktu z nim poprzez gg. Muzgo jak byś mógł to się odezwij. Ps. jak sprawa z pająkami stoi ?

Dawidow
30-11-2007, 17:11
To jest wszystko przegięcie. Teraz pokażcie dokumenty nie na to że nie trzeba rejestrować, tylko na to że można trzymać i sprzedawać brachypelmy które mają Cites. Jak z tego sie bronić bo to o to chodzi widocznie. Blackmane jak możesz to napisz jak dokładnie postaraleś sie o te dokumenty na pająka. To musi byc kokon czy może być też pająk dorosły. A co z tym że matka z ojcem nie mieli tych dokumentów a kokon będzie miał? paranoja normalnie

info-0
30-11-2007, 21:47
Jedyne co ty jako kupujący powienieneś dostać to papierek o urodzeniu pająka w niewoli. Tyle. Jeśli chcesz sprzedawać pająki hurtowo na Allegro, no to musisz iść z kokonem do powiatowego weta, ale on nie musi się zgodzić taki papierek wystawić. Także jesteś z ręką w nocniku :).

krecik
01-12-2007, 12:25
widzę,że policja teraz nieźle węszy,wydaje mi się,że nie długo u mnie będzie.

palto
01-12-2007, 15:05
Chciałbym zdementować plotkę ze wczoraj była u mnie policja, owszem była ale to jucz jaki czas temu teraz czekam na "specjalistę" z policji, ale o to sie nie martwię bo wcześniej zadzwonią :p. Mam już mieszane uczucia co do tego ze policja sobie tak bryka, za jakis czas będą nas gonić z pochodniami i widłami, a my będziemy sie chować w undergroundzie, razem z pająkami :/.

kasta174
03-12-2007, 16:58
muzgo jak tam się sprawa toczy?

muzgo
03-12-2007, 18:10
Witam
dzis miałem wezwanie do prokuratury i zostały mi postawione zarzuty a mianowicie
"naruszył przepisy prawa Uni Europejskiej dotyczące gatunków dziko zyjących w ten sposób ze nabył za posrednictwem giełdy internetowej Allegro pająka B.vagans B.emilia B.boehmi nie mając wymaganych dokumentów potwierdzających jego pochodzenie"
i jeszcze taki sam zarzut tylko ze za usiłowanie sprzedazy

taki zazut usłyszałem
co otym sądzicie?????

Marius
03-12-2007, 18:14
co otym sądzicie?????

Czas sprzedać Brachypelmy wszystkie....

muzgo
03-12-2007, 18:28
Sprzedac i wogule onich niemyslec bo jeszcze troche to i za myslenie o Brachypelmach bendą zatzymywac.

Marius
03-12-2007, 18:37
Sprzedac i wogule onich niemyslec bo jeszcze troche to i za myslenie o Brachypelmach bendą zatzymywac.

Tak i naprawdę nie żartuje sobie sprzedam wszystkie zostawie tylko dorosłą samiczkę B. albopilosum bo bardzo ją lubię i ciężko mi się z nią rozstać :D Podpiszę jej terrarium, że jest L. parahybana - podobne w końcu są dosyć, a żaden policjant nie będzie kombinować gdy terra wszystkie podpisane :)

pzdr ;) - Bardziej boję się ustawy o gatunkach niebezpiecznych - lubię swojego murina - w ogóle lubię swoje wszystkie pajączki :)

krecik
03-12-2007, 18:42
ja też muszę się pozbyć :P

muzgo
03-12-2007, 18:45
jak ta ustawa wejdzie w zycie to tez moge sie spodziewac policji w domu bo wiedząjakie mam pajaczki bo musiałem w protokole wypisac wszytkie jakie mam.
Za Brachypelmy nas scigają i jak wejdzie ta ustawa w zycie to jeszcze lepiej bendą nas scigac za inne pajączki niema lekkiego zywotu w tej polsce.

Marius
03-12-2007, 18:49
niema lekkiego zywotu w tej polsce.

Ja staram się z Polski wyjechać jak najszybciej się da w przyszłości oni nas zniszczą - zabraknie gatunków dla początkujących i dla zaawansowanych niech się od nas odp*%$#^.... Co oni sobie myślą, że co? Łatwo jest przysrać się do spokojnego terrarysty. Ludzie postarajcie sie zacząć rozmnażać pająki z papierkami to może za jakiś czas każdy papier będzie dostawać bo sam chcę kupić kilka Brachypelm - są bardzo ładne :) A póki co to muszę sprzedać, a nie kupić :( Polska to kraj w którym nieznane jest tępione czekam już na sąsiadów z widłami i pochodniami pod chatą :D :D

freeman
03-12-2007, 18:56
Czas sprzedać Brachypelmy wszystkie....

jak sprzedac jak wlasnie sprzedawac nie mozna :) wypuscic na wolnosc za domem ;) jedyne wyjscie..

muzgo
03-12-2007, 19:03
niema inego wyjscia wypuszczac tzeba za stodołą i pogonic zeby do sąsiada poszedł i do domu niewrucił.

Sad_Mad
03-12-2007, 19:10
A po co oddawac?
Ludzie, nie dawajmy sie niewiedzy i blednemu interpretowaniu przepisow!!

Z reszta w ostatecznosci mozna sie do niektorych pajaczkow po prostu nie przyznawac.

Marius
03-12-2007, 19:13
jak sprzedac jak wlasnie sprzedawac nie mozna :) wypuscic na wolnosc za domem ;) jedyne wyjscie..

niema inego wyjscia wypuszczac tzeba za stodołą i pogonic zeby do sąsiada poszedł i do domu niewrucił.

No tak zapomniałem że za to można iść do więźienia... :) Hmm to co kiedy masowe uwalnianie ptaszników ? Oczywiście wypuszczamy także Poecilotherie i Pterinochilusy bo i tak zakaz na nie będzie niedługo to już można się ich pozbywać ? :) Zobaczymy ile ofiar w śród starych sąsiadów będzie ;) ;) Ja wypuszczę zaraz wszystkie na dwór :) Niech poczują wolność przez parę godzin do póki nie zamarzną :D

pzdr - Mamy chyba najbardziej zwariowane prawo i najwięcej osłów w sejmie w UE? Zgodzicie się?

EDIT:
Poszperałem trochę i znalazłem sprzedawców z papierami np. bardzo sławny exoticworld posiada papiery na Brachypelmy i wystawia przy zakupie - ale wieniu ma teraz boehmei i auratum tylko... Poszukam kogoś z papierami jeszcze na smithi bo będę brać niedługo kilka :)

BoBaZ
03-12-2007, 19:41
Miałem dokładnie tą samą sytuacje.... Sprzedawałem na allegro boehmei, wezwali mojego brata na świadka, bo na niego allegro. Zaraz po przesłuchaniu go policja przyjechała na chate.. Popatrzyli popatrzyli i porobili zdjęcia 3 pajączków, powiedzieli że wyślą je gdzieś tam do Poznania. Potem doczepili się do vagansa L13 samicy zapłodnionej, oczywiście będąc "zielonymi" nie zauważyli kędziora, smithi i emilki... Wypisali raport w którym pisze mniej więcej iż pająki są u mnie tylko na przechowaniu do końca sprawy, a po zakończeniu mi je zabiorą. ;/ Jeszcze nie zdążyłem im pokazać dokumentu żę trzeba rejestrować tylko gady, płazy i ptaki.... Zaświeciło mi światełko w tuneli, kiedy dowiedziałem się od faceta z zoologicznego żę miał ten sam problem, ale potem pajączki zostały mu zwrócone.. I powiedział mi żę jak opre się na tym że kupiłem pająki na giełdzie to się odczepią, a w najgorszym wypadku wlepią mojemu bratu grzywne ;P A i przy okazji wyczaili mojego lewego windowsa i zabrali mi twardy jako dowód rzeczowy (To wyjaśnia moją nieobecność na forum ;/).

Trzymamy się razem chłopie :)

tygrys
03-12-2007, 21:39
no i już nikt nie pisze że policja prawo łamie???? To jak to jest z tymi przepisami???

survivol
03-12-2007, 21:51
sprawa nie zakończona a Wy już chcecie oddawać pająki, z miłą chęcią przyjmę a jak się okaże że wszystko jest ok to posprzedaje :D a jak nie to pójdę na dożywocie (za darmo domek, jedzenie, kablówka) a tak szczerze to muzgo dowiedz się na podstawie jakiego art. i jakiego przepisu masz takie oskarżenie dodatkowo jeżeli kupowałeś przez allegro mają dostęp do gościa który Ci sprzedawał więc w czym problem bo tu nie powinno chodzić o Ciebie bo Ty kupowałeś w Polsce od polskiego sprzedawcy na terenie Polski a to mówi że nie potrzebujesz dokumentu pochodzenia a jak chcą to powinni się zgłosić do sprzedawcy który Ci te pająki sprzedał

p.s.
ustawa o gatunkach mocno jadowitych została przeniesiona na następny rok :)

muzgo
03-12-2007, 22:56
na początku kazdy no prawie kazdy namnie jechał poco oddawałes poco wpusciłes ich do domu itp a teraz sie to zmienia.
Rozmawiałem dzis z osobą ktura sie zna dosc dobrze na prawie i sie duzo dowiedziałem jesli wbije wam policja do domu i pokazecie im Art.64.1.usawy OP : posiadacz............ to nic niepomoze z dniem jak polska weszła do UE to zmieniły sie przepisy jest taki przepis na ktury są wymienione pajączki kture są pod ochroną np.Brychypelmy i jest napisane ze Nie mozna sprzedawac,Nie mozna kupowac ale mozna posiadac te pajączki.
A co najlepsze to ta ustawa jest napisana po angielsku niema wersi polskiej i ona nas dotyczy ale niejestem w stanie napisac jaka jest to dokładnie ustawa bo niezapisałem sobie a pamięci do takich spraw to ja niemam.
pozdro

Tomek@
03-12-2007, 23:03
na to wychodzi że skończymy z ptasznikami i będziemy kątniki chodowac jeżeli nam nie zabroniom :/

Marius
04-12-2007, 00:01
na to wychodzi że skończymy z ptasznikami i będziemy kątniki chodowac jeżeli nam nie zabroniom :/

Ee wiecie co? W sumie skąd mają się dowiedzieć co trzymamy w domach? Z allegro? Wystarczy nie sprzedawać już na allegro Brachypelm, a jeśli to niech robią to osoby, które mają papiery i już wszystko będzie ok :)

pzdr ;)

freeman
04-12-2007, 00:03
nie mozna sprzedawac i kupowac ale mozna posiadac :D fajne
czyli wystarczy omijac allegro i nie namierza tego handlu.

Marius
04-12-2007, 00:05
czyli wystarczy omijac allegro i nie namierza tego handlu.

Dokładnie - Brachypelmy znikną z allegro i zniknie cały problem bo w ogłoszeniu na forum koleś danych nie daje chyba, że osobie zainteresowanej, a wątpię by panowie mundurowi przeszukiwali arachnea i TCP i pytali każdego sprzedawce o dane ;)

pzdr ;)

freeman
04-12-2007, 00:06
wogole to jak juz to powinni najwyzej scigac za sprzedaz nie za kupno.

daV!d
04-12-2007, 01:33
wogole to jak juz to powinni najwyzej scigac za sprzedaz nie za kupno.

a jak wyobrażasz sobie kupno, bez sprzedaży ? ;]

freeman
04-12-2007, 04:49
widocznie mnie nie zrozumiales. poza tym allegro zawsze usowa nielegalne aukcje wiec czemu brachypelm nie usowaja..

survivol
04-12-2007, 05:02
widocznie mnie nie zrozumiales. poza tym allegro zawsze usowa nielegalne aukcje wiec czemu brachypelm nie usowaja..

dlatego że nie wiedzą o jakiejś ustawie tak jak najwidoczniej my ale coś mi tu podpuchą śmierdzi nagle na jakąś po angielsku ustawę się powołują skąd niby oni ją wytrzasneli ledwo znają polskie prawo a nie mówiąc o czytaniu po angielsku :) dodatkowo taka ustawa powinna być przetłumaczona bo ni inaczej niektóre słowa angielskie mają parę znaczeń więc można źle zinterpretować a prawo musi być czytelne i jasne nawet dla zwykłego szaraka, zapewne sprawa zostanie umorzona

aha tutaj jest opisana trochę podobna sytuacja ale też nie rozstrzygnięta
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=214568
jest tam ciekawy link do miłej lektury który lepiej mieć wydrukowany :D
http://www.cites.info.pl/prawo_PL/USTAWA_OP.pdf

freeman
04-12-2007, 17:08
to moze ja wystosuje zapytanie do allegro jak to jest z ich punktu widzenia. ze niby nie usuwaja a pozniej policja wie kogo odwiedzic. najwyzej znikna aukcje z pajaczkami :) ja i tak przez to allegro nie kupuje..

tygrys
04-12-2007, 23:29
to moze ja wystosuje zapytanie do allegro jak to jest z ich punktu widzenia. ze niby nie usuwaja a pozniej policja wie kogo odwiedzic. najwyzej znikna aukcje z pajaczkami :) ja i tak przez to allegro nie kupuje..

No ale ja kupuje. Głównie na allegro.

Sad_Mad
05-12-2007, 18:00
No ale ja kupuje. Głównie na allegro.

Oferty na forach internetowych sa duzo szersze i ciekawsze, z allegro mozna spokojnie zrezygnowac.

RustyNail
05-12-2007, 21:56
Panowie postawcie sie w mojej sytuacji!!!!!!!!!!
do domu niewpuscisz narobiesz przypału niezechcesz oddac to w papierach bendzie zakreslone ze odebrane siłą a nie oddane dobrowlonie !!!!!!!
ja sie przyznałem do wszystkiego niestawiałem oporu wpsciłem do domu i dobrowolnie oddałem i jestem w miare dobrej sytuacji jezeli poddam sie dobrowolnej karze to dostane tylko grzywne teraz czekam na następne przesłuchanie jeszcze niewiem nawet kiedy bende je miał.

Daj spokoj czlowieku,mnie psy zlapaly z kolega ktory mial marichuane i jak powiedzieli ze jedziemy do mnie do domu tez to ryknalem smiechem. Powiedzieli ze podziela to na pol i czesc bedzie ze jewt moja a czesc kolegi to ryknalem bardziej smiechem...ale jak juz wpusciles ich na kwadrat to wiesz...sprawa i problemy. A jedno wiem na pewno...jesli nie powolasz sie na pewna sprawe ktora miala miejsce jakisczas temu, w ktorej to uniewinniono handlarza pajakami to po ptakach.

Ja staram się z Polski wyjechać jak najszybciej się da w przyszłości oni nas zniszczą - zabraknie gatunków dla początkujących i dla zaawansowanych niech się od nas odp*%$#^.... Co oni sobie myślą, że co? Łatwo jest przysrać się do spokojnego terrarysty. Ludzie postarajcie sie zacząć rozmnażać pająki z papierkami to może za jakiś czas każdy papier będzie dostawać bo sam chcę kupić kilka Brachypelm - są bardzo ładne :) A póki co to muszę sprzedać, a nie kupić :( Polska to kraj w którym nieznane jest tępione czekam już na sąsiadów z widłami i pochodniami pod chatą :D :D

Z polski wyjezdzaja tylko slabiaki ktorzy nie potrafia poradzic sobie w tej twardej rzeczywistosci. Niech wyjada wszyscy hodowcy ptasznikow to bedzie wspaniale. Ja wlasnie posiadam kilka rzeczy ktorych psy by nie polubily ale walic system ktory nas zywi. Nie ma co sie martwic. Poprostu nie chwalcie sie w necie co macie, ile macie itp. Ja mam swoja stronke z pajaczkami ale widze ze lepiej zrezygnowac bo nie che tracic lividiumki,parahybanki i 7 innych pajaczkow...niebawem ludzie beda karani za posiadanie psa czy kota ale musimi stanac w szeregu i narobic na glowe tyranom...

RustyNail
05-12-2007, 22:37
Te sława miały znaczenie ironiczne ;)

pzdr

Niestety moje nie. Sory ale ja osobiscie jestem sfrustrowany faktem ze tylu polakow w tym moj starszy brat wyemigrowalo za latwym chajsem. Latwym pozornie bo polacy w anglii sa traktowani jak najtansze szmaty...wiem,bylem widzialem,przezylem i nawet obilem jednego goscia ktory powiedzial "Polish girls are good only for fucking and sucking" patrzac w strone moich polskich kolezanek...polska rzadzi,krakow dzieli,wawa sadzi...
Ps. Offtop-prosze nie kontynuowac tego watku...

Sad_Mad
05-12-2007, 22:59
Ja wlasnie posiadam kilka rzeczy ktorych psy by nie polubily ale walic system ktory nas zywi.

Nie "psy", tylko "policjanci".

Hassassin- zgadzam sie z Toba tylko w kwestii nie przyznawania sie do Brachypelm, bo to jest rzeczywiscie dobra droga, poza tym piszesz duzo offtopicowych glupot, ale nie chce kontynuowac watku.

Marius
06-12-2007, 01:21
Hassassin- zgadzam sie z Toba tylko w kwestii nie przyznawania sie do Brachypelm, bo to jest rzeczywiscie dobra droga,

No to ja nie mam Brachypelm ty nie masz Brachypelm on nie ma Brachypelm ona nie ma Brachypelm i już wszyscy jesteśmy legalni ;)

j/w zgadzam się z tym bo to tylko chyba może uratować nas od wizyty mundurowych - anonimowość i przede wszystkim omijać allegro szerokim łukiem można bardzo dobrze się zareklamować ze swoją ofertą na arachnea, scorpionidae, tcp i na pewno jeszcze innych serwisach także na klientów nikt narzekać nie będzie ;)

pzdr

Drach
06-12-2007, 10:56
(...) można bardzo dobrze się zareklamować ze swoją ofertą na arachnea, scorpionidae, tcp i na pewno jeszcze innych serwisach (...)

Tak? Skąd masz pewność, że nikt z osób które "węszą" nie będzie tu zaglądać? Znikną oferty z allegro.pl to policja i firmy praktykujące wskazywanie palcem osoby które sprzedają gatunki z CITES przeniosą się na serwisy terrarystyczne.

czeslaw
06-12-2007, 13:37
wiesz co ja bym na przesłuchaniach rzucał policjantom kłody pod nogi w postaci ustaw.

wygląda to tak że na przesłuchanie wchodzisz z wcześniej wydrukowanymi ustawami i na karzde ich zdanie odpowiadasz ripostą (zgodną z polskim prawem) bo oni napewno nie mieli racji zabierająć pająki.

a co do rozpoznania gatunków to możliwe że zoztali wcześniej przeszkoleni (na podstawie zdjęć) choćby przez zoo, ale jest to mało prawdopodobne (ja bym sie ih zapytał na przesłuchaniu z kond wiedzieli kture pająki mają zabrać a których nie.

edit.

a to ty sprzedawałeś tego vagansa na allegro, jak tak to czy dopisałeś że gatunek jest dozwolony do zprzedaży na terenie RP ?

funeral0
06-12-2007, 16:06
Może tu jest "pies pogrzebany", że nie dopisałeś tego jak że ważnego zdania. Przecież wystarczy wejść na allegro i Brachypelm do kupienia jest mnóstwo (teraz trochę mniej ale to ze względu na pogodę, tj wszystkich ptaszników.). Jeżeli by tak wyłapywali przez aukcje allegro to policja nie zawitała by do kilku osób (bo liczba to max 5-7 przecież) a do wielu, wielu więcej. No bo przecież tak: osoby sprzedające były by odwiedzane(w przybliżeniu powiedzmy zawsze tych 20-30 aukcji z Brachypelmami jest), i pomnóżmy to przez ilość osób (powiedzmy choć by te 5 czy 10) które kupują pajączki na tych aukcjach. Jeżeli to wszystko uwzględnimy to policjanci powinni dzień w dzień wpadać do co 5 z nas(osób hodujących ptaszniki. kupujących Brachypelmy). Jak wiadomo policja lubi wyszukiwać takie małe niedopatrzenia i z nich korzystać, bo mają z takich akcji premię, a łatwiej jest zabrać komuś pająka niż zająć sie rzeczami wymagającymi rzeczywiście interwencji. Bo o ile łatwiej jest wejść do domu nieświadomemu człowiekowi (zwłaszcza że wiele jest osób niepełnoletnich, nie do końca świadomych co im wolno a co nie(w świetle prawa) i/lub osób po prostu nie mających wcześniej do czynienia z policją) niż w pocie czoła biegać za przestępcami:P. Czepiają sie do nas a co z : bójkami, demolowaniem własności publicznej- tak nagminnym i częstym, pobiciami itp. Lub już jak tak bardzo chcą chodzić po domach to niech likwidują hodowle marihuany, ludzi którzy takimi gównami (przepraszam za wyrażenie ale takie jest po prostu moje zdanie) handlują itp, bo to jest plaga narodu, a nie fakt że ktoś posiada swoją pasję w którą wkłada wiele czasu, serca i pieniędzy! Nie bójmy się więc bo na forum w wielu tematach było przytoczonych tyle cytatów z ustaw/kodeksów itp. że po zapoznaniu się z nimi ,lub nawet w przypadku gdy ów policjant znajdzie się w naszym domu, mamy prawo wszystko to mu przedstawić i najnormalniej nie oddać pająków. Nie będzie to przeciwstawienie się policjantom, lecz obrona swoich własnych praw. Bo przecież jak by policjant podszedł do nas na ulicy i powiedział żebyśmy się rozebrali i oddali mu wszystkie pieniądze to zrobili byśmy to? POLICJA JEST DLA NAS!! NIE MY DLA POLICJI!! i o tym moi drodzy nie zapominajmy. Tak jak to jest w stanach ładnie ujęte, "to protect and serve"...

Powtórzę jeszcze raz wielkimi literami to co było wiele razy powiedziane i przytaczane przez ustawy:

Jeżeli chodzi ogólnie o ptaszniki: Nie trzeba do nich mieć żadnych papierów, ani o urodzeniu, ani o liczbie młodych, nic. W danym momencie żaden pająk nie jest w Polsce zabroniony, o poe murinusy itp będziemy się martwić kiedy wejdzie ustawa o zwierzętach niebezpiecznych. A to jak wiadomo wszem i wobec jest przekładane z roku na rok.

Jeżeli chodzi o Brachypelmy: Konwencja waszyngtońska CITES mówi wyraźnie o wyłapywaniu zwierząt z naturalnego środowiska i handlowaniu nimi poza granicami państwa (w naszym przypadku granicami unii europejskiej), w takim przypadku należy posiadać adekwatny do tego dokument. Jasno jest też powiedziane że ptaszniki Brachypelma mogą być trzymane w domach i tym samym nadwyżki hodowlane mogą być prawnie sprzedawane. Jedynie osoby prowadzące działalność gospodarczą muszą posiadać dokumenty do sprzedaży tych pająków (ogólnie ptaszników). I chyba wszystko tu ująłem. Mam nadzieje że zrobi się w tym temacie nieco jaśniej i życzę aby nikomu z nas nigdy policja w drzwi nie zapukała, jak i przez ptaszniki tak i w innej sprawie ;).
Pozdrawiam!

survivol
06-12-2007, 16:30
wiesz co ja bym na przesłuchaniach rzucał policjantom kłody pod nogi w postaci ustaw.

wygląda to tak że na przesłuchanie wchodzisz z wcześniej wydrukowanymi ustawami i na karzde ich zdanie odpowiadasz ripostą (zgodną z polskim prawem) bo oni napewno nie mieli racji zabierająć pająki.
(...)
a to ty sprzedawałeś tego vagansa na allegro,i czy jak tak to czy dopisałeś że gatunek jest dozwolony do zprzedaży na terenie RP ?

To pewnie jesteś prawnikiem skoro masz taką wiedzę, już to widzę ty ripostujesz a policjant swoją ripostę z art. z godnie z blablabla a Ty yyyyyyyyy i tak by wyglądała sprawa dodatkowo w notatkach zapisali by: wulgarne zachowanie, cwaniactwo itp. co im na głowę przyjdzie, czego nie twierdze że nie wolno się bronić bo trzeba tylko mądrze a nie, skąd jesteś przekonany że nie mieli racji zabierając pająki robią to co im karzą to robią, jeżeli jest jakaś ustawa o której nie wiemy a się na nią powołują to jest problem bo zależy od sądu którą weźmie za bardziej wiarygodną

aha czytaj wątki dokładnie jest napisane co sprzedał gdzie sprzedał i co spreparował a jeżeli chodzi o dopis na aukcjach "Pająk dopuszczony do obrotu w Polsce. Zapewniam humanitarne warunki transportu." to bez tego aukcja zaraz zostanie skasowana

funeral0
06-12-2007, 16:53
Jakie notatki ? Jakie wulgarne zachowanie i jakie cwaniactwo? Wszystkie jak to nazwałeś notatki, to zeznania które spisuje policjant. Po zakończeniu przesłuchania daje ci cały tekst do przeczytania, jeżeli ci coś nie pasuje ma obowiązek nanieść poprawki. Dopiero podpisany przez ciebie taki dokument jest wiarygodny. Widzę że nigdy nie miałeś żadnego kontaktu z policjantami a najbardziej wykrzykujesz swoje opinie na ten temat. Skoro uważasz że należy siedzieć jak mysz pod miotłą w chwili kiedy policjant bezkarnie depcze twoją osobę i w tym samym łamie twoje prawa, to nie ma przeszkód, rób tak jak uważasz. A najlepiej nie pisz o rzeczach o których niewiele wiesz, bo ktoś jeszcze skorzysta z twoich rad. A po drugie nie ma tajnych przepisów o których wiedzą tylko policjanci a my nie możemy się ich doszukać. Jakoś do tej pory nawet zapytani na jakich zasadach zabierają pająki nie potrafili podeprzeć tego jakimś przepisem/prawem. Bo jakoś "hodowla gatunków śmiertelnie niebezpiecznych które zawładną naszą planetą i zabiją wszystkich ludzi" do mnie nie przemawia.

