Forum Serwisu Arachnea

Spider Shop
www.exotic-crown.pl
kokoshurt.pl - podłoża do terrarium

!!!! UWAGA!! Forum zostało przełączone w tryb Archiwum! Zapraszamy na nowy Serwis www.arachnea.org/serwis/ - aktualnie w wersji Beta, jak wszystko zostanie skonfigurowane podepniemy domeny. UWAGA!! !!!!

!!!!

Wróc   Forum Serwisu Arachnea > Polskie Centrum Pajęczarskie > Ogłoszenia

Notices

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
Stary 08-06-2009, 11:20   #131
Locutus85 Mężczyzna

Locutus85's Avatar

Miasto: Busko Zdrój; Beta Antares Starfleet Yards
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Locutus85
Domyślnie

Ludzie (naród polski) są za prości w myśleniu żeby do nich to dotarło. Najważniejsze jest zawsze to co mówią media i kościół
Locutus85 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 05-03-2010, 15:21   #132
DMN Mężczyzna

Miasto: Biłgoraj
Domyślnie

Dostaliście ten najnowszy list?

DMN jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 05-03-2010, 19:14   #133
Latro_Terra

Latro_Terra's Avatar

Miasto: Nisko
Domyślnie

To w koncu jest ta ustawa "wprowadzona w życie" ? Bo ten watek jest 2008-2009 a nie ma zadnych nowosci czy to wprowadzono czy nie. Szukalem w google ale raczej malo co znalazlem.. tylko o psach na ktore trzeba miec papiery (:/) ... To w koncu jak ? Bo przeciez hoduje strome, murina, livi i jakos nie slyszalem zeby bylo to zabronione ?
Latro_Terra jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 05-03-2010, 22:30   #134
rivc Mężczyzna

rivc's Avatar

Miasto: Łódź
Domyślnie

Cytat:
Napisał DMN Zobacz post
Dostaliście ten najnowszy list?
Wlasnie lezy u mnie na biurku... czyli zgodne z prawem bedzie odbieranie jadusow wlascicielom, jezeli w czasie przewidzianym w ustawie sie ich nie pozbeda...
rivc jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 05-03-2010, 22:53   #135
Major Mężczyzna

Major's Avatar

Miasto: Preston, Lancashire
Domyślnie

No to hodowla schodzi do podziemia... Nie myślałem, że kiedyś to powiem, ale cieszę się, że nie mieszkam już w Polsce...
Stary 05-03-2010, 23:04   #136
rivc Mężczyzna

rivc's Avatar

Miasto: Łódź
Domyślnie

Prosze bardzo, tu jest skan:
http://www.terrarium.com.pl/forum/vi...c.php?t=432953

Jest to tylko odpowiedz rzecznika na petycje, ktora byla niegdys wyslana w celu interpretacji przepisow o gatunkach niebezpiecznych...

Zeby sie zbytnio nie rozpisywac (powtarzac ;) ) warto przeczytac jeszcze to:
http://www.terrarium.com.pl/forum/vi...c.php?t=129277

Niemniej jednak jest to spory cios w srodowisko terrarystyczne, ale to bylo do przewidzenia [;

Ostatnio edytowane przez rivc : 05-03-2010 o 23:06.
rivc jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 06-03-2010, 10:05   #137
Latro_Terra

Latro_Terra's Avatar

Domyślnie

Jakich gatunkow dotyczy ta ustawa ?!!!! Mógłby ktos odpisac bo jak widze kazdy ignoruje moje pytanie i mnie :// ...

NO ODPISZ KTOS !!!
Stary 06-03-2010, 10:15   #138
Bobaz Mężczyzna
Opiekun
wiarygodny

Bobaz's Avatar

Miasto: Piekary Śląskie
Domyślnie

Panowie, wie ktoś może, czy lista "gatunków niebezpiecznych" została w jakiś sposób zmieniona, po licznych petycjach itp.?

Chodzi mi jedynie o pajęczaki, jeśli ktoś posiada "aktualną listę" to proszę o kontakt.
Stary 06-03-2010, 11:24   #139
boolinek1990 Mężczyzna
Zbanowany

Miasto: Szczecinek/Koszalin
Wyślij wiadomośc przez Skype do boolinek1990
Domyślnie

http://www.salamandra.org.pl/DO_POBR...t-MS_07-09.pdf

http://lex.pl/serwis/du/2005/1455.htm

Takie dwa źródła znalazłem. To pierwsze jest z 2009r, ale jest napisane, że przez okres 6 miesięcy przepis jest "martwy" (tzn. tyle jest czasu na "pozbycie" się zwierząt). Czyli być może to o to chodzi. I jeśli tak miałaby wyglądać ta lista, to ptaszników prawie w ogóle nie dotyczy.
Gorzej w przypadku skorpionów. Tylko jeden gatunek zakazany, ale wszystkie do rejestracji i z zezwoleniem O_o (w tym Euscorpius)

Drugi link jest dość dziwny. Kategorie są dwie (I - całkowity zakaz, II - z zezwoleniem i rejestracją), ale ptaszniki nie zostały zapisane do żadnej z tych grup... Ale to jest z 2005r, więc pewnie nieaktualne.

Jeśli ta lista wejdzie w życie (o ile już nie weszła), to uderzy głównie w hodowców węży i skorpionów.

Jeśli coś źle napisałem, to mnie poprawcie, bo nie jestem pewny, czy to o to rozporządzenie chodzi.

//Niepoprawna forma nazewnictwa rodzajów (Euscorpius) - Glaurung

Ostatnio edytowane przez Glaurung : 07-03-2010 o 12:30.
boolinek1990 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 06-03-2010, 20:31   #140
Latro_Terra

Latro_Terra's Avatar

Domyślnie

Trochę dziwna ta lista .. P. murinusa jakos mam i nie zamierzam go oddac .. Latro tez sobie kupie i tez nie bede oddawal .. A z reszta skad oni moga wiedziec kto i gdzie ma pajaki :// Phoneutrie ludzie tez hoduja i nic im policja / rzad nie zrobia .. Dobrze ze ptasznikow nie ma w tej nowej bo ja tylko te zwierzeta hoduje i jeszcze true spiders. A z reszta skad rzad ma wiedziec jak sie zachowuja ptaszniki i wogole .. Najlepsza jest ta ostatnia lista, np.
Cytat:
niebezpieczeństwo pogryzienia, przygniecenia, utopienia
:D

A teraz najwazniejsze pytanie : czy ta lista jest aktualna ? i czy policja moze sobie przyjsc i zabrac mi cos z tej listy jakbym cos mial np. Latrodectus.

Nie oddam swoich pajakow !! xD :D chyba ze mi je odbiora ... :o

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania