Witaj Nie zarejestrowany.
To forum na którym się znajdujesz jest w wersji Archiwalnej - tylko do odczytu.
Zapraszamy na nowe wydanie portalu: www.arachnea.org/serwis
Wszelkiego typu posty/tematy można pisać już w nowej wersji. Sprawdź.
Przedwczoraj gdy karmiłem mojego pajączka- młodą szamiczkę B.boehmei około 4cm dc doszło do wypadku:( Pajączek przestraszył się i wybiegł z terrarium jak dzik i zeskoczył na podłogę z wysokości około 1m.Wydawało się,że nic jej nie będzie bo później gdy wpuściłem ją do faunaboxa chodziła i dawała oznaki życia.Obawy zaczęły się rodzić wczoraj kiedy zauważyłem,że pajączek leży podkulony i w ogóle się nie rusza.Dzisiaj niestety okazało się,że pająk jest death:(Jestem mega wkur... bo był to mój ulubiony gatunek i że to akurat go szlak trafił.W dodatku trochę dziwi mnie to,że to się tak skończyło bo pająk spadł na 8 łap na równą powierzchnię i nie z takiej dużej wysokości.Szkoda mi jej bardzo bo miała świetne kolorki:(
W wyniku uderzenia o podłogę mogło dojść do jakiegoś uszkodzenia wewnętrznego i dlatego pająk padł mimo, że początkowo zachowywał się normalnie. W tym momencie pozostaje Ci wyciągnąć wnioski na przyszłość i przy manipulacji w terrarium np. ściągać je na podłogę.
4dc to już nie taki mały pająk, nie spadnie na podłogę jak kot. tak jak mówi Gresiu - pewnie doszło do jakiegoś uszkodzenia wewnętrznego. szkoda pająka... zawsze można kupić następnego, ale z drugiej strony jest jakieś przywiązanie, bo to był "ten konkretny" a nie taki który będzie podobnie wyglądał.
miałeś pająka śmierć? Nieźle..
Nie bardzo rozumiem jak Brachypelma może nagle wyskoczyć z terrarium ;) Swoją drogą, po co trzymać pająka 'naziemnego' na wysokości 1m...? Co się stało z pająkiem napisali poprzednicy, więc nie będę tutaj powtarzać, czy też gdybać...
Może nagle wyskoczyć :) Wczoraj miałem podobną sytuację z B.smithi L5 - wybiegł z pojemnika wcale nie wolniej niż P.rufilata na biurko, z biurka na moją rękę i z ręki na podłogę. Póki co żyje - zobaczymy jak będzie dalej. Wiadomo, że maluchy są bardziej ruchliwe od tych dużych klocków, ale żadnego pająka nie można tak z góry oceniać, że to Bracha to wolna i nieagresywna będzie.
po co trzymać pająka 'naziemnego' na wysokości 1m...?
Mamy z tego rozumieć, że naziemne pająki trzeba trzymać na podłodze, nadrzewne na regale, a podziemne...?
Co do tematu, Brachypelmy (szczególnie młode) mogą być równie szybkie jak nadrzewniaki, dlatego przy każdej manipulacji trzeba zachować rozsądek. Współczuję i życzę powodzenia w dalszej hodowli! Pozdrawiam
zwłaszcza ze zwykła szafka jest wysokości przybliżonej do metra.
Bird, powstrzymam się od komentarza tylko dlatego że bardzo Cię lubię.
wystarczająco zakpił z Ciebie Pan smithi. :)
Kontynuacja to to co napisał smithi.
__________________ Moje pajączki
[28-01, 10:41] Sato dopuszczaliśmy regaliske clawsa z pająkiem co jak nacisniesz pompke to podskakuje
Poprostu niezależnie od wysokości na jakiej mamy terraria trzeba być bardziej ostrożnym przy manipulacji w nich i przewidywać to, że pająk może niespodziewanie poczuć chęć zwiedzania nowych obszarów. Nauczka na przyszłość i już nie ma co się nad tym rozwodzić.