Przepraszam jeżeli w jakis sposób cię uraziłem w tej wypowiedzi, lecz po prostu nie lubię kiedy ludzie wymądrzają sie na tematy z którymi nie mieli żądnego kontaktu/do czynienia i nic o nich nie wiedzą.

survivol
06-12-2007, 17:23
ok może z tymi notatkami trochę przesadziłem ale muzgo pisał że oni powołują się na ustawę po angielsku, niestety nie wiemy jaka bo nie zapisał sobie więc jest problem
nie wiemy co tam jest napisane co za tym idzie nikt mu nie poradzi nic innego tylko na trzymanie się ustaw które były już wertowane

Fazie
06-12-2007, 19:15
Wczoraj tak szukałem i szukałem aż w końcu znalazłem papierek który dostałem wraz z B. smithi kupionego ponad rok temu na allegro. Są na nim dane moje, sprzedającego i tylko takie zdanie: "Pochodzi z mojej hodowli i zostało narodzone w niewoli". Czy w związku z takim oświadczeniem mój smithi jest u mnie legalnie i nie muszę sie bać (hipotetycznie)?

muzgo
06-12-2007, 19:34
koledzy spokojnie z dniem jak polska weszła do UE to zmieniły sie przepisy jest taki przepis na ktury są wymienione pajączki kture są pod ochroną np.Brychypelmy i jest napisane ze Nie mozna sprzedawac,Nie mozna kupowac ale mozna posiadac te pajączki.
To mi powiedział prawnik ktury ledwie to znalazł policja postawiła mi tylo zazuty usiłowania sprzedazy i kupna.
A w aukcji pod spodem napisałem ze pająk prawnie dopuszczony do obrotu w polsce i zapewniam chumanitarny transport,o takie szczeguły zadbałem ale jakos niewyszło.

A jedno wiem na pewno...jesli nie powolasz sie na pewna sprawe ktora miala miejsce jakisczas temu, w ktorej to uniewinniono handlarza pajakami to po ptakach.

jak wiesz ze niewygram to napisz mi o jaka sprawe chodzi.

//Pisz w jednym poście -mpx

funeral0
06-12-2007, 20:14
To muzgo pokaż mi ten przepis, że nie można sprzedawać i kupować Brachypelm. Tak czarno na białym bo jakoś nie wierze że unia ma swoje przepisy poza cites. Nie można kupować z odłowu pająków i nie można sprzedawać poza granice na czarno. Z tym walczą od kilku lat w Niemczech. Z tym że tam jest "ptasznikarstwo" bardziej popularne i nie upadli tam na głowę i nie ścigają uczciwych ludzi.

I dodam tylko jedno, przepis w którym mowa o zakazie sprzedaży i kupna, lecz legalności posiadania sam sobie zaprzecza i wyklucza. Bo skąd posiadać skoro nie można kupić?

muzgo
06-12-2007, 23:28
no własnie skad masz miec jak niemozesz kupic a ktos niemoze ci sprzedac
jak bende u tego prawnika to powiem zeby mi podał mi ten przepis ale ja wam pisze to co usłyszałem od prawnika.

Marius
06-12-2007, 23:42
jak bende

Miałem już Ci to oszczędzić, ale te nagminne kaleczenie języka Polskiego mnie wyprowadza z równowagi. Nie broń się żadną "dysleksją" czy czymś jeszcze bo dla takich ludzi jak i tych mających pewne kłopoty z ortografią do których ja też należę zdarza mi się robić błędy, ale dla takich ludzi właśnie mamy słowniki internetowe czy przeglądarki typu Mozilla Firefox, która sama podkreśla na czerwono błędy i pomaga to uniknąć kaleczenia naszego ojczystego języka.

Co do samej sprawy to chyba wszystko zostało wyjaśnione mianowicie:

1. Papierów mieć nie trzeba, ale dla świętego spokoju i bezpieczeństwa lepiej je mieć.

2. Omijać allegro szerokim łukiem by zapobiegać sytuacjom takim jaka miała miejsce w tym przypadku.

3. Nie chwalić się za bardzo co mamy w domu, chyba że, pokazujemy jakieś foto Brachypelmy to i tak już bez znaczenia bo swoich danych na forum nikt nie podaje poza ważniejszymi osobami, a taki zwykły użytkownik jest anonimowy.

To chyba by było na tyle teraz możemy jedynie czekać co dalej będzie się działo.

pzdr ;) Apeluje do was: PILNUJCIE SIĘ TO NIE BĘDZIE KŁOPOTÓW

czeslaw
07-12-2007, 01:05
owszem są przepisy UE, ale jak by zabraniały sprzedaży Brachypelm to:
1. nie sprzedawano ich w żadnych sklepach (ja niedawno kupiłęm w sklepie smithiego)
2. aukcje Allegro.pl z tymi pająkami były by natychmiast kasowane, a jak wiadomo tak nie jest

Kazio
07-12-2007, 01:08
1. nie sprzedawano ich w żadnych sklepach (ja niedawno kupiłęm w sklepie smithiego)

Dostałeś papiery na smithiego w tym sklepie?

Zax
07-12-2007, 10:57
Mi zabrali wszystkie pająki i skorpy w kwietniu i oddali do ZOO. wczoraj miałem sprawe w sądzie i nawet nic nie musiałem mówić xD Zapytali się tylko czy miałem w kolekcji Pandinus imperator i powiedzieli, że sprawa wogóle nie powinna się odbyć i pająki są do zwrotu :P Z Za dwa tygodnie mam je odebrać z Zoo. Jednak radzę każdemu kto ma taką sytuację, na przesłuchanie wziąć kopię ustawy którą można pobrać ze strony citesu. W niej wszystko jest napisane i jak sąd to przeczyta to nie będzie miał wątpliwości co do Waszej niewinności :P

muzgo
07-12-2007, 16:35
Własnie dzis dzwonili domnie panoeie policjanci i powiedzieli mi ze muszą zabezpieczyc sprawe w sadzie w taki sposob ze przyjadą domnie do domu i mam im zapłacic od 300 do 500zł a jak im niezapłace to cos mi zabiorą z domu.
Ale ja nic niemam ani samochodu ani nic niejest namnie zarejestrowane co najwyzej spodnie bluze koszulki skarpetki to tylko jest moje no i jeszcze pająki.

-Michał-
07-12-2007, 16:41
Własnie dzis dzwonili domnie panoeie policjanci i powiedzieli mi ze muszą zabezpieczyc sprawe w sadzie w taki sposob ze przyjadą domnie do domu i mam im zapłacic od 300 do 500zł a jak im niezapłace to cos mi zabiorą z domu.
Ale ja nic niemam ani samochodu ani nic niejest namnie zarejestrowane co najwyzej spodnie bluze koszulki skarpetki to tylko jest moje no i jeszcze pająki.

jak masz 18 lat to powiedz mamie zeby cie na kilka dni wymeldowała wtedy beda mogli zabrac ci tylko skarpetki :P bo tak jak jestes zamelodwany w domu to komornik wpadnie upatrzy sobie cos z zabierze :)

ps. za co co ty im masz płacic ? nie daj sie powiedz ze im nie zapłacisz, maja nakaz zeby wejsc do domu ? zapytaj jakim prawem masz im coś płacic ?:) przeciez to im ma zalezec zeby mielie jakieś "dowody" "przeciwko" tobie a nie ze ty im masz płacic ... a moze na karmowke chca ??:P

freeman
07-12-2007, 16:47

pierwszy raz slysze o czyms takim

Marius
07-12-2007, 17:30

13 wyrazów źle napisanych. Nie sądziłem, że będę musiał Ci to dokładniej wytłumaczyć : przestrzeganie zasad pisowni to nie tylko "ó", "u", "rz", "ż" czyli ortografia, ale także "ś", "si", "ć", "ci" czyli zmiękczenia itd. Zapraszam :
http://www.instalki.pl/programy/download/przegladarki_www/Firefox.php

Co do samego sensu wypowiedzi to bardzo mnie to zadziwiło i śmierdzi mi tu jakimś przekrętem - Policja nie może nic takiego zrobić ! Nie daj się im... Grzecznie, kulturalnie, ale protestuj i broń się jak tylko możesz, a przede wszystkim dokładnie ich zapytaj o tą kasę co masz im niby dać bo ta sprawa jest bardzo tajemnicza....

pzdr ;)

BadBekon
07-12-2007, 17:36
Bardziej to wygląda na lekki sposób zarobku dla nich. Brat szwagierki jest policjantem, więc spróbuje coś w tej sprawie pomóc;)

Twardy
07-12-2007, 18:53
trochę pogadałem
jeżeli by tak było to dzwonili by z sądu a nie z policji
najpierw przychodzi windykator, jak się od niego migasz to przychodzi komornik ale po pół roku minimum
nie dzwonili by do Ciebie tylko do twoich rodziców jeżeli masz mniej niż 18

Marius
07-12-2007, 19:14
trochę pogadałem
najpierw przychodzi windykator, jak się od niego migasz to przychodzi komornik ale po pół roku minimum

Zgadzam się, po za tym czy Ciebie i ogólnie was nie zastanawia ta sytuacja? Mi tu śmierdzi podpuchą jakąś albo ściemą bo muzgo głupoty pisze.

pzdr ;)

muzgo
07-12-2007, 19:40
trochę pogadałem

dzwonili z policji bo jeszcze sprawy w sądzie niemam dopiero sie na nia zapowiada prokurator tak zaządził a on ma policje do dyspozycji !!!!!!!!!! i policja to wykonuje a dzwonili domnie bo chcieli nr tel na przesłuchaniu a tak wogule to mam nawet 19lat!!!!

Zgadzam się, po za tym czy Ciebie i ogólnie was nie zastanawia ta sytuacja? Mi tu śmierdzi podpuchą jakąś albo ściemą bo muzgo głupoty pisze.

pzdr ;)

Jezeli Cie moja pisownia gniecie te błędy to sie odniej odstosunkuj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na jakiej podstawie twierdzisz ze ta sytuacja to podpucha???????????????
Na jakiej podstawie twierdzisz ze pisze głupoty???????????????????????

Teraz prosze o wytłumaczenie na te oszczerstwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
//Jest coś takiego jak opcja "edytuj" - służy ona po to aby nie pisać posta pod postem - Szopek

Marius
07-12-2007, 20:09
Jezeli Cie moja pisownia gniecie te błędy to sie odniej odstosunkuj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na jakiej podstawie twierdzisz ze ta sytuacja to podpucha???????????????
Na jakiej podstawie twierdzisz ze pisze głupoty???????????????????????

Teraz prosze o wytłumaczenie na te oszczerstwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poczekajmy na wypowiedz pewnej osoby... Zresztą jak tu już ktoś pisał wystarczy policji pokazać te ustawy i grzecznie wytłumaczyć sprawę, a zrezygnują ale jak ktoś da dupy to już będą w nią jechać ile wlezie :P Oszczerstwa? po prostu stwierdzam, że coś mi tu nie pasuje. To wszystko i pamiętaj mądry człowiek tylko się uśmiecha gdy głupi ryczy ze śmiechu, a także mądry człowiek tylko kulturalnie zwraca na coś uwagę, a głupi krzyczy i wyzywa. To taka myśl, zresztą po co Ci tyle wykrzykników i znaków zapytania?

EDIT : Używaj opcji edytuj bo zaraz dostaniesz napis : "Używaj opcji edytuj - Szopek" :)

pzdr ;)

info-0
07-12-2007, 20:14
Oszczerstwa? Stary... Nie wiem na jakim zadupiu mieszkasz, ale dałeś się wyrolować, a policjanci chcą na tobie zarobić ładną kasę. Za takie zachowanie policji możesz ich podać do sądu i prosić o zwolnienie ich z pracy dyscyplinarnie.

Po drugie, gadałem z policjantami i powiedzieli mi że ich pająki nie interesują. W Polsce CITES nie obowiązuje. Obowiązuje POLSKIE prawo. Co jeszcze? Nie mogą Ci nic zabrać bez nakazu sądowego, a jak sądzę tego nie mieli, prawda?

No i jak na 19 latka to za grosz nie masz szacunku do języka polskiego. Za takie coś powinno się karać ostrzeżeniami. I żadne dys-mózgowie tu nie pomoże. No i prosiłem o linki, gdzie indziej oprócz brukowców była ta sprawa rozdmuchana? Nigdzie. A FAKTowi ufać nie należy i trzeba część z tego co napiszą mocno filtrować :). Napiszą każdą sensację byle tylko utrzymać się na rynku. Eot.

//Nie pozwalaj sobie za dużo - Szopek

EDIT:

OK. Sorki poniosło człowieka biednego :(

muzgo
07-12-2007, 20:27
Jezeli chodzi wam o nick "muzgo" że jest napisane przez "u" a nie przez "ó" to własnie ma byc pisane przez "u".
Zgzdza sie panowie policjanci nakazu niemieli oddałem dobrowolnie,wiem ze mnie zato potępiacie.
Na przesłuchaniu pokazałem wszystkie ustawy jakie miałem ale one ich nieobchodziły
postawiono mi zarzuty na podstawie ustawy o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004r
Art.128.2.d

Twardy
07-12-2007, 20:33
no to Cię rolują stary, no sorry, ale policja nie ma prawa żądać od Ciebie pieniędzy za rozprawę sądową. Oddałeś twoja sprawa, ale zanim policja Ci chce coś zabrać to przedstawia powód, a ty im pokazujesz w odpowiedzi co masz przeciwko (tylko grzecznie) i oni muszą Ci to wytłumaczyć- jak zadzwonię do Ciebie i powiem że jestem z policji i że chce twój telewizor i żebyś dał mi na piwo bo powiem, że tak jest i już to też mi dasz? Rozumiem że byłeś wystraszony i że sytuacja była dla Ciebie nowa, ale zastanów się troszkę...

muzgo
07-12-2007, 20:51
niebende sie tu denerwował na forum ze komuś przeszkadza moja pisownia albo że ściemniam itp jesli ktos naprawde chce sie czegos dowiedziec albo pomóc mi to niech pisze na gg 277325 postaram sie juz niepisac na tym forum bo zamiast udzielic pomocy innej osobie to wolicie ja pogonic albo zglebic więc dzięki wszystkim kturzy mi pomogli i wszystkim kturzy na mnie jechali.

info-0
07-12-2007, 21:01
Dobra wkleję to jeszcze raz. Niech sobie każdy to wydrukuje w kilku kopiach najlepiej.

"Art. 64. 1. ustawy O ochronie przyrody:
"Posiadacz zwierząt, o których mowa w art. 61 ust.1, zaliczonych do płazów, gadów, ptaków lub ssaków, a także prowadzący ich hodowlę, jest obowiązany do pisemnego zgłoszenia ich do rejestru."

Obowiązek ten nie dotyczy zatem posiadaczy ryb i bezkręgowców (np. ptaszników, skorpionów, owadów), zostali oni zwolnieni z obowiązku zgłoszenia do rejestru.

Zgodnie z art.64 ust.2 tej samej ustawy obowiązek nie dotyczy także:
1) ogrodów zoologicznych;
2) podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie handlu zwierzętami, o których mowa w art. 61 ust. 1;
3) czasowego przetrzymywania zwierząt w celu leczenia i rehabilitacji.
niezależnie do jakich grup systematycznych należą

Rejestracji podlegają tylko te, o których mowa w art.61 ust.1:
Przewożenie przez granicę państwa roślin i zwierząt należących do gatunków, podlegających ograniczeniom na podstawie przepisów prawa Unii Europejskiej, a także ich rozpoznawalnych części i produktów pochodnych, wymaga uzyskania zezwolenia ministra właściwego do spraw środowiska, z zastrzeżeniem ust. 2.

Zgodnie z przepisami prawa UE zezwolenie ministra jest konieczne do przywozu (spoza UE) okazów z gatunków aneksów A i B Rozporządzenie Rady (WE) Nr 338/97 oraz do wywozu (poza UE) okazów z gatunków aneksów A, B i C Rozporządzenie Rady (WE) Nr 338/97. Okazy z aneksu D żadnego zezwolenia nie potrzebują, więc nie podlegają pod przepis art.61 ust.1, nie podlegają zatem pod przepis art.64 ust.1, czyli ich posiadacze nie mają obowiązku zgłaszania ich do rejestru.

Co trzeba zgłaszać do rejestru? - wyłącznie posiadane żywe płazy, gady, ptaki lub ssaki z gatunków ujętych w aneksach A, B lub C do Rozporządzenie Rady (WE) Nr 338/97. Możecie to sprawdzić w tabelach zwierząt prezentowanych na serwisie.

Nie jest to jednak interpretacja wynikająca z tekstu ustawy, ale z wyżej wspomnianych już rozporządzeń samej Unii!

Zwierzęta należy zgłosić do rejestru w terminie 14 dni od powstania tego obowiązku.

Należy zwrócić uwagę na to, że wszędzie w ustawie mowa tylko i wyłącznie o obowiązku pisemnego zgłoszenia do rejestru a nie o obowiązku zarejestrowania. Co zostawia bardzo dużą furtkę do obchodzenia przepisów, wystarczy bowiem napisać zgłoszenie w 2 egzemplarzach, nakleić na jednym z nich znaczek opłaty skarbowej za 5zł plus 50 gr za każdy załącznik (wynika z ustawy o opłacie skarbowej Dz.U. z 2000 r., Nr 86 poz.960 z późn.zm.), złożyć w biurze podawczym w starostwie/urzędzie miasta, biorąc potwierdzenie (stempel 'wpłynęło dnia') na swojej kopii i tym samym spełniliśmy obowiązek wobec ustawy. Nawet jeżeli starosta z jakiś powodów odmówi nam wpisania zwierzęcia do rejestru obowiązek wobec ustawy spełniliśmy, nie zachęcamy jednak do obchodzenia w ten sposób przepisów a chcemy jedynie pokazać jak nieprecyzyjne i sprzeczne ze sobą jest polskie prawo.

I na koniec. Ustawa nie wymaga, aby osoba nie prowadząca działalności gospodarczej w zakresie handlu zwierzętami posiadała i przekazywała przy odsprzedaży zaświadczenie o wpisie do rejestru."

To z Terrarystyka.pl. A tutaj daję dokładnie ustawę starą i nową:

Historia wprowadzenia CITES do Polski (http://www.cites.info.pl/prawo_PL/PRAWO_PL_HIST.pdf)

Nowy przekład (http://www.cites.info.pl/CITES/CITES_TEKST.pdf)

Aha, załącznik CITES i aneksy polskie nie są tożsame :).

A co do Ciebie tygrys i muzgo sorki, was może nie rażą błędy ortograficzne sypane seriami, muzgo który dał się brzydko mówiąc zrobić przez policję, etc. Mnie rażą. Jestem nauczycielem co prawda nie polskiego, ale szacunek do języka ojczystego SIĘ NALEŻY.

Jak Ci nie pasuje to forum, droga wolna idź sobie.

Marius
07-12-2007, 21:11
Gadałem z nim i doszlismy do wniosku że koniec z forum. Nie opłaca sie tu nic pisac.Bo albo czepicie sie za błedy albo że wali sie scieme.

Tak nasze forum to banda debili i kserokopiarek coś nie pasuje to droga wolna :D Przykro mi, że tracimy takich dwóch "mondrych" użytkowników.

niebende sie tu denerwował na forum ze komuś przeszkadza moja pisownia albo że ściemniam itp jesli ktos naprawde chce sie czegos dowiedziec albo pomóc mi to niech pisze na gg 277325 postaram sie juz niepisac na tym forum bo zamiast udzielic pomocy innej osobie to wolicie ja pogonic albo zglebic więc dzięki wszystkim kturzy mi pomogli i wszystkim kturzy na mnie jechali.

Dobra skoro "niebendziesz" to trudno, ale my po prostu mamy szacunek dla naszego ojczystego języka i boli nas jako Polaków czytanie wiadomości gdzie jest błąd na błędzie. Jeśli jesteś jakimś dyslektykiem to już ci podałem link do Mozilli. Boli mnie tylko, że nie macie szacunku dla ojczystego języka gdyby moja polonistka uczyła Cię Polskiego to nie zdałbyś na pewno. Jeśli ktoś Cię grzecznie upomina to bądź trochę okrzesany i wychowany aby odpowiedzieć równie uprzejmie i jeśli osoba ma rację to stosować się do jego uwag. Racje mam na pewno - kaleczyć języka Polskiego nie wolno!
Info-0 co do ostrzeżeń to jestem za to by nauczyło użytkowników szacunku do naszego ojczystego języka :)

Z poważaniem
kserokopiarka, debil, polonista Marius ;)

tygrys
07-12-2007, 21:12
nie trzeba rejestrowac! Ale to nie chodzi o rejestracje tylko o posiadanie dokumentu np o urodzeniu w niewoli, bo jest podejrzenie że np zwierze jest przywiezione z zagranicy nie legalnie. Dzwoniłem do takiej facetki z ministerstwa zajmująca sie cites i mówiła że to o to chodzi. A wy nadal o tej rejestracji. Mimo że pająki nie są ssakami gadami płazami ptakami ale są zwierzętami objetymi CITES (np brachypelmy) i za to sie czepiają.Dzwoniłem do wielu osób zajmujących sie cites i dużo sie dowiedziałem.
Dużo osób też mówiło że nie jest to sprecyzowane, no bo nie jest. Jest bałagan i tyle. Ale jestem dobrej mysli.
Pozdro dla Muzga
A czy musicie upominac na forum trudno napisac na gg żeby uważał na błedy???? Z tematu o polskim prawie, policji i pająkach robi sie bałagan.

info-0
07-12-2007, 21:18
A umiesz czytać do końca? Czy nie bardzo? Nikt nie musi Ci tego papierka dawać. A skoro pani zajmująca się CITES jest taka mądra to niech napisze skąd taki papierek wziąć :). Bo z Ustawy Cites wynika tyle, że kiedyś nadawało takie papiery Ministerstwo Ochrony Środowiska :).

tygrys
07-12-2007, 21:31
A umiesz czytać do końca? Czy nie bardzo? Nikt nie musi Ci tego papierka dawać. A skoro pani zajmująca się CITES jest taka mądra to niech napisze skąd taki papierek wziąć :). Bo z Ustawy Cites wynika tyle, że kiedyś nadawało takie papiery Ministerstwo Ochrony Środowiska :).

Jak to skad? Chłopie piszesz tu o jakis ustawach a nie wiesz że taki papier wystawi Ci weterynarz powiatowy??? Zadzwoń zapytaj sie!Pare osób takie papiery ma.
Jeszcze raz pisze to nie chodzi o obowiązek rejestracji tylko o obrót zwierzętami objętymi cites.
Zrozumieliscie???

info-0
07-12-2007, 21:33
Hehe to spróbuj załatwić taki papierek :). Bo gadać to można, ale załatwić oj tu są schody (bynajmniej w Łodzi). Ale mniejsza z tym.

tygrys
07-12-2007, 21:37
Hehe to spróbuj załatwić taki papierek :). Bo gadać to można, ale załatwić oj tu są schody (bynajmniej w Łodzi). Ale mniejsza z tym.
No dobra jest problem bo np na weterynarza trzeba czekac około 2 miesiecy. Ale czy to jest wytłumaczenie dla policji?No chyba nie. A papier da sie załatwic tylko że trzeba troche poczekac.

mpx
07-12-2007, 22:10
Za kolejne takie dyskusje będą lecieć warny...

Messiah
08-12-2007, 11:22

Ma racje naprawde jest ciężko ale wy wszyscy panikujecie ja mam tylko brachypelmy mija jedna sąsiaka wie o nich ale ostatnio sie bała i sie pytala czy te moje zwierzki do niej nie przyjdą i nic jej nie zrobia.No i teraz moge sie bac ale co mam mądrego ojca jeżeli wpadną niebiescy jak mnie nie bedzie w domu to je schowa i co napewno nie mają nakazu przeszukania i luz ale za bardo panikujemy.

tygrys
08-12-2007, 16:24
Ma racje naprawde jest ciężko ale wy wszyscy panikujecie ja mam tylko brachypelmy mija jedna sąsiaka wie o nich ale ostatnio sie bała i sie pytala czy te moje zwierzki do niej nie przyjdą i nic jej nie zrobia.No i teraz moge sie bac ale co mam mądrego ojca jeżeli wpadną niebiescy jak mnie nie bedzie w domu to je schowa i co napewno nie mają nakazu przeszukania i luz ale za bardo panikujemy.

Zaraz zaraz po co chować???
Przecierz każdy pisze że nie trzeba żadnych papierów....
A co do dokumentu o urodzeniu w niewoli. Owszem trudno załatwic ale sie chyba da no nie?
Bo policji nie powiesz, no wiecie nie chciało mi sie załatwiac bo trudno i wogule....
Ich to nie interesuje

kasta174
08-12-2007, 17:11
Widze, że co niektórzy już się motają w tym wszystkim.Tak jak napisał kolega wcześniej...nie trzeba mieć papierków,ale lepiej siedzieć cicho...To jaki to ma wszystko sens. Nic nie trzeba mieć a wszyscy się boją że ktoś zastuka do ich drzwi, przecież Policja nie ma prawa, prawo jest po naszej stronie itd... Skoro tak jest to po co się boicie i nie chcecie sie ujawniać?

kubad13
09-12-2007, 13:00
kurde czegos tu nie rozumiem ponoc trzeba miec a ja jak kupywalem mojego pierwszego ptasznika B.emilia kupilem ja w zoo w wroclawiu to nic nie dostalem a chyba w zoo musi byc wszystko legalnie..

czeslaw
10-12-2007, 13:09
Dostałeś papiery na smithiego w tym sklepie?

nie nie dostałem a co ?

7hund3r
24-01-2008, 20:59
Miałem dokładnie tą samą sytuacje.... Sprzedawałem na allegro boehmei, wezwali mojego brata na świadka, bo na niego allegro. Zaraz po przesłuchaniu go policja przyjechała na chate.. Popatrzyli popatrzyli i porobili zdjęcia 3 pajączków, powiedzieli że wyślą je gdzieś tam do Poznania. Potem doczepili się do vagansa L13 samicy zapłodnionej, oczywiście będąc "zielonymi" nie zauważyli kędziora, smithi i emilki... Wypisali raport w którym pisze mniej więcej iż pająki są u mnie tylko na przechowaniu do końca sprawy, a po zakończeniu mi je zabiorą. ;/ Jeszcze nie zdążyłem im pokazać dokumentu żę trzeba rejestrować tylko gady, płazy i ptaki.... Zaświeciło mi światełko w tuneli, kiedy dowiedziałem się od faceta z zoologicznego żę miał ten sam problem, ale potem pajączki zostały mu zwrócone.. I powiedział mi żę jak opre się na tym że kupiłem pająki na giełdzie to się odczepią, a w najgorszym wypadku wlepią mojemu bratu grzywne ;P A i przy okazji wyczaili mojego lewego windowsa i zabrali mi twardy jako dowód rzeczowy (To wyjaśnia moją nieobecność na forum ;/).

Trzymamy się razem chłopie :)

zastanawia mnie tylko jedno co by zrobili jak by po zakonczeniu sprawy przyszlo by co do czego i chcieli by zabrac pajaki a ty bys powiedzial ze np uciekly :o
wybaczcie ale tak sobie pomyslalem ...

krecik
24-01-2008, 23:39
zastanawia mnie tylko jedno co by zrobili jak by po zakonczeniu sprawy przyszlo by co do czego i chcieli by zabrac pajaki a ty bys powiedzial ze np uciekly :o
wybaczcie ale tak sobie pomyslalem ...

By miał jeszcze większą lipe:p