Witaj Nie zarejestrowany.
To forum na którym się znajdujesz jest w wersji Archiwalnej - tylko do odczytu.
Zapraszamy na nowe wydanie portalu: www.arachnea.org/serwis
Wszelkiego typu posty/tematy można pisać już w nowej wersji. Sprawdź.
Dobra, mój wspaniały foto-temacik przepadł gdzieś w czeluściach tej strony a mi się kompletnie nie chce go odkopywać więc zakładam nowy, który tym razem mam zamiar konsekwentnie prowadzić. (liczą się chęci, tak?). Zatem, na start kilka potworków z mojej hodowli:
Skorpiony są dla mnie raczej ciekawostką niżeli takim pełnoetatowym hobby jak ptaszniki. Nie zmienia to jednak faktu że w przyszłości podejrzewam że kupię coś jeszcze. Dziękuję za komentarze.
LaMpropelma violaceopes wybarwiają się ok 8-9 wylinki.tj. ok 4 cm DC- zarówno odmiana singapurska jak i malezyjska. Samce są zielone i kolor ten uzyskują dopiero przy wylince na adulta.
Ciekawostka- samice nie zmieniaja tak mocno barwy podczas kolejnych wylinek- sa podobje do samcow, przy czym lekkie poblaski fioletu jakby "pod skóórą" wystepuja. Wybarwiaja sie praktycznie podczas jednego-dwoch liniern. Wczesniej zmiany sa dosc male w porownaniu do np. Brazchypelma spp. gdzie kolory uwidaczniaja sie przy kolejnych wylinkach coraz mocniej, a sam pajak mocno sie zmienia co wylinke