Nie mogłem znaleźć miejsca na forum dla tego artykułu. Do jego napisania skłonił mnie fakt, że wielu początkujących hodowców nigdy nie miało styczności z dorosłymi ptasznikami i często po kolejnej wylince padają pytania: "czy mój pająk jest już dorosły? czy jest to samica?". Kiedyś spotkałem się z dość szczegółowym opisem pomocnym przy rozpoznawaniu płci. Z tego co pamiętam, opisy takie tyczą się głównie samic. Gdy sam zaczynałem przygodę z ptasznikami, nie miałem pojęcia jak wyglądają haki u samca i gdzie są bulbusy. Wymyślałem różne możliwości i wszędzie szukałem tych "akcesoriów". Z podobnym problemem spotyka się pewnie wiele osób.
Poniżej przedstawiam kilka opisanych zdjęć, które mają na celu uświadomienie, niektórych początkujących hodowców:
Pytanie nr 1 - czy mój pająk jest samcem?
Płeć można rozpoznać gdy pająk jest jeszcze młody. Prawdopodobieństwo stuprocentowego wyseksowania
wzrasta jednak wraz z wiekiem pająka i kolejnymi wylinkami.
Mamy dwie możliwości. Albo uda nam się uratować wylinkę i umiejętnie ją rozwinąć, albo musimy zobaczyć pająka "od spodu".
Dorosły samiec
Brachypelma albopilosum wygląda dokładnie tak:
Widzimy, że szczelina płciowa ("szparka") jest bardzo wąska i stanowi
prawie prostą, cienką linię. U starszych samic jest ona znacznie szersza
i może przypominać kształtem niewielki trapez.
Dorosła samica
Acanthoscurria geniculata „od spodu” wygląda tak:
Pytanie nr 2 - czy mój samiec jest dorosły?
Na to pytanie jest bardzo łatwo odpowiedzieć gdy wiemy czego szukamy.
Przede wszystkim trzeba wiedzieć gdzie jest przednia para odnóży oraz nogogłaszczki.
Popatrzmy na samca z góry:
Numer 1 to właśnie nogogłaszczki. Na ich końcach znajdują się tak zwane bulbusy.
Jeśli nasz samczyk jest dorosły - bulbusy na pewno tam będą.
Numer 2 to przednia para odnóży. Groty strzałek pokazują orientacyjnie miejsca, w których
tylko u DOROSŁYCH samców znajdują się haki. Oczywiście są one od spodu.
Odnóże z hakiem wygląda tak:
UWAGA! U niektórych gatunków dorosłe samce nie posiadają haków! Przykładem jest
Poecilotheria regalis.
Pytanie nr 3 - czy mój samiec jest napełniony (gotowy do kopulacji)?
Samiec napełnia się po pewnym czasie od przejścia ostatniej wylinki. Termin pierwszego napełniania zależy nie tylko od warunków, w jakich przebywa pająk, ale także od gatunku. Należy obserwować pająka. Przygotowując się do „zabiegu” samiec robi dywanik z pajęczyny, który zazwyczaj jednym końcem przyklejony jest do podłoża, a drugim do jakiegoś przedmiotu lub ściany terrarium. Tworzy się „namiot” pod który samiec wsuwa się leżąc na grzbiecie.
Gdy znajdziemy w terrarium resztkę takiego „namiotu” mamy pewność, że samiec jest napełniony.
Tak wygląda bulbus u w pełni gotowego i jurnego samca
Brachypelma albopilosum:
Bulbusy u różnych gatunków, mogą trochę różnić się kształtem. U
Poecilotheria regalis wyglądają one tak:
-----------------------------------------------------------------------
Mam nadzieję, że ten artykuł rozwieje wątpliwości i pomoże wielu początkującym hodowcom. Życzę sukcesów w hodowli.
pozdrawiam
eagle-eagle