Forum Serwisu Arachnea

Sklep internetowy Pirania

Sklep internetowy TerraSklep

!!!! miejsce na ogłoszenia !!!!

Już jest Serwis Brachypelma - serwis na temat Brachypelm.
Już niedługo powstaną nowe serwisy gatunkowe - przeczytaj o nowym projekcie tu

Wróc   Forum Serwisu Arachnea > Akcje Serwisu Arachnea > Akcje Użytkowników & naszych Partnerów

Zobacz wyniki ankiety: Popierasz akcję "Nie biorę pająków na rękę"?
Popieram akcję "Nie biorę..." 966 74.36%
Nie popieram tej akcji 333 25.64%
Głosujących: 1299. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
Stary 31-01-2007, 00:50   #1
Andrzej Mężczyzna
Administrator

Andrzej's Avatar

Miasto: Wrocław
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Andrzej
Domyślnie Nie biorę...

Zapraszam wszystkich do przyłączenia się do akcji "Nie biorę... pająków na rękę".

Pozwalam sobie zaprosić do poparcia tej akcji społecznej wszystkich Terrarystów. Moim zdaniem hodowla pająków wiąże się z zapewnieniem im warunków w jak największym stopniu zbliżonym do ich naturalnego środowiska. Oznacza to, że hodowca powinien skoncentrować się na zorganizowaniu pająkowi miejsca do jego rozwoju oraz na jego obserwacji.

Nie jest moim celem organizowanie polowań na "czarownice". Jeżeli ktoś twierdzi, że branie pająków na rękę czy fotografowanie się z nim np. mając pająka na twarzy czy piersiach dodaje komuś uroku czy sprawia, że jest kimś wyjątkowym, to niech przy tym zostanie. Ja na to mówię tylko - ja nie biorę! Może będę dla kogoś za mało odważny, może za mało męski, a może za mało doświadczony. Ja na to mówię znowu - ja nie biorę!

Organizuję tę akcję we własnym imieniu, a nie w imieniu Serwisu Arachnea. Uważam, że trzeba samemu zdecydować po której stronie się znaleźć. Jeżeli są tu osoby, które mówią podobnie jak ja - nie biorę - to proszę je o zaznaczenie swojego poparcie w ankiecie. Może będzie nas kilka osób, a może kilka tysięcy. Wiem jedno - minimum kilku pająkom będzie się żyło lepiej i bezpieczniej.

Jeżeli toś uważa inaczej niż ja, to nie proszę go o nic - on ma już swoją nagrodę w postaci fotografii czy doświadczenia trzymania pająka na ręku. Wśród Waszego grona znajduje się też dużo takich osób, które przyczyniły się w ten sposób do śmierci lub kalectwa niejednego pająka. Warto się zatem zastanowić czy Wasza przyjemność była tego warta...

Na koniec chciałbym podkreślić, że akcja "Nie biorę..." zorganizowana jest przeciwko zabawie z pająkami. Istnieją nieliczne sytuacje, w których branie pająka jest dopuszczalne, ale to już zupełnie inny rozdział tej historii.
Andrzej jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 31-01-2007, 00:56   #2
Sad_Mad
Moderator/Opiekun
wiarygodny

Sad_Mad's Avatar

Miasto: Okolice Poznania
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Sad_Mad
Domyślnie

Bardzo ciekawa inicjatywa...
Duzo sie o tym mowi, lecz widze, ze ktos postanowil potraktowac ten "problem" (chyba moge to tak nazwac) w miare powaznie...

Nie naleze do grona doswiadczonych hodowcow, ale wiem tyle, ze branie ptasznikow na reke dla zabawy, czy tez dla zdjecia nie ma sensu. (oczywiscie sa wyjatki, ale wtedy nie mowi sie juz o braniu pajaczka na reke "dla zabawy").

Wydaje mi sie, ze ktos, kto chce hodowac ptaszniki naprawde z zaangazowaniem nie powinien ich w ten sposob dreczyc. Cieszmy sie ich pieknem zza szyby .
Stary 31-01-2007, 01:35   #3
scchizm

scchizm's Avatar

Miasto: Radom
Domyślnie

Cytat:
Napisał Andrzej

Na koniec chciałbym podkreślić, że akcja "Nie biorę..." zorganizowana jest przeciwko zabawie z pająkami. Istnieją nieliczne sytuacje, w których branie pająka jest dopuszczalne, ale to już zupełnie inny rozdział tej historii.
Również popieram, osobiście nie biorę pająków na rękę i oprócz kilku skrajnych sytuacji nie widze powodu aby taka czynność miała miejsce, uważam, że "zabawa" z pająkami stwarza więcej szkody niż pożytku(stres, upadki, śmierć).Osobiście ingeruje w terra tylko przy karmieniu, zraszaniu, przenoszeniu, wybieraniu resztek, czyszczeniu, poza tym pozostaje tylko obserwatorem jak napisał poprzednik zza szyby.
Stary 31-01-2007, 10:27   #4
Maxtor Mężczyzna
Serwisy Gatunkowe
wiarygodny

Maxtor's Avatar

Miasto: Kielce
Wyślij wiadomośc przez Skype do Maxtor Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Maxtor
Domyślnie

Jak najbardziej popieram. Jestem przeciwnikiem brania pajaków na reke i gdzie kolwiek idziej. Pajak powinien miec zapewnione jak najlepiej zbliżone do naturalnego środowiska w jakim żyją. Także moim zdaniej taka akcja jest bardzo potrzebna i moze pomoże aby chociaz pare osob przestało brania pajaczkow na reke bo tylko im szkodza i narazaja na niepotrzebny stres.

Maxtor jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 31-01-2007, 12:09   #5
kocik

kocik's Avatar

Miasto: Warszawa
Wyślij wiadomośc przez AIM do kocik
Domyślnie

daj przykład nie bierz
bierz przykład nie dawaj (komuś na rękę )
kocik jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 31-01-2007, 21:51   #6
Szopek
Guest

Domyślnie

Zgadzam się z Tobą Andrzej.
Dla mnie branie pająków na ręce jest totalną głupotą:!: . Nieraz spotkałem się z taką sytuacją, że jakaś osoba chwali się jaka to ona nie jest wielka i miala na ręce ptasznika. Ludzie pomyślcie troche ptaszniki to dzikie zwierzęta, nigdy nie wiadomo jak zareagują :!: :!: . Przez takich ludzi o terrarystach mówi się tak jak mówi.....
Przyłączam się do tej Akcji "Nie biorę... pająków na rękę".
Pozdro
  Cytowanie selektywne
Stary 01-02-2007, 10:35   #7
Maxtor Mężczyzna
Serwisy Gatunkowe
wiarygodny

Maxtor's Avatar

Miasto: Kielce
Wyślij wiadomośc przez Skype do Maxtor Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Maxtor
Domyślnie

Tak sie zastanawiam czy ta akcjia to bedzie miala charakter taki tylko umowny, na słowa :?: Ze ktos np. zadeklaruje piszac posta ze "jest przeciwko i nie bedzie brał pajaka na reke" :?: A i tak robi co innego, a chodzi tylko o to zeby napisac cos na forum :!: Czy ta akcja bedzie w jakies innej forme czy tylko takiej piszac i deklarujac sie :?:

Maxtor jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 01-02-2007, 11:07   #8
Blackmane

wiarygodny

Blackmane's Avatar

Miasto: Białystok
Wyślij wiadomośc przez MSN do Blackmane Wyślij wiadomośc przez Skype do Blackmane Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Blackmane
Domyślnie

Tak jak mówisz Maxtor, dokładnie tak jak mówisz. Dam sobie uciąć (rękę) że wśród tych osób deklarujących będzie kilka co tylko napiszą coś takiego czy to ze względu na swój wizerunek czy ze względu na stuknięcie kolejnego posta. To jest akcja widmo, nie da się jej kontrolować, to są tylko deklaracje i choć akcja jest bardzo ciekawa i dobra w swym przekazie to mimo wszystko zahacza mi ona o politykę, bo tak samo w polityce tylko się mówi to co inni chcą usłyszeć. Niestety akcji tej nie da skontrolować, ale może ona służyć do propagowania idei "nie-brania" co mi się bardzo podoba. Można by zrobić w związku z tym jakiś fajny symbol. Pomyślę nad tym
Blackmane jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 01-02-2007, 11:09   #9
Andrzej Mężczyzna
Administrator

Andrzej's Avatar

Miasto: Wrocław
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Andrzej
Domyślnie

Deklaracje Użytkowników nie będą sprawdzane. Każdy robi to dobrowolnie. To tak trochę jak z krucjatą.

Samą akcję mam zamiar promować gdzie się da. Wkrótce powstaną bannery, które będzie można umieszczać na swoich stronach i serwisach.

Cytat:
Można by zrobić w związku z tym jakiś fajny symbol. Pomyślę nad tym Smile
Takie zleconko dałem już Watchu, ale może ich być więcej - nie pogniewam się
Andrzej jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 01-02-2007, 11:14   #10
Hidenburg

Hidenburg's Avatar

Miasto: Jastrzębie Zdrój
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Hidenburg
Domyślnie

Ja swoje pająki wziąłem na rękę. Raz do seksowania i raz żeby zobaczyć jakie to uczucie. Właściwie to był ten sam raz, tylko że po tym jak porobiłem mu fotki podwozia to położyłem go sobie na ręcę.
Uważam że jak ktoś weźnie pająka raz na rękę i będzie przy tym uważał (tzn nie będzie trzymał tej ręki na dużej wysokości, tylko nad łóżkiem) to pająkowi przez ten jeden raz się nic nie stanie. A przynajmniej każdy na swojej skórze przekona się że trzymanie pająka na ręce to nic specjalnego.
Bo niby dlaczego ktoś ma wierzyć że inni tak piszą?

Popieram tą akcję, ale uważam że jeden raz można. Nie dopuszczam tylko częstego brania pająka na ręke (np żeby się kumplom pochwalić). Raz i to tylko dla siebie i dla własnej satysfakcji.
Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania