Forum Serwisu Arachnea

Spider Shop
www.exotic-crown.pl
kokoshurt.pl - podłoża do terrarium

!!!! UWAGA!! Forum zostało przełączone w tryb Archiwum! Zapraszamy na nowy Serwis www.arachnea.org/serwis/ - aktualnie w wersji Beta, jak wszystko zostanie skonfigurowane podepniemy domeny. UWAGA!! !!!!

!!!!

Wróc   Forum Serwisu Arachnea > Hodowla pajęczaków > Artykuły

Notices

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
Stary 03-02-2012, 18:14   #1
kikutnik666 Mężczyzna

kikutnik666's Avatar

Miasto: Płochocin
Domyślnie

paru osobom, obiecałem to wrzuce tutoirial pt. "Jak wykonuje swoje inkubatory?"

na początek zdjęcie poglądowe:

Przygotowujemy:
  • 1x pojemnik 1,5L, KP-822
  • 1x pojemnik 1 litr nieznanej firmy :P chodzi o to, że kupiłem trochę takich pojemników w jakimś markecie... fotki, kody tego co udało mi sie znaleźć:
  • LINK1
  • LINK2
  • LINK3
  • jakieś narzędzie do cięcia w plastiku np. nóż tapicerski, lutownica, skalpel etc. Osobiście używam lutownicy, bo jest to najszybsza opcja, która nie łamie plastiku ;)
  • silikon klej lub pistolet na klej. Osobiście preferuje to ostatnie. Silikon się odkleja od plastiku co jedno potraktują jako atut inni jako wadę- atutem jest to, ze można wyjąć "wkład" z inkubatora i wrzucic pod kran, minusem jest to, że młode potrafią wejść w szpary pomiedzy plastikiem, a silikonem...
  • pudełko typu dip, wraz z pokrywką
  • pokrywka od pudełka "kwadratowego świerszczowego"
  • narzędzie do nakłuwania/robienia dziurek. Na zdjęciu poniżej igła weterynaryjna 2,1 mm oraz (niezastąpiona i moja ulubiona) igła preparacyjna
  • jakaś siatka drobna- plastikowa lub metalowa do wyboru. Osobiście wykorzystuję drobny, sztywny tiul.
tu z podpisami:

1. zaczynamy od "tajemniczego" pojemnika:
w jego podstawie wycinam 2 dziury po bokach (w moim przypadku raczej wypalam). Teoretycznie można całość wyciac, niemniej ja wole mieć "na sztywno". Możemy też podziurkować go troszkę na bokach, by zwiekszyc cyrkulacje powietrza.

2. następnie wycinamy siatkę, tak by można ją było przykleić wewnatrz tego pojemnika

2b. przyklejamy siatke wewnatrz pojemnika (foto z innego, już gotowego inkubatora. Klejone na silikon, wiec sie odkleja...)

3. teraz należy na pokrywce od KP-822 odrysować a następnie wyciac miejsce na wentylacje (zostawiam troche miejsca na klej)

3b. przyklejamy wentylacje (zdjęcie z innego, gotowego inkubatora)

teraz używanie:
1. pojemnik KP-822 napełniamy wermikulitem lub papierem i zalewamy spora iloscia wody (chodzi o to, by woda nie chlupotała)

2. wsadzamy nasz "sadzyk" z siatka do środka.
Pojemniki wchodza na scisk, mniejszy jest podwieszony w wiekszym ok. 1,5 cm nad dnem- ta powierzchnie wlasnie uzupelnia woda i wypelniacz w stylu wermikulit czy papier. Ilość tego mokrego podkładu można sobie samemu ocenić- ja wolę gdy jest większe parowanie, więc pozwalam by siateczka dotykała wody.
Podkład w stylu wermikulit czy papier przydaje sie, gdy sa mlode- woda nie styka sie z mlodymi w takim stopniu by je utopic, jedynie daje wilgoc.

3. na sadzyk kładę mocno podziurkowaną pokrywkę od pudełka świerszczowego (odwróconą "kanalikami" do góry), zaś na nia wacik kosmetyczny, mokry.

4. na to kładę (ponownie odwrócone) podziurkowane wieczko od pojemnika dip

5. na nie kładę kokon:

6. nakrywam dziurkowanym pojemnikiem dip lub po prostu przesuniętym troche, tak by była lekka wymina powietrza

7. wszystko zamykamy

dodatki:
na wierzchu kładę pokrywki od pojemników typu Coulter (może być cokolwiek, byleby były równe

dzięki temu mogę stawiac jeden pojemnik na drugi:

takie "nóżki sprawiają, że wentylacja nie jest zasłonięta.

Kokon w takim inkubatorze ma zapewniona duza wilgotnosc, dobra wentylacje, jednoczesnie bedac oddzielonym od lekkich wahan temperatury.
Można go wstawic w inkubator styropianowy, by jeszcze bardziej go odizolowac.

Efekty widac u mnie w hodowli, np. C. fasciatum:

mam nadzieję że się przyda :)
kikutnik666 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 03-02-2012, 20:12   #2
hołek Mężczyzna

hołek's Avatar

Miasto: fsw/zg
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika hołek
Domyślnie

nie jest w nim zbyt wilgotno przypadkiem? na tej focie z faciatkami chyba jest pleśń albo jakiś grzyb z tego co widze.
Stary 03-02-2012, 20:22   #3
kikutnik666 Mężczyzna

kikutnik666's Avatar

Domyślnie

1. nie jest za wilgotno ;)
2- to nie grzyb ;) to wylinki, pajeczyna i mlode chowajace sie pod pajeczyna ;) jestem w trakcie rozdzielania
Stary 03-02-2012, 20:36   #4
hołek Mężczyzna

hołek's Avatar

Miasto: fsw/zg
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika hołek
Domyślnie

no tak, jest taka opcja :D
w takim razie dobry materiał :D
Stary 05-02-2012, 00:54   #5
Megumi Kobieta
Tłumacz

Megumi's Avatar

Miasto: Krosno
Domyślnie

Dla kokonów sucholubnych procedura jest taka sama czy trzeba zredukować "namaczanie" ?
Megumi jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 05-02-2012, 13:10   #6
Kodzak Mężczyzna

Kodzak's Avatar

Miasto: Brzeg
Domyślnie

dogrzewasz czymś ? jaka temperatura inkubatora ?
Kodzak jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 09-02-2012, 10:42   #7
kikutnik666 Mężczyzna

kikutnik666's Avatar

Domyślnie

@Megumi- proponuje zrezygnowac z punktów 3, 4, 5 oraz 6 i zastosowac tylko jakis plastik pod kokon, zeby nie mial bezposredniego kontaktu z wilgocia.
Do tego zastosowac torf/wermikulit by latwiej kontrolowac wizualnie namaczanie
@Kodzak- obecnie nie dogrzewam, gdyz w domu mam 25-26 stopni w zimie, a w lato ok. 30... jakbym mial dogrzewac to chyba po to by miec jajecznice ;)
choc nie powiem- jest inkubatorek z dogrzewanniem na wszelk wypadek. KIedys pewnie dam art odnosnie jego budowy
Stary 10-02-2012, 18:10   #8
Kodzak Mężczyzna

Kodzak's Avatar

Miasto: Brzeg
Domyślnie

yhm temperatura w domu zmienia sytuację :) ogólnie dobry sposób.
Kodzak jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 11-02-2012, 19:24   #9
Michauu85 Mężczyzna

Michauu85's Avatar

Miasto: tam za rogiem, koło poczty
Domyślnie

fajne, jak ze skutecznością? ile Ci z tego wyszło, ile skisło?
Stary 13-02-2012, 10:26   #10
kikutnik666 Mężczyzna

kikutnik666's Avatar

Domyślnie

@Miachauu85- stosuje takie inkubatory od dlugiego czasu i nie narzekam ;) o ile pamietam o nawilzeniu wacika pod kokonem to mam ładne mioty. Przykładowo C. fasciatum ostatnie-2 jaja martwe, jedna N1 szczerniała, ze 3 N2 padly, reszte do tej pory rozdzielam, ponad 350 sztuk mam juz, a kolejne 50 na oko pozostalo ;)

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania