Forum Serwisu Arachnea

Sklep internetowy Pirania

Sklep internetowy TerraSklep

!!!! miejsce na ogłoszenia !!!!

Już jest Serwis Brachypelma - serwis na temat Brachypelm.
Już niedługo powstaną nowe serwisy gatunkowe - przeczytaj o nowym projekcie tu

Stary 03-01-2010, 20:37   #1
Andrzej Mężczyzna
Administrator

Andrzej's Avatar

Miasto: Wrocław
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Andrzej
Domyślnie Nowy projekt Arachnea - Serwisy gatunkowe

Z przyjemnością informuję o uruchomieniu nowego projektu Arachnea - Serwisów gatunkowych.

Naszym celem jest dostarczenie hodowcom poszerzonej wiedzy na temat różnych gatunków pająków oraz umożliwienie też Wam dzielenia się swoją wiedzą w sposób bardziej precyzyjny. Dotychczas do tego celu wykorzystywaliśmy naszą stronę główną i forum, ale żadne z tych narzędzi nie daje nam pełnych możliwości wykorzystania potencjału, jakim dzięki Wam dysponujemy. Od dzisiaj chcemy zatem ze wszystkimi Użytkownikami robić to w nieco inny, bardziej efektywny sposób.

Zapraszam zatem wszystkich już dziś na stronę www.arachnea.org/brachypelma, a wkrótce też na kolejne serwisy, które będą w całości omawiać różne gatunki ptaszników (może w przyszłości też innych pająków).

Za cały projekt serwisów gatunkowych odpowiedzialny będzie Maxtor. Przekaże on zatem swoje dotychczasowe obowiązki Koordynatora Moderatorów w inne ręce, aby stworzyć przy naszym wspólnym zaangażowaniu coś w rodzaju encyklopedii pająków.

Chciałbym tu podkreślić, że nasz pierwszy serwis jest "serwisem startowym" na bazie którego będziemy ustanawiać kierunki, którymi warto podążyć szukając najlepszych rozwiązań. To, jaki będzie ostateczny kształt tego projektu zależy nie tylko od Zespołu Arachnea, ale również od wszystkich Użytkowników. Aby zamieścić tu najlepsze i najciekawsze materiały utworzymy nowy dział na forum, na którym każdy będzie mógł zamieszczać różne informacje (teksty, zdjęcia, filmy i inne materiały), które zostaną później przeniesione do serwisów gatunkowych. Tu też zdecydujemy wspólnie, jaki powstanie kolejny serwis omawiający kolejne gatunki ptaszników.

Poza materiałami, którymi możecie nas wspierać poprzez zamieszczanie ich na forum, będziemy chcieli nawiązać również dłuższą współpracę z różnymi osobami. Rozwijanie tego projektu jest ambitnym posunięciem, który wymaga współpracy wielu osób. Zapraszamy zatem już dzisiaj wszystkich, którzy uważają, że mogą wnieść od siebie coś pożytecznego. Informuję jednak, że tym razem nie będziemy tworzyć stałych grup, a jedynie grupę, do której przynależność będzie określona czasem wykonywania pewnych zadań. Oczywiście im większego zadania ktoś się podejmie lub też będzie wykonywała taka osoba różne zadania jeden po drugim, tym też okres przynależności do grupy będzie dłuższy.
Szczegóły takiej współpracy będzie już omawiał Maxtor przy moim i LoRda wsparciu.
Andrzej jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-01-2010, 21:07   #2
Maxtor Mężczyzna
Serwisy Gatunkowe
wiarygodny

Maxtor's Avatar

Miasto: Kielce
Wyślij wiadomośc przez Skype do Maxtor Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Maxtor
Domyślnie

Witajcie.

Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że serwis gatunkowy - Brachypelma nie jest ukończony w tej startowej wersji (m.in mapki występowania). Mam nadzieję, że na dniach wszystko skończę i będziemy mogli ten serwis rozwijać o nowe informacje już na bieżąco. Kolejny serwis nad którym będziemy pracowali wybierzecie Wy - użytkownicy poprzez głosowanie w ankiecie ale to wszystko w swoim czasie. Mam nadzieję, że pomysł się spodoba ogółowi będzie wielu chętnych czujących się dobrze w różnych dziedzinach.

Odnośnie wyboru osób z którymi będę chciał współpracować - osobiście chciałbym żebyście to wy do mnie pisali z chęcią współpracy opisując to w czym czujecie się mocni, a ja postaram się Was przydzielić do zadań. Sam także będę wyłapywał osoby które będą wykazywały chęci i wiedzę na temat konkretnych ptaszników.

Informacje na temat projektu będziecie znali na bieżąco.

Zapraszam i zachęcam.
Maxtor

Ostatnio edytowane przez Maxtor : 03-01-2010 o 21:33.
Maxtor jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-01-2010, 21:46   #3
matthieu Mężczyzna

Miasto: doesburg NL
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika matthieu
Domyślnie

Witam
Bardzo fajna sprawa z tymi stronkami czekam na następne stronki ;-)
Pozdrawiam
matthieu jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-01-2010, 21:53   #4
Andrzej Mężczyzna
Administrator

Andrzej's Avatar

Domyślnie

Dzięki za miłą ocenę
Kolejny zależy już od Was - będzie można na niego zagłosować w nowo utworzonym dziale naszego forum.
Stary 03-01-2010, 21:59   #5
Freequed Mężczyzna
Zbanowany

Miasto: Łódź
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Freequed
Domyślnie

O kurdę moja auratka ;D

ALe albiceps coś nie wyraźny i skompletuj wszystkie
Freequed jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-01-2010, 22:02   #6
marek121221 Mężczyzna

marek121221's Avatar

Miasto: Oświęcim
Wyślij wiadomośc przez Skype do marek121221 Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika marek121221
Domyślnie

mi sie wydaje ze to bardzo dobry pomysł
Stary 03-01-2010, 22:02   #7
Maxtor Mężczyzna
Serwisy Gatunkowe
wiarygodny

Maxtor's Avatar

Miasto: Kielce
Wyślij wiadomośc przez Skype do Maxtor Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Maxtor
Domyślnie

Na kolejny serwis można głosować tu: http://www.arachnea.org/forum/f134/k...y-jaki-t49185/

Maxtor jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-01-2010, 22:16   #8
Michal302 Mężczyzna

Michal302's Avatar

Miasto: Łańcut
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Michal302
Domyślnie

Witam!
Jeśli można pisać tu uwagi dotyczące nowo powstałego serwisu chciałbym wyrazić swoje skromne zdanie i ewentualnie coś doradzić.
Chodzi mi o górę serwisu, tam gdzie się wybiera gatunek pajączka. Przy rozdzielczości jakiej używam czyli 1024x768, żeby czytać tekst trzeba przesuwać dolny suwak co jest bardzo nie wygodne. Może lepszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie obrazków pajączków lub ustawienie ich w 2 rzędach. Oczywiście niektórzy używają większej rozdzielczości i nie będzie takiego problemu ale są osoby, które będą miały taki problem jak ja.
To moja skromna uwaga.
Jeśli nie wolno pisać w tym temacie, proszę o usunięcie posta
Michal302 jest aktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-01-2010, 22:27   #9
Andrzej Mężczyzna
Administrator

Andrzej's Avatar

Domyślnie

Pisać można tu lub w dziale o serwisach gatunkowych
Ja niestety też pracuję na laptopie i muszę przewijać pasek przeglądarki.
Przemyślę temat zamiany fotek na jakieś ikonki, co da więcej miejsca, ale przy większej ilości materiałów na stronie i tak trzeba będzie kiedyś przewinąć pasek.
Dzięki za uwagę

Cytat:
Napisał Freequed Zobacz post
O kurdę moja auratka ;D

ALe albiceps coś nie wyraźny i skompletuj wszystkie
To już wiesz, do czego potrzebne mi było zdjęcie
albiceps niestety miałem w małej rozdzielczości, dlatego warto będzie go podmienić. O potrzebach odnośnie zdjęć pisałem w dziale ze zdjęciami, więc jak ktoś ma któregoś z pajączków, którego nie mamy w porównaniach lub jest mało fotek w galerii, to proszę o podesłanie
Stary 03-01-2010, 23:43   #10
shinobi

ikona

shinobi's Avatar

Miasto: Gliwice
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika shinobi
Domyślnie

A ja mam pytanie odnośnie tego serwisu. Czy zamierzacie dodać jakieś nowe funkcje, których w obecnej prezentacji brakuje? Pytam ponieważ jeżeli zostanie w niezmienionej postaci to wybaczcie ale według mnie jest to tylko przedstawienie istniejących opisów gatunkowych w nowej formie. I niestety poszliście w złą stronę. Bo zamiast stawiać na treść postawiliście na niepotrzebne i do niczego nie przydatne wodotryski.
Opisy są dokładnie takie same jak w starej wersji opisów gatunkowych. Zamiast zaktualizować opisy dodaliście rozjeżdżającą się na wszystkie strony grafikę i masę przycisków, które trzeba wciskać żeby dowiedzieć się tego samego co w "zjeżdżanej scrollem" wersji. Zdjęcia w opisach są tak jaskrawe w porównaniu do czarnego tła, że aż bolą oczy po kilkukrotnym przejściu wzrokiem z jednego na drugie.
Dobrze, że staracie się coś robić, ulepszać serwis aby stał się bardziej przyjazny i atrakcyjniejszy dla użytkowników. Według mnie jednak jest to marnowanie czasu, który można by przeznaczyć np. na aktualizacje istniejących już na stronie głównej opisów. Bo myślę, że raczej treścią powinniście przyciągać a nie wyglądem (dość kiepskim swoją drogą).
Tworząc nowy serwis dobrze byłoby się zorientować jakie są obecne trendy w grafice, kodowaniu stron itp. Również zapoznanie ze statystykami będzie bardzo pomocne ponieważ pomogą ustrzec się poważnych błędów. Mogą one powiedzieć np. to, że aż 77% użytkowników w ogóle nie przewija strony w jednej (a co dopiero w dwóch) płaszczyźnie.
Żeby uniknąć zbędnych komentarzy pragnę dodać, że pisząc powyższe nie miałem zamiaru nikogo atakować ani obrażać. Wyraziłem jedynie swoją opinie, która mam nadzieje da nieco do (kreatywnego) myślenia.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez shinobi : 03-01-2010 o 23:45.
shinobi jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania