Forum Serwisu Arachnea

Sklep internetowy Pirania

Sklep internetowy TerraSklep

!!!! miejsce na ogłoszenia !!!!

Już jest Serwis Brachypelma - serwis na temat Brachypelm.
Już niedługo powstaną nowe serwisy gatunkowe - przeczytaj o nowym projekcie tu

Stary 23-01-2010, 16:38   #1
Sagittarius201 Mężczyzna

Sagittarius201's Avatar

Miasto: Kraków
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Sagittarius201
Domyślnie Nasosznik trzęś

Witam,

Nie wiedziałem jakiego użyć prefix'u więc jest "inne".

Chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów posiada w swojej hodowli tego pająka? Ciekaw jestem szczegółów związanych z jego hodowlą. Poczytałem trochę, przeszukałem forum i postanowiłem złapać sobie takiego skurczybyka. Na moje oko mam w domu samca. Pojemnik dla niego powinien być jakiś szczególnych rozmiarów? I co z temperaturą? Nie znalazłem takich wzmianek w opisach Arachnea ani przy pomocy Google, więc proszę o jakieś rozsądne wypowiedzi a nie w stylu "weź użyj google". ^^' I jak to u nich z linieniem?
Im więcej szczegółów tym lepiej.

Z góry dziękuję i pozdrawiam. ^^
"...Jak gdyby coś go kusiło, żeby przekreślić od razu wszelkie prawo i władzę, nasycić się najbardziej wyuzdaną i wybujałą samowolą, nasycić się zamieraniem serca od tej grozy, której w żaden sposób nie może przecie nie czuć..."
Sagittarius201 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23-01-2010, 19:31   #2
mateoslat Mężczyzna

mateoslat's Avatar

Miasto: Przemyśl
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika mateoslat
Domyślnie

Co prawda hodowac nie hoduje ale pełno mam tego w kuchni i w piwnicy i według mnie wymagan to to niema zadnych Najlepszym dowodem jest to że wczoraj wieczorem widzialem jednego normalnie poruszajacego sie w piwnicy w której temperatura wynosi -5 stopni. Śmiało więc możesz trzymać w temperaturze pokojowej a co do wielkości pojemnika to taki żeby zrobił pajęczynke moim zdaniem im wiekszy (w granicach rozsądku) tym ładniejsza i ciekawsza będzie pajeczynka
jesli dopiero co sie dowiedziałes jakie sa symptomy zblizajacej sie wylinki lub czym sa "tajemnicze 4 kropki/plamy" na spodzie odwłoka pajaka, to nie nabijaj sobie postów i niezabieraj głosu w moich tematach
mateoslat jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23-01-2010, 19:37   #3
Rudy Okrutny

Domyślnie

Warunki stwórz takie jak panują u Ciebie w mieszkaniu w okolicach sufitu. Może mieć sucho. Pojemnik raczej duży aby stworzył pajęczynę. Dobrze jest jak dwie ścianki tworzące wspólny kąt nie są szklane. Okazy karmić molami, wyrośnięte pinką. Samiec może jeść słabo. Ogólnie ten gatunek pożywia się rzadko. Czasami wystarczy mól na miesiąc. A potrafią nie żreć i rok bez uszczerbku dla zdrowia. Według mnie niezbyt ciekawy gatunek do hodowli, ale o gustach się nie dyskutuje

Pozdrawiam
Rudy
Rudy Okrutny jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23-01-2010, 21:36   #4
Sagittarius201 Mężczyzna

Sagittarius201's Avatar

Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Sagittarius201
Domyślnie

Ok, wielkie dzięki. Myślę, że temat do zamknięcia.
Chyba, że ktoś ma do dodania coś wartościowego jeszcze?
"...Jak gdyby coś go kusiło, żeby przekreślić od razu wszelkie prawo i władzę, nasycić się najbardziej wyuzdaną i wybujałą samowolą, nasycić się zamieraniem serca od tej grozy, której w żaden sposób nie może przecie nie czuć..."
Sagittarius201 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24-01-2010, 14:54   #5
Michauu85 Mężczyzna

Michauu85's Avatar

Miasto: tam za rogiem, koło poczty
Domyślnie

http://www.bestiae.pl/index.php/opis...-nasosznik-trz
mega fajny art i pewne informacje

sam hoduje tego pajączka i jeszcze nie padł :P
Michauu85 jest aktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25-01-2010, 17:54   #6
Wodnik Mężczyzna

Miasto: Konin
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Wodnik
Domyślnie

To i może ja zwrócę na coś uwagę:
Praktycznie zawsze sieć buduje na górze pojemnika, sam też tam głównie przebywa, więc aby nie niszczyć mu mieszkanka można spróbować trzymać go w czymś otwieranym z przodu-boku... wiadomo wtedy może być problem z podłożem, a wg mnie on go nie potrzebuje - a jesli chodzi o wrażenia wizualne to może to być np kawałki koty które też ładnie wyglądają

Chciałbym zwrócić uwagę też na to, że pająki te są kanibalami - ja miałem dwa najedzone osobniki [nakarmione dzień wcześniej] i jak postanowiłem je wpuścić razem to i tak jeden zjadł drugiego - więc może nie pozorne ale zadziorne ^^
i rym przypadkowy
Stary 25-01-2010, 18:52   #7
milosz96

milosz96's Avatar

Miasto: Kalisz
Wyślij wiadomośc przez Skype do milosz96 Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika milosz96
Domyślnie

Ja czytałem że pająk ten nie robi swoich sieci, tylko zjada pająka innego gatunku i przejmuje jego sieć na której poluje i normalnie funkcjonuje.
milosz96 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25-01-2010, 20:43   #8
Jakub T. Mężczyzna
wiarygodny

Jakub T.'s Avatar

Miasto: łódzkie
Domyślnie

Nie jest tak, umie sam zrobić własną sieć, jeśli już zjada innego pająka to raczej tego co w jego sieć wpadł
Jakub T. jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-02-2010, 19:58   #9
Salticus Mężczyzna

Miasto: Głuchołazy, Opolskie
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Salticus
Domyślnie

Zainteresowany tym co ty piszecie, złapałem sobie 3 nasoszniki, włożyłem je do jednego pojemnika.Po ok.10 minutach patrze,2 są niemal całe oblepione pajęczyną, i "zwycięzca"je sobie szamie...MASZYNKI DO ZABIJANIA
Salticus jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania