Witaj Nie zarejestrowany.
To forum na którym siê znajdujesz jest w wersji Archiwalnej - tylko do odczytu.
Zapraszamy na nowe wydanie portalu: www.arachnea.org/serwis
Wszelkiego typu posty/tematy mo¿na pisaæ ju¿ w nowej wersji. Sprawd¼.
Hej
operowa³am przy mojej chromce patyczkiem do uszu (zagania³am ja na szybke, zeby zrobiæ foty do seksowania), po czym przez nieuwage z³apa³am za t± koñcówkê patyczka, która mia³a kontakt z paj±kiem.
Po chwili zaczê³a mnie swêdzieæ rêka. Przemy³am gor±c± woda z myd³em jednak niewiele to pomog³o :( Nie by³o widaæ wyra¼nego zaczerwienienia, ale ¶wi±d by³ nie do zniesienia przez 4 dni. Jak swêdzenie usta³o pojawi³y siê w tych miejscach, gdzie mnie swêdzia³o, b±ble z rop± (identyczne jak po oparzeniu czym¶ gor±cym). Czym mo¿e byæ spodowowana taka reakcja i jak jej zapobiegaæ, bo tych b±bli sie robi coraz wiêcej i powiêkszaja siê :/
POMOCY
Ja kiedy¶ jak wyczesa³ mi siê B. vagans równie¿ mia³em podobn± sytuacjê. Mia³em cztery malutkie b±ble. W moim przypadku jednak nie by³y one wype³nione rop±. Zauwa¿y³em je z rana a na nastêpny dzieñ rano ju¿ nie by³o po nich ¶ladu...
u mnie one nie sa malutkie, a przynajmniej nie wszystkie. Jeden ma srednice 1cm i ju¿ pêk³, jeden ¶rednica ok 0,7cm, i kilka malutkich, które siê powiêkszaj± ciagle :/
Pewnie jeste¶ uczulona. Zastosuj wapno i skoro ta reakcja jest tak silna to skonsultuj siê z lekarzem, niech przepisze jak±¶ ma¶æ na to. Bardzo niedobrze,ze siê te b±ble powiêkszaj±. Skoro masz tak siln± reakcjê alergiczn± to kup sobie do operowania w terrarium pêsetê 30 cm minimum. U³atwi Ci to bardzo ¿ycie.
Hehe sama pêseta nie uratuje sytuacji. W³oski s± w ¶rodku terra ju¿, we w³óknie itd. W tym momencie podczas np. opró¿niania terra z wystroju, u¿yj rêkawiczek gumowych. Ogólnie, taka reakcja na w³oski sprawi Ci wiele problemów w hodowli. I tak naprawdê nic nie pomo¿e w 100%. Ile razy mi siê zdarza³o ¿e w³oski trafia³y na moje cia³o z biurka, bluzy itd. Musisz pój¶æ ,jak Asi poradzi³a, do lekarza który przepisze jak±¶ ma¶æ na bomble. Ale ¿adnej przeciwko powstawaniu bombli, to Ci nie przepisze. Lipka, ale pozostaje mi tylko ¿yczyæ powodzenia i wytrwa³o¶ci w pokonywaniu swêdzenia:)
by³am u lekarza z tym zjawiskiem. Ogólnie bardzo siê zdziwi³, ¿e ludzie trzymaj± pajaki w domu i, ¿e wi±¿e siê to z takimi skutkami;) Przepisa³ jakie¶ specyfiki na oparzenia i twierdzi, ¿e powinno pomóc w ³agodzeniu samych b±bli.