Witaj Nie zarejestrowany.
To forum na którym się znajdujesz jest w wersji Archiwalnej - tylko do odczytu.
Zapraszamy na nowe wydanie portalu: www.arachnea.org/serwis
Wszelkiego typu posty/tematy można pisać już w nowej wersji. Sprawdź.
"Serwis Arachnea.org nie ponosi odpowiedzialności za zdjęcia umieszczane przez użytkowników"
Nigdy nie prowadziłem tematu autorskiego ale doszedłem do wniosku, że ujawnię trochę swojej hodowli :)
Zdjęcia miałem zamieszczone już wcześniej na tcp, więc nimi się niestety posłużę (przemęczymy się na początku z tym ich dopiskami)
Trochę o sobie:
Około półtora roku temu postanowiłem zająć się Pamphobeteusami, ponieważ strasznie mi się podobały pająki z tego rodzaju. Od jakiegoś czasu, doszedłem jednak do wniosku, że biorę się z hodowlę tylko Pamphobeteusów. Większość mojej hodowli wysprzedałem, pozostawiając sobie tylko niektóre- bardziej sentymentalne, bądź wyjątkowo ozdobne sztuki.
Świeżo liniona podkarmiona samica, przyjechała z Niemiec w kwietniu, dorosły samczyk już na nią czekał.
Dorósł mi także drugi samiec. Był duuużo większy od pierwszego, no i ładniejszy.
Próbowałem go dopuszczać... ale przez miesiąc od wylinki nie napelnił się, a potem już samica go nie dopuszciła. Na koniec próbowałem gang bang zrobić.
Niestety nic z tego nie wyszło. Samica zachowywała się nie bez powodu, dzień poźniej zaczęła wić gniazdo.
Kokon otworzyłem po 4 tygodniach, ale niestety jajka spleśniały.(sorki za jakość ostatniego zdjęcia)
Była to druga próba rozmnożenia w Polsce. Drugi, świeży samiec poleciał na wypożyczenie, mam nadzieje, że tym razem się uda. Do trzech razy sztuka. Trzymam kciuki :)
Obecnie samiczka wygląda tak. Straciła troche swojej smolistej czerni, wyczesała się i baaardzo powoli zbliża się do wylinki.
Teraz dalsza część hodowli, prezentacja małych:
Pamphobeteus insignis:
-samczyk podrostek
-malutka samiczka
Pamphobeteus sp Kolumbien VI:
-mały samczyk
- mała samiczka
Pamphobeteus ultramarinus:
- mały samczyk
A na koniec absolutny rarytas, jedyna sztuka w Polsce
Pamphobeteus ornatus - dorosła samica
Niestety problem z tym gatunkiem jest taki, że samca poszukuje już od około pół roku, ale niestety nie ma ani jednej sztuki w całej Europie:///
Może kiedyś sie doczekam:)
Co do podpisu na koniec można dodawać pajączki na rękach i poza terrarium :)
B. albopilosum L13, B. smithi L13, B. klassi L7, N. hromatus L10, A. geniculata L12, P. cambridgei L12, P. murinus usambara L9, Chromatopelma cyaneopubescens L10, L. parahybana L7, Cyriopagopus sp blue II L3 Heterometrus cyaneus L5
Bardzo ładne pajączki!lecz najbardziej mi się jednak Pamphobeteus sp. Kolumbien VI: młoda samiczka !może dlatego że również taką posiadam!A co do kokonów życzę już tylko samych sukcesów.