Forum Serwisu Arachnea

Sklep internetowy Pirania
Sklep internetowy TerraSklep
Spider Shop

!!!! miejsce na ogłoszenia !!!!
Stary 06-01-2010, 18:14   #1
Glaurung
Koordynator Partnerów
wiarygodny

Glaurung's Avatar

Miasto: Wrocław / Wałbrzych
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Glaurung
Domyślnie FAQ - Najczęściej zakładane tematy wraz z odpowiedziami

Chciałbym zaprezentować trochę nową formę pomagania początkującym hodowcom, którzy od lat się pojawiają w naszym serwisie i zadają bliźniaczo podobne tematy. Kompendia z artykułami są dobrymi rozwiązaniami, jednak zagubieni użytkownicy nie odnajdują ich od razu, często na drodze do nich stoi także lenistwo.
Wielu z was jest zmęczonych już odpowiadaniem na takie tematy. Niektórzy reagują wtedy zbyt nerwowo. Często się też zdarza, że nowi pomagają nowym, przez co temat, który na 3-4 postach powinien się teoretycznie skończyć, przeradza się w wielką epopeję. Dlatego proponuję zebrać taki FAQ z najczęściej zadawanymi pytaniami i dokładnymi i rzetelnymi odpowiedziami na nie. Ktoś krzyknie, że to już było? A niech krzyczy, ja proponuję inne zastosowanie. Jako narzędzie osoby pomagającej początkującym i jedynie jako dodatkowa pomoc dla początkującego, który raczy tu zajrzeć.
Ludzie, którzy dostają linki do obszernych artykułów, nie przeczytają tego tak chętnie jak wypowiedzi, która centralnie została skierowana do niej w temacie założonym przez nią (a to, że została wklejona, to już inna bajka). Obecnie ubogo to wygląda, bo tylko jedno zagadnienie, choć aż zbyt często je widziałem na tym forum i właśnie to mnie zainspirowało do stworzenia w miarę uniwersalnej odpowiedzi na nie. I mam nadzieję, że uda nam się wspólnie z czasem to rozbudować.
Jedna porządnie napisana wypowiedź może zastąpić nawet 2 strony byle jakich i tego chciałbym się tutaj trzymać. Taki jednorazowy wysiłek może w przyszłości zaoszczędzić czasu nam i innym użytkownikom.
Pierwsze zagadnienie wyszło niestety dosyć długi i przypomina trochę art, ale niestety tu ciężko coś napisać w skrócie.

1. Wybór pierwszego pająka, a także kolejnych polecanych dla początkujących.

2. Wysyłka oraz odbiór paczek PKP/PKS.

Zapraszam do dyskusji. Z czasem usunę je z tego tematu, lub przeniosę do innego, jeżeli pomysł się spodoba i rozwinie. Liczę że wy także będziecie pisać takie wypowiedzi w tematach - od razu można by przenieść taką tutaj

Ostatnio edytowane przez Glaurung : 25-06-2010 o 19:06.
Glaurung jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania