Tuż nad ranem trafił się smaczny kąsek dla wszystkich maniaków pajęczego świata. Mirek Ogórka (mmsilesia.pl) który już od jakiegoś czasu podsyła bogate w treść reportaże z ze śląskich giełd terrarystycznych, postanowił wzbogacić Arachnea.org o nowy opis gatunku pająka. Jest nim niedaleki kuzyn rodziny ptaszników - przedstawiciel rodziny Dipluridae -
Linothele fallax !!
Gatunek można co jakiś czas spotkać na allegro, jednak w Polsce nie jest jeszcze tak popularny jak za zachodnią granicą. Wierzę że artykuł odwróci sytuację o 180 stopni na naszą korzyść i część ludzi zainteresuje się jego hodowlą. Osobiście nie miałem jeszcze okazji opiekować się takim diabełkiem, ale jestem tak niesamowicie nakręcony po tym co przeczytałem, że już powoli się rozglądam... ;-)
Standardowo informuję o
zmianie nazwy prawego modułu 'Ptaszniki' na 'Mygalomorphae' oraz nowej kategorii - Dipluridae w której znajduje się wyżej reklamowany opis fallax`a.
Pod koniec prac związanych z "naprawą" strony głównej obiecuję wrzucić zalegające gdzieś głęboko w ukrytych działach nowe opisy ptaszników. Znajdują się tam naprawdę warte uwagi pozycje ;-)